Hyppää pääsisältöön

Miten päättää, mitä lähteä opiskelemaan? Selvitä ensin, mikä sinua kiinnostaa

nainen kirjahyllyjen välissä ottamassa kirjaa ja ympärillä erilaisia "kiinnostuksenkohteita"
nainen kirjahyllyjen välissä ottamassa kirjaa ja ympärillä erilaisia "kiinnostuksenkohteita" Kuva: Sára Köteleki/Yle Abitreenit

Onko minussa jotain vikaa, kun en tiedä mitä haluan enkä ole keksinyt sitä "omaa juttua"? Ei ole! Jokaisella meistä on lukuisia eri kiinnostuksenkohteita, joiden pohjalta suunnistamme eteenpäin. Tästä artikkelista löydät tehtävän, jolla voit kartoittaa omasi.

Etkö vielä tiedä, mitä haluaisit lähteä opiskelemaan? Tämä on ensimmäinen osa juttusarjasta, joka sisältää tehtäviä sen selvittämisen avuksi. Tehtävät tehtyäsi tunnistat, mitä ovat omat kiinnostuksen kohteesi ja vahvuutesi. Lisäämällä itsetuntemustasi ne auttavat eteenpäin.

Jos et tiedä, mikä sinusta tulee isona, ei mitään hätää. Harva nimittäin tietää sitä vielä viisikymppisenäkään. Ihmisen kiinnostuksen kohteet muuttuvat, ja se, mitä pitää elämässä tärkeänä ja tavoittelemisen arvoisena, muuttuu elämän aikana.

– Tärkeintä on joka hetki ja jokaisessa elämänvaiheessa seurata omaa kiinnostustaan, intuitiotaan ja sydämensä ääntä. Se voi muuttua hyvin monta kertaa elämän aikana, sanoo uravalmentaja Riikka Pajunen.

– Ei ole tarkoituskaan tietää mitään valmista urasuunnitelmaa. Elämä toimii niin, että kuuntelemme joka hetki sitä, mikä juuri nyt tuntuu oikealta ja menemme sitä kohti. Jälkikäteen voi katsoa, että tästä tuli tällainen urapolku.

Pajunen sanoo, että suurin osa ihmisistä ajattelee, että minussa on jotain vikaa. On yleinen uskomus, että kaikki muut ovat saavuttaneet jotain ja minä en. Hän muistuttaa, ettei ole mitään yleistä normia, mikä elämässä pitäisi saavuttaa, vaan jokaisen urapolku on yksilöllinen.

Ei tarvitsekaan olla yhtä "omaa juttua"

Työelämäkin muuttuu hurjaa vauhtia. Työnkuvat voivat olla laajoja ja muovautua jokaisen henkilökohtaisen osaamisen ja kiinnostuksen perusteella. Tulevaisuudessa tulee olemaan ammatteja, joita emme vielä osaa kuvitellakaan. Samalla osa tällä hetkellä tuntemistamme ammateista tulee katoamaan.

– Ennen näin ei todellakaan ajateltu, mutta sinulla voi olla useampia ammatteja ja työsi voi koostua myös paloista. Sinulla ei välttämättä edes ole mitään yhtä omaa juttua, vaan voit tehdä puolet ajasta vaikka jotain käsilläsi ja puolet ajasta toimia asiantuntijatyössä.

Siksi kannattaa aina seurata omia kiinnostuksen kohteitaan ja unohtaa muiden mielipiteet siitä, mitä sinun pitäisi tehdä, mikä ala olisi järkevä, missä työssä olisi paras palkka ja niin edelleen.

Yleisesti hyödyllinen aine ei ole sinulle hyödyllinen, jos se ei innosta sinua. Kun teet valintoja sen pohjalta, mikä sinua aidosti kiinnostaa ja innostaa, päädyt työhön, josta nautit ja jossa voit hyvin.

