Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Musiikin syntymäpäiväkalenteri pääkuva

Kapellimestari Eero Lehtimäki on meidän Eero – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

Lassi Rajamaan piirros kapellimestari Eero Lehtimäestä.
Lassi Rajamaan piirros kapellimestari Eero Lehtimäestä. Lassi Rajamaan piirros kapellimestari Eero Lehtimäestä. Kuva: Lassi Rajamaa Eero Lehtimäki

Eero Lehtimäki on saanut syntymälahjakseen positiivisuuden auran. Iloinen ja välitön Eero on toimissaan rajaton, hän on valmistunut musiikkiammattien lisäksi diplomi-insinööriksi ja harrastaa kaikkea mahdollista baletista purjehdukseen. Ensimmäisen kapellimestarikiinnityksensä hän aloitti Joensuussa syksyllä 2019.

Kapellimestari ja klarinetisti Eero Lehtimäki vaikuttui musiikista jo pienenä. Espoossa 13. tammikuuta 1989 syntynyt, mutta Lohjalla kasvanut Eero katsoi veljensä kanssa lähes puhki VHS-kasetin, jolla oli Disneyn piirroselokuva Fantasia Stravinskyn Kevätuhreineen.

Piano oli Eero Lehtimäen ensimmäinen soitin, mutta vakava pianoharrastus päättyi lumilautailuonnetomuudessa katkenneihin käden luihin. Käden kiertoliike ei palautunut ennalleen, ja sivusoittimesta klarinetista tuli pääinstrumentti.

Eero lähti opiskelemaan klarinettia Helsingin konservatorioon. Hän valmistui klarinetistiksi ja bassoklarinetistiksi ja jatkoi soitto-opintojaan Sibelius-Akatemiassa Niina Selinin johdolla ja aloitti kapellimestariopinnot Jorma Panulan ja Atso Almilan kapellimestariluokalla.

Klarinetin valinta pääsoittimeksi ei ollut itsestään selvä asia. Pitkään Eero oli epävarma, olisiko oma soitin klassinen klarinetti vai kuitenkin jazz-saksofoni.

– Suoritin varusmiespalvelukseni sotilassoittokunnassa ja annoin heidän päättää.

Klarinettiopinnot laajentuivat lopulta historiallisten klarinettien soitto-opiskeluun Wienissä vaihto-oppilasvuonna Universität für Musik und darstellende Kunst Wien -musiikkikorkeakoulussa. Saksofonin kanssa hän on työskennellyt big bandeissa, teattereissa ja äänitysstudioissa.

Johtamista Eero Lehtimäki opiskeli Wienissä Johannes Wildnerin ja Simeon Pironkoffin luokilla ja oopperanjohtoa Konrad Leitnerilla. Hänet valittiin harjoittelijaksi Wienin valtionoopperaan, mistä hän oli erityisen otettu.

– Silloin pääsin keskustelemaan kapellimestarien ja solistien kanssa ja näin kuinka kuuluisa oopperatalo toimii kokonaisuutena.

Yhtä ja toista ja vähän kolmattakin

Eero Lehtimäki aloitti insinööriopinnot Aalto-yliopistossa 2007 heti ylioppilaskirjoitusten jälkeen, koska vanhempien mielestä sieltä tulisi löytymään "oikea ammatti".

Kun musiikki-Eero kiri insinööri-Eeron edelle, vanhemmat tukivat valintoja, mutta Eero valmistui myös insinööriksi. Diplomityö akustiikan alalta syntyi perheeltä salaa äitienpäiväyllätykseksi 2018.

Eero Lehtimäki kertoo olevansa luonteeltaan uteilas ja kyllästyvänsä, jos tekee yhtä asiaa kerrallaan. Sibelius-Akatemiassa hän soitti klarinetin lisäksi alttoviulua, ja haettuaan laulun pedagogiikkaoppilaaksi, hänelle tarjottiin hieman enemmän, sivuainetta laulumusiikkiosastolta.

Mariinski-teatterin orkesterin eteen parin minuutin varoitusajalla – silmää räpäyttämättä

Monialaisuudestaan huolimatta Eero Lehtimäki on tunnetuin kapellimestarina. Hänen läpimurtonsa orkesterinjohtajana tapahtui Turun musiikkijuhlilla 2016. Tapaus oli sen verran näyttävä, että se uutisoitiin lehtien palstoilla.

Lehtimäki osallistui Turun musiikkijuhlien yhteydessä järjestetylle mestarikurssille. Kaksi vuotta aikaisemmin hän oli voittanut kansainvälisen puhallinkapellimestarikilpailun ja oli toiminut Retuperän WBK:n taiteellisena harhaanjohtajana 2011–2014. – Soittaessaan Retuperässä Eero esiintyi taiteilijanimellä Juhani Luikku ja Luikuksi häntä oli kutsuttu myös Keuruun musiikkileirillä. Nimihän tulee suoraan kansalliskirjailijalta, "pikku Eero… "

Näyttävä kapellimestaridebyytti Turussa tapahtui Mariinski-teatterin orkesterin konsertissa, kun kapellimestari Valeri Gergijev pyysi parin minuutin varoitusajalla Eero Lehtimäkeä johtamaan konsertin avausnumeron puolestaan. Silmää räpäyttämättä 27-vuotias kokelas tarttui puikkoon.

