Hyppää pääsisältöön

Easy listening -alakulo on muodissa

Säveltäjä Tonu Korvits on vähitellen nousemassa Viron runsaan taidemusiikkiviennin kärkikolmikkoon. Ensimmäisenä hänet poimi maailman kuultavaksi ECM-yhtiö, mutta nyt myös Ondine on herännyt ja julkaisee kuun lopussa levyllisen Korvitsin orkesterimusiikkia Viron kansallisen sinfoniaorkesterin tulkitsemana.

Tonu Korvits / Hymn to the Nordic Lights
Tonu Korvits / Hymn to the Nordic Lights Uudet levyt

Korvitsin sävelkielessä on mystisen minimalismin sävyjä, mutta pääpaino on laveasti kehittyvällä, elegisellä tunnelmoinnilla, jonka herkät melodiat, kevyesti sävytetyt perusharmoniat ja turvallisen pehmeät orkesterivärit pyrkivät silittämään sisimpää, eivät pöyhimään sitä. Yksinkertaisimmillaan Korvitsin musiikki lähestyy taidelukiojatsia, mutta onnistuu pysymään rajan koskettavammalla puolella. Plastiset rakenteet, heterofonian ja klustereiden häivähdykset sekä sointivalikoiman harkittu täyteläisyys todistavat monipuolisesta käsityötaidosta, ja kokonaisote on henkilökohtaisen vilpitön eikä täynnä ummehtunutta postmodernia nostalgiaa, kuten vaikkapa Valentin Silvestrovilla.

Ondine-uutuuden teosten otsikot myyvät skandinaavista designia, mutta kuvaavat sisältöä hyvin. Kaksi orkesterisarjaa Hymns to the Nordic Lights ja Elegies of Thule saavat mukavaa vaihtelua kolmiosaisesta Silent Songsista, jonka klarinettisolisti Meelis Vind tulee onneksi jazz-puolelta - kevyesti savuinen sointi ja improvisatorinen lurittelu tasapainottavat tavallistakin juustoisempaa orkesterisatsia.

Viron kansallinen sinfoniaorkesteri on vuosien mittaan rutinoitunut harmaasävyisten elegioiden toteuttamiseen, ja nytkin se soittaa Korvitsia sielukkaan joustavasti. Silti tekisi mieleni kuulla Korvitsin sävelkieltä vaikkapa Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin tai Tapiola Sinfoniettan tulkitsemana. Jousten siirappisen portamenton suitsiminen, läpikuultavampi sointi ja vähemmän kumiseva äänitys saattaisivat avata Korvitsin elegioista uusia, vielä koskettavampia puolia.

Tonu Korvits: Songs from Dolores' Songbook; Hymns to the Nordic Lights; Silent Songs; Leaving Capri; Tears-Fantasy; Elegies of Thule. - Viron kansallinen SO/Risto Joos, sekä Meelis Vind, klarinetti. (Ondine, ODE 1349-2)

Kuuntele Uudet levyt 14.1.2020, toimittajana Kare Eskola.

 • Krishna Nagarajan nyky(kansan)musiikki hurmaa rytmisellä eloisuudella

  Levyarvio

  Italialais-intialainen, Suomeen kotiutunut Krishna Nagaraja tunnetaan viulistina ja alttoviulistina etenkin periodi- ja kansanmusiikkipiireissä. Viime vuodet hän on laatinut Sibelius-Akatemiaan taiteellista väitöskirjaa laveasta polska-aiheesta. Projektin tuloksia on nyt kuultavissa Challenge Classicsin uutuuslevyllä, joka todistaa Nagarajan taidot säveltäjänä. Tales of Norway sisältää norjalaiseen perinteeseen linkittyvää, nykykansanmusiikista ponnistavaa, läpisävellettyä musiikkia, jonka rytminen leikkisyys ja eloisa fantasia tekevät vaikutuksen.

 • Tuplalevyllinen perusteellista klarinetti- ja elektroniikkatutkimusta

  Levyarvio

  Amerikkalainen klarinetisti Lucy Abrams-Husso on kotiutunut Suomeen jo vuosia sitten ja tekee nyt Sibelius-Akatemiassa väitöskirjatutkimusta aikamme amerikkalaisesta ja suomalaisesta klarinettimusiikista. Tutkimusprojektin tuloksia kuullaan SibaRecordsin julkaisemalla tuplalevyllä, joka sisältää seitsemän laajaa teosta klarinetille ja elektroniikalle. Musiikinkuluttajalle tällainen kerta-annos on vähintäänkin riittävä, mutta teosten soinnillinen ja dramaattinen moninaisuus pitää kuulijan mielenkiintoa yllä ja haastaa sopivasti myös perusteellista tutkija-muusikkoa.

 • Lisää sävyjä Vasksin mystiikkapaatokseen

  Levyarvio

  Latvialainen Peteris Vasks on viime vuosina noussut maailmanmaineeseen hempeyttä ja paatosta sekoittavalla versiollaan mystisestä minimalismista. Vasksin luottopianisti Reinis Zarins onneksi tarjoaa päivitystä Vasksin säveltäjäkuvaan Ondinen julkaisemalla uutuuslevyllä, jonka ohjelmistoon sisältyy myös säveltäjän kapinallista ja särmikästä varhaistuotantoa.

 • Kuherruskuukausi Sibeliuksen parissa

  Levyarvio

  Viime syyskuussa Nicholas Collon aloitti Radion sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina, ja lähes saman tien suhde laitettiin koetukselle suomalaisittain vaativalla levytyksellä. Sibeliuksen seitsemäs sinfonia sekä näyttämömusiikkisarjat Kuningas Kristian II ja Pelleas ja Melisande tietysti sujuvat RSO:lta kuin vettä valaen, mutta Collonin tulkinnallinen näkemys joutuu kestämään vertailun pitkään perinteeseen. Onneksi Ondinen julkaisema levytys hehkuu kapellimestarin ja orkesterin kuherruskuukauden auvoa.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua