Hyppää pääsisältöön

Onnellisuuden salaisuus on hakeutua sinne, missä ominaisuutesi näyttäytyvät vahvuuksina – tunnista omasi

nuori mies kohentaa kauluksia, päälle piirretty supersankarin naamio ja ympärillä erilaisia "vahvuuksia"
nuori mies kohentaa kauluksia, päälle piirretty supersankarin naamio ja ympärillä erilaisia "vahvuuksia" Kuva: Sára Köteleki/Yle Abitreenit

Oletko koskaan ajatellut, ettei meillä olisikaan pysyviä vahvuuksia ja heikkouksia, vaan sama ominaisuus näyttäytyy jompana kumpana tilanteesta ja ympäristöstä riippuen? Tässä piilee onnellisuuden salaisuus! Tässä artikkelissa olevan tehtävän avulla voit löytää omat vahvuutesi ja ottaa ne käyttöön.

Etkö vielä tiedä, mitä haluaisit lähteä opiskelemaan? Tämä on toinen osa juttusarjasta, joka sisältää tehtäviä sen selvittämisen avuksi. Tehtävät tehtyäsi tunnistat, mitä ovat omat kiinnostuksen kohteesi ja vahvuutesi. Lisäämällä itsetuntemustasi ne auttavat eteenpäin.

Usein vahvuuksien ajatellaan olevan asioita, joita osaa tehdä, ja joissa on hyvä. Uravalmentaja Riikka Pajunen lisää vahvuuden määritelmään myös sen, että asiaan liittyy aito innostus. Osaamista on se, mitä osaat tehdä. Vahvuutesi on se, missä osaamisesi yhdistyy intohimoosi.

Teitkö jo juttusarjan ensimmäisen osan tehtävän? Selvitä, mikä sinua kiinnostaa

Jokaisella meistä on omat yksilölliset ominaisuutemme, jotka toisissa tilanteissa näyttäytyvät vahvuuksina ja toisissa heikkouksina. Vahvuuden toisesta ääripäästä löytyy usein heikkous. Esimerkiksi ihminen, joka on hyvä visioimaan suuria kokonaisuuksia, ei välttämättä ole se tarkin pilkunviilaaja ja toisin päin.

– Ei ole vahvuuksia tai heikkouksia, vaan ominaisuutesi on jompikumpi riippuen siitä ympäristöstä, mihin menet. Toisissa ammateissa puheliaisuus on hyvä, toisissa huono ominaisuus. Onnellisuuden salaisuus onkin hakeutua ympäristöihin, joissa ominaisuutesi näyttäytyvät vahvuuksina, Pajunen sanoo.

Tutkimusten mukaan vahvuutensa tunteva ihminen on onnellisempi kuin se, joka ei tiedä vahvuuksiaan eikä osaa hyödyntää niitä. Kun toimit omilla vahvuuksillasi, saat virtaa. Vastaavasti kun toimit heikkouksillasi, väsyt helpommin.

Vahvuusalueella toimimisen voi tunnistaa tunteesta, joka tekemiseen liittyy. Usein vahvuuteen liittyy kokemus siitä, että tekee jotain tärkeää, saa paljon aikaan, on innostunut, ei malta lopettaa, saa tekemisestä energiaa, saa haastaa itseään sopivasti, kokee vapauden tunnetta, tuntee itsensä rohkeaksi, nauttii luovuudesta, nauraa ja hymyilee päivän aikana.

Tunnista omat vahvuutesi

Alla olevan vahvuuskartan avulla voit selvittää, mitkä ovat omia vahvuuksiasi. Niitä tutkimalla voit saada apua siihen, mitä hakisit opiskelemaan lukion jälkeen. Kirjaa alaotsikoiden alle kaikki, mitä osaat kyseiseltä elämänalueelta.

Lue, mitä alaotsikot tarkoittavat

Osaamiseni ja taitoni. Kerää tähän kaikki taitosi, mitä osaat tehdä. Kaikki, mitä olet tehnyt, on tuonut sinulle jotain osaamista. Esimerksi pianon soitto, tenniksen peluu, tanssiminen, tietotekniset taidot, neuvottelutaidot, kirjoittaminen, somettaminen, skeittaaminen...

Opiskellut tietoni ja taitoni. Kerää tähän kaikki se, mitä olet oppinut koulussa, kursseilla, luennoilla, kirjoista, videoista, netistä...

