Hyppää pääsisältöön

Miten valita eri vaihtoehtojen välillä? Näin testaat niitä konkreettisesti

Henkilö seisoo tienhaarassa, pään päällä on kysymysmerkki ja ympärillä erilaisia "valintoja"
Henkilö seisoo tienhaarassa, pään päällä on kysymysmerkki ja ympärillä erilaisia "valintoja" Kuva: Sára Köteleki/Yle Abitreenit

Vaihtoehtojen määrä ja pelko siitä, että valitsee väärin, voi lamaannuttaa. Tässä artikkelissa olevan tehtävän avulla voit selvittää, mikä pohtimistasi vaihtoehdoista on se oikea.

Etkö vielä tiedä, mitä haluaisit lähteä opiskelemaan? Tämä on kolmas ja viimeinen osa juttusarjasta, joka sisältää tehtäviä sen selvittämisen avuksi. Tehtävät tehtyäsi tunnistat, mitä ovat omat kiinnostuksen kohteesi ja vahvuutesi. Lisäämällä itsetuntemustasi ne auttavat eteenpäin.

Elämä on täynnä pienempiä ja suurempia valintoja, kuten mitä katsoa seuraavaksi Netflixistä ja mitä lähteä opiskelemaan. Päätöksenteko voi olla hyvinkin kuormittavaa, koska vaihtoehtojen määrä on niin suuri. Entä jos valitsen väärin ja lähden “väärään suuntaan”?

Teitkö jo juttusarjan aiemmat tehtävät? Selvitä, mikä sinua kiinnostaa ja Tunnista omat vahvuutesti

Pelko siitä, että tekee väärän valinnan, voi lamaannuttaa. Uravalmentaja Riikka Pajunen kuitenkin rohkaisee uskomaan siihen, että kaikki menee kuten on tarkoitettu.

– Teit niin tai näin, se tuo sinulle jotain hyvää. Et voi tehdä virheitä. Mikään valinta ei sinetöi koko loppuelämää. Muista myös se, että tämä on sinun elämäsi, sinun valintasi ja sinun päätöksesi. Sinä olet oman elämäsi pomo, ei kukaan muu.

Tee valinta askel askeleelta

Näiden tehtävien avulla voit saada selvyyden siitä, mikä vaihtoehdoista tuntuu parhaalta. Etene rauhassa kohta kohdalta. Jos olet kirjautuneena Yle Tunnuksella, vastauksesi pysyvät tällä sivulla palatessasi. Muista tallentaa vastauksesi!

Riikka Pajunen neuvoo tunnustelemaan, kumpi vaihtoehto tuntuu paremmalta kehossa. Se vaihtoehto, joka intuitiivisesti tuntuu paremmalta, on usein “se oikea”. Voit huomata sen vaikka helpotuksen tunteena rintakehässä tai helpotuksen huokaisuna.

– Toinen voi olla järkivalinta ja toinen sydämen palo. Silloin voi auttaa omaa intuitiota sillä, että kysyy, “mitä asiaa sun sydämellä on sun mielelle”.

Juttusarja on tehty yhteistyössä uravalmentaja Riikka Pajusen kanssa ja Riikan kirjaa Omaa tehtävää etsimässä - löydä vahvuutesi ja intohimosi hyödyntäen.

 • Abitreenien yo-koelähetys: reaali 31.3., kevät 2021

  Lähetyksessä keskustellaan päivän yo-kokeista.

  Abitreenien yo-koelähetyksessä käydään läpi terveystiedon ja kemian yo-kokeet ja pohditaan, mitä täydellisiin vastauksiin vaadittiin. Keskustelemassa on Ylioppilastutkintolautakunnan asiantuntijoita, aineenopettajia ja kokeen tehneitä kokelaita.

 • 2021 kevät: venäjä pitkä oppimäärä

  Venäjän pitkän oppimäärän yo-koe ja oikeat vastaukset.

  Tällä sivulla pääset joko katselemaan Ylioppilastutkintolautakunnan laatimaa koetta (katseluversio) tai harjoittelemaan tekemällä sen itse (harjoittelukoe). Katseluversio ja hyvän vastauksen piirteet julkaistaan yo-koepäivänä ja harjoitteluversio mahdollisimman pian kokeen jälkeen.

 • 2021 kevät: saksa pitkä oppimäärä

  Saksan pitkän oppimäärän yo-koe ja oikeat vastaukset.

  Tällä sivulla pääset joko katselemaan Ylioppilastutkintolautakunnan laatimaa koetta (katseluversio) tai harjoittelemaan tekemällä sen itse (harjoittelukoe). Katseluversio ja hyvän vastauksen piirteet julkaistaan yo-koepäivänä ja harjoitteluversio mahdollisimman pian kokeen jälkeen.

 • 2021 kevät: espanja pitkä oppimäärä

  Espanjan pitkän oppimäärän yo-koe ja oikeat vastaukset.

  Tällä sivulla pääset joko katselemaan Ylioppilastutkintolautakunnan laatimaa koetta (katseluversio) tai harjoittelemaan tekemällä sen itse (harjoittelukoe). Katseluversio ja hyvän vastauksen piirteet julkaistaan yo-koepäivänä ja harjoitteluversio mahdollisimman pian kokeen jälkeen.

Artikkelit