Hyppää pääsisältöön

Oletko jo kuunnellut nämä Juuso Pekkisen ohjelmat? Traktorivetoa, Tor-verkon huumekauppaa, ilmastokeskustelu ja moraali…

Juuso Pekkinen, kuvassa, on Yle Puheen toimittaja
Juuso Pekkinen, kuvassa, on Yle Puheen toimittaja Kuva: Jukka Lintinen / Yle Kuvapalvelu Juuso Pekkinen,Yle Puhe

Yle Puheen Juuso Pekkinen listasi kuluneen vuoden jaksoja, jotka jokaisen tulisi kuunnella. Luurit päähän ja podcastit soimaan, vaikka joulunpyhien joutilaisuudessa.

Juuso Pekkinen kertoo, mistä aineksista ohjelmat syntyivät ja mikä toimittajaan itseensä teki vaikutuksen juuri näissä kohtaamisissa.

Tor-verkon huumekaupasta ja huumejournalismista Aarno Malinin kanssa

Vaikka et itse käyttäisi, tunnet suurella todennäköisuudellä jonkun joka käyttää. Verkon ja salattujen pikaviestinten merkitys Suomessa käytävään huumekauppaan on valtava. Mittakaavaa asiaan avasi hiljattain se kun Tulli, Keskusrikospoliisi ja Syyttäjälaitos kertoivat loppuvuodesta tutkivansa tuhansia Silkkitie-nimiseen Tor-verkossa toimineeseen kauppapaikkaan liittyviä rikoksia.

Harva suomalainen toimittaja on perehtynyt aiheeseen yhtä syvällisesti kuin Aarno Malin. Halusin ehdottomasti jututtaa Malinia Tor-verkossa käytävästä huumekaupasta, koska aiheen yhteiskunnallinen merkittävyys huutaa asian monisyistä avaamista.

Voimaa, suomenmestareita ja full pull - tätä on tractor pulling

Mustaa savua! Isoja koneita! Full pull! Ajaessani polkupyörällä Ylivieskasta Kalajoelle traktorivedon SM-finaaliin, en vielä tiennyt olevani matkalla tekemään juttua, jonka yhtenä punaisena lankana tulisi olemaan erilaisten elämänpiirien tapa nähdä toisensa. Jopa kymmenien tuhansien hevosvoimien jyllätessä taustalla, kävin keskusteluja mm. maaseuduilla tehtävän työn arvostuksesta ja polttomoottoreiden ympärillä pyörivästä elämäntavasta ilmastokeskustelun aikakaudella.

Pajoissaan lähes absurdin tehokkaita koneita rakentavien ihmisten intohimo lajiin teki syvän vaikutuksen. Vaikka kaikki jaksot ovat itselle tärkeitä - kirveellä uhaten valitsisin tämän yhdeksi tämän kauden huippujaksoksi.

Haastattelussa Huawein kansainvälinen verkkoturvallisuusjohtaja Mika Lauhde

Keskustelu teknologiayhtiö Huawein ympärillä tuskin laantuu vuonna 2020. Huawei on pyrkinyt itse isosti osallistumaan (ja vaikuttamaan) siitä käytävään keskusteluun. Tämä haastattelu vaati tämän vuoden jaksoista ehkä mittavimman taustatyön. Ilman kriittisten näkökulmien esittämistä ja tiukkoja kysymyksiä, yhtiön johtajan haastattelu olisi vailla journalistisia perusteita.

Toki on myös tärkeää kuulla kaikkia osapuolia. Huaweista käydään paljon keskustelua ja on perusteltua antaa yhtiön edustajien vastata yhtiötä vastaan esitettyihin syytöksiin. Kaikkia kriittisiä näkökulmia ei tunninkaan haastatteluun mahtunut, mutta ehdimme puhua Mika Lauhteen kanssa verkkolaitteisiin liittyvien kysymysten lisäksi myös vähemmän huomiota saaneista älykaupunki-projekteista. Aihetunniste #kiinalainenvalvontakulttuuri. Jaksossa mukana myös allekirjoittaneen äiti.

Sämpylän tarina

Vaikka raviurheilu ei kiinnostaisi pätkääkään, olen varma, että tästä klassisten 'Suurten tarinoiden' -muottiin mahtuvasta tarinasta saa jokainen jotain irti. Graceful Swamp oli suomalaisen ravimaailman viime vuosien merkittävimpiä hevosia. Disney-henkinen menestystarina päättyi kuitenkin hevosen yllättävään kuolemaan.

Hevosen omistaneen ja sitä valmentaneen Erkki-Pekka Mäkisen keittiössä istuessa tuntui, että kyynel voisi vierähtää poskelle hetkenä minä hyvänsä. Itselle jäi erityisesti mieleen jakson loppupuolella käyty keskustelu raviurheilun etiikasta: surraanko voitokkaan hevosen kuollessa rakasta ystävää vai rahantekokonetta? Ja millä oikeudella ihminen käyttää eläintä omiin tarkoitusperiinsä?

Häpeä, syyllisyys ja moraali - näkökulmia ilmastokeskusteluun

Tunnustan, kun sain eteeni ympäristöfilosofiaan ja moraalipsykologiaan keskittyneen filosofi Elisa Aaltolan kirjan häpeästä ja rakkaudesta, en lukemaan ryhtyessäni tiennyt tarttuneeni teokseen, jonka jokaisen somessa “keskustelua” seuraavan ja siihen osallistuvan tulisi ehdottomasti lukea.

Oli kyse sitten ilmastonmuutoksesta tai maahanmuutosta, rakentava dialogi tärkeistä ja jopa kohtalonkysymyksinä näyttäytyvistä aiheista tuntuu mahdottomalta. Aaltolan tutkimukseen pohjaavat huomiot siitä, miten esimerkiksi häpeän ja syyllisyyden tunteet liittyvät moraalikeskusteluun, ovat ainakin itselle avanneet isosti monen (some)kohun dynamiikkaa. Tämä filosofin työhuoneessa nauhoitettu haastattelu tuntuu äärimmäisen tärkeältä ja ajankohtaiselta puheenvuorolta.

Kuuntele myös nämä:
Ongelmalähiö-mielikuvan ongelmallisuudesta
Vedenkeitin soittaa kotiin
Miten Venäjän kokemaa kyberuhkaa voidaan selittää?

  • Hyvä taide resonoi aina ajassa

    Moni klassikko sisältää seksismiä, rasismia ja homofobiaa.

    Kiinnitin entistä enemmän huomiota teoskattauksen monipuolisuuteen suunnitellessani uutta kautta Kirja vs. Leffa -sarjalle. Realistisen pohdinnan lisäksi esimerkiksi sadut ja dystopiat auttavat hahmottamaan paikkaamme maailmassa. Kulttuuritapahtumat ovat olleet viime aikoina vähissä koronarajoitusten vuoksi. Kirjoista ja elokuvista puhuminen tuntuu nyt erityisen merkitykselliseltä.

  • Syömään! Yle Puhe kutsuu keskustelemaan ruoasta perjantaina 5.3.

    Ruokaperjantai 5.3. Aamussa, Aktissa ja Iltapäiväkerhossa

    Perjantaina 5.3. Yle Puheessa puhutaan ruoasta, jota ei vielä ole ja ruoasta, jota syömme nyt. Keskustelua ruoasta käydään Puheen Aamussa, Aktissa ja Puheen Iltapäiväkerhossa. Ota osaa Yle Puheen ruokaperjantaihin lähettämällä viesti tai soittamalla numeroon 040 163 8586.