Hyppää pääsisältöön

Daniel Herskedal jättää raja-aitoja ylitettäväksi

Kun strategisesti viisas levyjätti Naxos julkaisee norjalaisen jazz-tuubistin sävellyksiä, siihen täytyy olla syy. Osan selittää levyn takakansi, jossa komeilee norjalaisten kulttuuritukijoiden logoja, mutta pääasiassa Naxos kai ajattelee, että Daniel Herskedalissa on taidemusiikin tulevaisuus. Hänen teoksensa Behind the Wall (Muurin takana) onkin muodikasta ja ymmärrettävää musiikkia, muttei ongelmatonta.

Daniel Herskedal: Behind the Wall
Daniel Herskedal: Behind the Wall Uudet levyt

Kahdeksaan karaktärikappaleeseen jakautuva Behind the Wall sai innoituksensa matkasta Syyrian, Libanonin ja Palestiinan läpi. Herskedal halusi musiikillaan kunnioittaa alueen ihmisten ikiaikaista kulttuuria ja peräänantamattomuutta tuhon keskellä. Herskedal on aiemminkin flirttaillut lähi-idän musiikkien kanssa omissa yhtyeissään, joissa jazz-ydintä sävytetään taidemusiikilla. Sellaiselle myös Behind the Wall on sävelletty, mutta levyllä kuullaan versio oboelle, sellolle ja pianolle. Läpinäkyvä kokoonpano paljastaa, ettei Herskedal ole pystynyt täysin erkaantumaan taidemusiikin kolonialistisista lähi-itä-kliseistä. Intonaatiot, rytmit ja rakenteet viittaavat vieraaseen kulttuuriin yksiulotteisesti.

Herskedal säveltää taidemuusikoille riittävän tarkasti ja näkemyksellisesti, mutta silti uskon, että tavanomaisemmalla fuusiojazz-yhtyeellä Behind the Wallin kappaleista saisi enemmän irti - kulmikkaat siirtymät pyöristyisivät, rytmi alkaisi elää ja ontto tekstuuri saisi täytettä improvisatorisesta reagoinnista. Lisäksi Herskedalin oma soitin tuuba pehmentäisi melodian räikeyttä, vaikka oboessa toki on kliseinen käärmeenlumoussävy.

Levyllä soittavat Elin Torp Meland, Kjell Magne Robak ja Gro Merete Hjertvik ovat taitavia ja monipuolisia yhteisömuusikoita, joilla on kokemusta eri musiikeista. Mutta Herskedal on jättänyt heille kaksi korkeahkoa genreaitaa ylitettäväksi - taidemusiikista jazziin ja lännestä itään.

En epäile etteikö taidemusiikin tulevaisuus olisi Daniel Herskedalin Behind the Wall -teoksen suunnassa, mutta sinne päästäkseen pitää ratkaista haasteet vielä paremmin kuin tällä levyllä.

Daniel Herskedal: Behind the Wall. - Elin Torp Meland, oboe, Kjell Magne Robak, sello, ja Gro Merete Hjertvik, piano. (Naxos, 8.574189)

Kuuntele Uudet levyt 14.1.2020, toimittajana Kare Eskola.

 • BIS-yhtiön parhaat joulureseptit maustetaan kansanmusiikilla

  Levyarvostelu

  Oman jouluni voimasoittolistalta löytyy levy-yhtiö BISin kaksi Folkjul-levyä, joilla ruotsalainen kansanmusiikki ja Gunnar Idenstamin urkusärmikkyys yhdistetään tuttujen joululaulujen säkenöiviin kuorosovituksiin. Hyvää joulureseptiä ei kannata liikaa muuttaa: BIS leipoo samalla ohjeella joululevyjä myös norjalaisten kanssa. Ensimmäinen ilmestyi vuonna 2014 ja uusi täksi jouluksi.

 • Ilmiliekin ja Salokosken joulu loistaa yksinkertaisesti kuin kynttilä

  Levyarvostelu

  Laulaja Emma Salokoski ja Suomi-jazzin ykköskvartetti Ilmiliekki ovat aiemmilla yhteislevyillään luodanneet suomenruotsalaista kansanlaulua ja runoutta. Nyt ilmestynyt joululevy kurottaa suomenkielisen kulttuurin puolelle ja omiin sävellyksiin ja sanoituksiin, mutta jatkaa musiikillisesti samaa linjaa.

 • Joulun tapahtumarikkain oratorio on koottu varhaisbarokin helmistä

  Levyarvostelu

  Joulun käyttömusiikissaan varhaisbarokin saksalaiset kanttoriurkurit käsittelivät työnsä puolesta joulun kaikkia tapahtumia ja tunnelmia. Ei siis ihme, että tämän joulun etevin jouluoratorio on kasattu laittamalla sopivia barokkilöytöjä joulutapahtumien mukaiseen järjestykseen. Asialla on mainio Clematis-yhtye, joka on kaivanut arkistoja syvältä mutta hyvin levylleen O Jesulein.

 • Monteverdi saa joulun säihkymään

  Levyarvostelu

  Säihkettä ja suurenmoisuutta jouluunsa saa kätevällä ja ekologisella tavalla, kun lainaa ne Venetsian jouluvespereistä 1600-luvun alusta. Silloin säveltäjämestari Claudio Monteverdi ahkeroi Pyhän Markuksen katedraaliin niin juhlavia joulumusiikkikokonaisuuksia, että niitä tultiin kuuntelemaan ympäri Eurooppaa. DG-yhtiön jouluisella kärkituotteella kuullaan tällainen jouluvesper kapellimestari Andrea Marconin ennallistamana, ja harvoin on joulu kuulostanut yhtä komealta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua