Hyppää pääsisältöön

Prisma: Genetiikan vallankumous – Mihin olemme valmiit käyttämään geenimuokkausta?

Molekyylibiologi Eric Olson tutkii perinnöllisen sairauden parantamista geenimuokkauksen avulla.
Molekyylibiologi Eric Olson tutkii perinnöllistä lihassairautta aiheuttavan geenin muokkausta. Nuori Ben on luovuttanut solujaan tutkimuskäyttöön. Molekyylibiologi Eric Olson tutkii perinnöllisen sairauden parantamista geenimuokkauksen avulla. Kuva: Tutkija Eric Olson tutkii periytyvän geenin muokkausta uudella tekniikalla. Yle TV1,Prisma: Genetiikan vallankumous

TV1 keskiviikkona 15.1.2020 klo 19.00 - 19.55, uusinta lauantaina 18.1. klo 13.40 ja maanantaina 20.1. klo 23.15, Areenassa

Dallasissa Yhdysvalloissa on käynnissä uraauurtava koe, joka voi pelastaa miljoonia ihmisiä. Ratkaisevassa roolissa on vapaaehtoinen koehenkilö Ben Dupree.

23-vuotiaalla Benillä on perinnöllinen Duchennen lihasdystrofia, johon ei ole parantavaa hoitoa. Lihasheikkoutta, hengitysvaikeuksia ja lopulta sydänoireita aiheuttava sairaus johtuu mutaatiosta eli virheestä dystrofiinigeenissä.

Ben on luovuttanut solujaan tutkimuskäyttöön molekyylibiologi, tohtori Eric Olsonille. Tutkija on uuden crispr-tekniikan avulla pystynyt laboratorio-olosuhteissa eristämään lihassairautta aiheuttavan geenin ja muokkaamaan sitä.

Mitä tahansa paremmaksi tai huonommaksi

Ihmisten geneettinen muokkaaminen on vuosikymmenten ajan ollut lähinnä scifi-tarinoiden aihe. Nyt laboratorioissa ympäri maailman tutkijat pilkkovat elämän rakennuspalikoita, dna:ta.

Bioteknologian nopean kehityksen myötä fantasiasta on yhtäkkiä tulossa todellisuutta, kun uudet geeniteknologian menetelmät tekevät mahdolliseksi muokata perimää.

Ihminen pystyy ensi kertaa muokkaamaan mitä tahansa maapallolla elävää lajia paremmaksi – tai huonommaksi.

Mitä seurauksia yhteis- ja ihmiskunnalle?

Crispr ja muut geenin muokkaustekniikat voivat kirjaimellisesti mullistaa maailman. Geenimuokkauksen odotetaan parantavan sairauksia, säästävän uhanalaisia lajeja, ratkaisevan maailman nälkäongelman ja muovaamaan ihmisen ominaisuuksia.

Kanadalainen dokumentti Genetiikan vallankumous esittelee geenimuokkaukseen liittyvää kansainvälistä tutkimusta.

Geenimuokkaus voi pelastaa henkiä, mutta mitä geenien muokkaaminen tarkoittaisi yhteis- ja ihmiskunnalle? Kuka päättää, mitkä ominaisuudet ovat suotavia? Haluammeko lihaskimppukoiria ja superurheilijoita tai mittatilausvauvoja?

The Genetic Revolution. Tuotanto: YAP Films / Canadian Broadcasting Corporation, Kanada, 2019. Lukijana on Valtteri Tuominen.