Lisää vauhtia harrastuksista

Eero Lehtimäen hengästyttävä tahti ulottuu myös hänen harrastuksiinsa. Vaihto-oppilasvuonaan Wienissä hän halusi jatkaa balettiharrastusta, ja ryhtyi etsimään hyvää koulua.

– Googlasin ja löysin mielenkiintoisen. Kuinka ollakaan, sen johtaja oli suomalainen vuokraemäntäni!

Wienervalssit johtivat myös paritanssiharrastukseen. Uusimmat harrastukset ovat jooga ja purjehdus.

Kapellimestariksi Joensuuhun

Eero Lehtimäki toimi kaksi kautta Polyteknikkojen Orkesterin kapellimestarina 2016–2018. Heinäkuussa 2018 hän debytoi turkulaisen Brinkhall soi -musiikkifestivaalin taiteellisena johtajana.

Joensuun kaupunginorkesterin kapellimestariksi hän ei hakenut, mutta vastasi myöntävästi, kun sai kutsun. Työt alkoivat syksyllä 2019 ja Eeron pörröhiuksinen habitus nousi kaupungin kadunvarsimainoksiin.

Eero Lehtimäki asuu Helsingissä puolisonsa kanssa, mutta sukkuloi Joensuun lisäksi keväällä 2020 johtamassa Kymi Sinfoniettaa Kotkassa ja Kouvolassa. Tapiola Sinfoniettan kanssa odottavat 8-luokkalaisten Taidetestaajat-konsertit Espoossa ja Lahdessa hän johtaa Sinfonia Lahden vappumatinean.

Pidemmän työmatkan Eero Lehtimäki tekee toukokuussa 2020. Silloin kalenterissa on kolme konserttia Japanissa.

Lehtimäki toimii itse omana agenttinaan ja tulevaisuudessa häntä kiinnostaa ooppera. Iitin Musiikkijuhlilla hän on ollut vakituisesti nähty klarinetistivieras.

Ylen aamu-tv 20.9.2017: Pelimusiikkia isolla orkesterilla. Kapellimestari Eero Lehtimäki kertoo ensikonserttiinsa valmistautuvasta Game Music Collectivesta.

Kultakuume 27.7.2015: Eero Lehtimäki Lisa Enckellin haastattelussa.

Classical Trancelations in Concert: Konserttitaltiointi Helsinki Areenalta 29.9.2018. Eero Lehtimäki johtaa Helsingin kaupunginorkesteria konsertissa, joka yhdistää elektronisen musiikin klassikot ja klassisen musiikin ennennäkemättömällä tavalla. Solisteina Saara Aalto, Reino Nordin, Kasmir, Paleface, laulaja Marianna, näyttelijä Sami Uotila, saksofonistit Tapani Rinne & Jukka Perko, Ahjo Ensemble ja sovittaja Petri "Lowland" Alanko.

Musiikin syntymäpäiväkalenterin kuvittaja Lassi Rajamaa on Sibelius-Akatemian rehtori emeritus ja Rondo-lehden kuvakolumnisti.

Musiikin syntymäpäiväkalenterin loppukuva.
Musiikin syntymäpäiväkalenterin loppukuva. pilapiirrokset,Lassi Rajamaa

Lähteet ja linkit
Joutsensaari, Lea: Kapellimestari Eero Lehtimäki on joogamattoa mukanaan kantava "yleisnero" – tähtikultti rantautui suomalaiseen taidemusiikkiin. Yle Uutiset 22.9.2019.
Salonen, Aimo: Kerrotaan sitten Luikusta rennolla otteella. Karjalan Heili 26.10.2018.
Soinio, Helena: "Pitää uskaltaa kiroillakin" – tähtikapellimestari Gergijevin suosioon päässyt Eero Lehtimäki rakastaa heittäytymistä. Helsingin Uutiset 7.9.2016.
Uotila, Anne: Tässäkö uusi tähtikapellimestari? Eero Lehtimäki keikkailee jo ahkerasti. Helsingin Uutiset 29.6.2015.
Iitin musiikkijuhlat. Eero Lehtimäki
Lohjan musiikkikurssi. Eero Lehtimäki.
Eero Lehtimäki voitti puhallinkapellimestarikilpailun. Helsingin Sanomat 15.3.2014.
Eero Lehtimäki: Blogi-kirjoituksia Wienistä 2014–2015.
Eero Lehtimäki Kotisivut.