Ominaisuuteni. Millainen on luontainen tapasi toimia? Kerää tähän sinua kuvaavia adjektiiveja. Esimerkiksi aktiivisuus, auttamishalu, huolellisuus, järjestelmällisyys, luotettavuus, luovuus, myyntihenkisyys, sosiaalisuus, tunneäly, yhteistyökyky…

Luonteenvahvuuteni. Positiivisen psykologian alalla on tutkittu ihmisten vahvuuksia ja päädytty 24 neljään luonteenvahvuuteen. Näitä ovat luovuus, uteliaisuus, arviointikyky, oppimisen ilo, näkökulmanottokyky, urheus, sinnikkyys, innokkuus, rakkaus, ystävällisyys, sosiaalinen älykkyys, reiluus, ryhmätyö, johtajuus, anteeksiantavaisuus, rehellisyys, itsesäätely, nöyryys, harkitsevaisuus, kauneuden ja erinomaisuuden arvostus, kiitollisuus, toiveikkuus, henkisyys ja huumori. Via-testillä voit testata, mitkä ovat ydinvahvuutesi. Testi on ilmainen, mutta vaatii kirjautumisen.

Vahvuuteni muiden mielestä.
Kysy muilta, mitä vahvuuksia tai osaamista he sinussa näkevät. Kysy tätä mahdollisimman monelta ihmiseltä, jotka tuntee sinut, vähintään viideltä. Kerää vastaukset yhteen ja lisää ne vahvuuskarttaan.

Lahjakkuuteni. Oletko ollut lapsesta asti lahjakas jollain osa-alueella? Koetko olevasti esimerkiksi musikaalisesti, kielellisesti tai sosiaalisesti lahjakas?

Fyysiset vahvuuteni. Joissain ammateissa tarvitaan tietynlaisia fyysisiä ominaisuuksia tai terveyttä. Esimerkiksi lentäjillä tulee olla hyvä näkö ja sukeltajilla hyvä hapenottokyky. Tähän kohtaan voit kerätä fyysisiä ominaisuuksiasi, kuten hyvä kehonhallinta, voima, nopeus, joustavuus, keuhkojen vahvuus...

Onnistumiseni. Kerää tähän arkisia asioita, jotka ovat menneet putkeen tai joissa olet onnistunut. Voit esimerkiksi kokeilla seurata päivän tai viikon ajan omia onnistumisia ja kohokohtia. Kiinnitä huomiota siihen, mikä päivässäsi menee hyvin. Kun katsot vastauksia, löydät vahvuutesi.

Kokemukseni. Listaa elämäsi opettavaisimmat ja kasvattavimmat kokemukset ja se, mitä olet niistä oppinut.

Asiat, joita rakastan tehdä. Jos teit juttusarjan aiemmassa osassa kiinnostuskartan, saat vastaukset suoraan siitä. Valitse kiinnostuksenkohteistasi top 10 ja lisää ne vahvuuskarttaasi.

Asiat, joita haluaisin osata ja oppia. Missä haluaisit olla parempi? Nämä asiat ovat tulevaisuuden osaamistasi eli asioita, joissa sinulla on motivaatiota, mutta ei vielä käytännön osaamista.

Kun olet valmis, muuta vaaleanpunaiseksi ne taidot, joiden käyttämisestä olet innostunut. Ne ovat todellisia vahvuuksiasi. Sen jälkeen muuta siniseksi ne taidot, joiden käyttämisestä et ole kiinnostunut ja vihreäksi ne taidot, joita haluat erityisesti kehittää itsessäsi.

Lopuksi voit ladata valmiin kiinnostuskartan itsellesi ja asettaa sen esimerkiksi taustakuvaksi. Voit myös tulostaa kartan ja kiinnittää sen vaikka huoneesi seinälle. Jos olet kirjautuneena Yle Tunnuksella, tekemäsi kartta pysyy tällä sivulla palatessasi. Muista tallentaa työsi!

Kartan tekemisen jälkeen pohdi, miten voisit hyödyntää sen avulla itsestäsi oppimiasi asioita. Miten voisit hyödyntää vahvuuksiasi enemmän arjessasi? Millä alalla voisit päästä hyödyntämään niitä? Millä alalla voisit käyttää useampia vahvuuksiasi? Voit pyytää tämän pohtimiseen apua joltain sopivalta sparraajalta, kuten opolta, vanhemmalta tai kaverilta.

Kaikissa valintatilanteissa voit tutkia, pystytkö hyödyntämään vahvuuksiasi ja kiinnostaako vaihtoehto sinua oikeasti.

Jatka sen jälkeen juttusarjan kolmanteen ja viimeiseen osaan: Miten osaan valita eri vaihtoehtojen välillä? Näin testaat niitä konkreettisesti

Juttusarja on tehty yhteistyössä uravalmentaja Riikka Pajusen kanssa ja Riikan kirjaa Omaa tehtävää etsimässä - löydä vahvuutesi ja intohimosi hyödyntäen.

Artikkelit