Selvitä, mikä sinua kiinnostaa

Alla näet täydennettävän kiinnostuskartan. Listaa alaotsikkojen alle kaikki asiat, jotka sinua tällä hetkellä kiinnostavat, innostavat, inspiroivat, vetävät puoleensa, ilahduttavat tai motivoivat.

Pohdi kiinnostuskarttaa täyttäessäsi, mitä teet mielelläsi ilman, että hyödyt siitä. Mistä tekemisestä nautit jo lapsena? Mikä sinua luonnollisesti vetää puoleensa? Mitä teet, jos sinulla on ylimääräinen vapaapäivä? Sen sijaan, että kysytään, mikä sinusta tulee isona, Riikka Pajunen kehottaa pohtimaan, mitä haluat ratkaista tässä maailmassa.

Lisää intuitiivisia kysymyksiä kiinnostuskartan täyttämisen avuksi

Vastaa näihin, mitä sinulle ensimmäisenä tulee mieleen:

  • Mitä tekisit, jos et pelkäisi mitään?
  • Mitä tekisit, jos et voisi epäonnistua eikä kukaan kritisoisi sinua?
  • Mitä ongelmia haluat ratkaista? Minkä epäkohdan haluaisit korjata tässä maailmassa?
  • Jos olisit todella rehellinen itsellesi, mitä tekisit seuraavaksi?
  • Jos voittaisit lotossa ja olisit jo toteuttanut kaikki vapaa-aikaasi liittyvät unelmat, mitä tekisit työelämässä sen jälkeen, kun rahan takia ei tarvitsisi tehdä mitään?
  • Miten valitsisit, jos kaikki maailman työpaikkojen ovet olisivat sinulle avoinna?
  • Mitä haluaisit tehdä ennen kuin kuolet?

Kun olet kirjoittanut kiinnostuksen kohteitasi, yritä päästä vielä syvemmälle ja eritellä, mikä niissä sinua kiinnostaa. Jos esimerkiksi nautit liikunnasta, mistä lajista ja miksi? Nautitko kilpailemisesta, joukkueurheilun yhteisöllisyydestä, fyysisestä rasituksesta..? Älä jää liian yleiselle tasolle.

Lopuksi voit ladata valmiin kiinnostuskartan itsellesi ja asettaa sen esimerkiksi taustakuvaksi. Voit myös tulostaa kartan ja kiinnittää sen vaikka huoneesi seinälle. Jos olet kirjautuneena Yle Tunnuksella, tekemäsi kartta pysyy tällä sivulla palatessasi. Muista tallentaa työsi!

Kartan tekemisen jälkeen pohdi, miten voisit hyödyntää sen avulla itsestäsi oppimiasi asioita. Miten voisit tuoda sinua luonnostaan innostavia asioita elämääsi lisää? Millä alalla voisit päästä hyödyntämään niitä? Millä alalla yhdistyisi useampi kiinnostuksen kohteesi? Mitä tekemällä saisit enemmän kiinnostuksen kohteitasi käyttöön arjessasi?

Katso karttaa ulkopuolisen silmin ja pohdi, mihin tällainen ihminen sopisi mielestäsi parhaiten? Anna kartta myös jollekin muulle tutkittavaksi. Voit pyytää pohtimiseen apua joltain sopivalta sparraajalta, kuten opolta, vanhemmalta tai kaverilta.

Kiinnostuskarttasi muuttuu koko ajan, joten voit tehdä aika ajoin uuden kartan. Ota vanha kartta pohjaksi tai tee kokonaan uusi esimerkiksi vuoden välein.

Jatka sen jälkeen juttusarjan toiseen osaan: Vahvuudet ovat asioita, joissa osaaminen yhdistyy intohimoon – tunnista omasi

Juttusarja on tehty yhteistyössä uravalmentaja Riikka Pajusen kanssa ja Riikan kirjaa Omaa tehtävää etsimässä - löydä vahvuutesi ja intohimosi hyödyntäen.

Kommentit

Artikkelit