Hyppää pääsisältöön

Easy listening -alakulo on muodissa

Säveltäjä Tonu Korvits on vähitellen nousemassa Viron runsaan taidemusiikkiviennin kärkikolmikkoon. Ensimmäisenä hänet poimi maailman kuultavaksi ECM-yhtiö, mutta nyt myös Ondine on herännyt ja julkaisee kuun lopussa levyllisen Korvitsin orkesterimusiikkia Viron kansallisen sinfoniaorkesterin tulkitsemana.

Tonu Korvits / Hymn to the Nordic Lights
Tonu Korvits / Hymn to the Nordic Lights Uudet levyt

Korvitsin sävelkielessä on mystisen minimalismin sävyjä, mutta pääpaino on laveasti kehittyvällä, elegisellä tunnelmoinnilla, jonka herkät melodiat, kevyesti sävytetyt perusharmoniat ja turvallisen pehmeät orkesterivärit pyrkivät silittämään sisimpää, eivät pöyhimään sitä. Yksinkertaisimmillaan Korvitsin musiikki lähestyy taidelukiojatsia, mutta onnistuu pysymään rajan koskettavammalla puolella. Plastiset rakenteet, heterofonian ja klustereiden häivähdykset sekä sointivalikoiman harkittu täyteläisyys todistavat monipuolisesta käsityötaidosta, ja kokonaisote on henkilökohtaisen vilpitön eikä täynnä ummehtunutta postmodernia nostalgiaa, kuten vaikkapa Valentin Silvestrovilla.

Ondine-uutuuden teosten otsikot myyvät skandinaavista designia, mutta kuvaavat sisältöä hyvin. Kaksi orkesterisarjaa Hymns to the Nordic Lights ja Elegies of Thule saavat mukavaa vaihtelua kolmiosaisesta Silent Songsista, jonka klarinettisolisti Meelis Vind tulee onneksi jazz-puolelta - kevyesti savuinen sointi ja improvisatorinen lurittelu tasapainottavat tavallistakin juustoisempaa orkesterisatsia.

Viron kansallinen sinfoniaorkesteri on vuosien mittaan rutinoitunut harmaasävyisten elegioiden toteuttamiseen, ja nytkin se soittaa Korvitsia sielukkaan joustavasti. Silti tekisi mieleni kuulla Korvitsin sävelkieltä vaikkapa Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin tai Tapiola Sinfoniettan tulkitsemana. Jousten siirappisen portamenton suitsiminen, läpikuultavampi sointi ja vähemmän kumiseva äänitys saattaisivat avata Korvitsin elegioista uusia, vielä koskettavampia puolia.

Tonu Korvits: Songs from Dolores' Songbook; Hymns to the Nordic Lights; Silent Songs; Leaving Capri; Tears-Fantasy; Elegies of Thule. - Viron kansallinen SO/Risto Joos, sekä Meelis Vind, klarinetti. (Ondine, ODE 1349-2)

Kuuntele Uudet levyt 14.1.2020, toimittajana Kare Eskola.

 • Pianon aatelinen pysyy (ja paranee vähän)

  Levyarvostelu

  Angela Hewitt tunnetaan Bach-pianistina, ja hän levytti Bachin tärkeimmät kosketinsoitinteokset Hyperion-yhtiölle jo 90-luvulla. Viime vuosina Hewitt on palannut Bachin pariin uudella innolla ja päätynyt myös tekemään uusintalevytyksen kuudesta partitasta. Yleensä uusintalevytyksiä markkinoidaan tulkinnan perusteellisella muuttumisella, mutta Hewitt on fiksu ja asettelee saatesanansa varovaisesti. Vertailun perusteella kehitystä on silti tapahtunut - vieläpä parempaan.

 • Luuttumusiikkia kreivin ajalta

  Levyarvostelu

  1600-luvun puolivälissä syntynyt Jan Antonin Losy sattui olemaan Losinthalin kreivi ja vieläpä varoissaan. Siksi hän sai rauhassa soitella luuttua koko ikänsä. Jakob Lindbergin asema luutistina ei ole yhtä turvattu, mutta etuoikeus on kai sekin, että voi levyttää BIS-yhtiölle Losyn sävellyksiä.

 • Sirpaleista laatua mutta kiinnostava yhdistelmä

  Levyarvostelu

  Lappeenrannassa on ollut orkesteri jo satakymmenen vuotta, minkä kunniaksi nykyinen Lappeenrannan kaupunginorkesteri on julkaissut levyn otsikolla Saimaa Seasons. Levyn sisältö ei liity Saimaaseen eikä vuodenaikoihin, vaan yhdistää Carl Nielseniä Paavo Heiniseen. Orkesterin edellisellä levyllä kuultiin molemmilta huilukonsertot, nyt klarinettikonsertot.

 • Daniel Herskedal jättää raja-aitoja ylitettäväksi

  Levyarvostelu

  Kun strategisesti viisas levyjätti Naxos julkaisee norjalaisen jazz-tuubistin sävellyksiä, siihen täytyy olla syy. Osan selittää levyn takakansi, jossa komeilee norjalaisten kulttuuritukijoiden logoja, mutta pääasiassa Naxos kai ajattelee, että Daniel Herskedalissa on taidemusiikin tulevaisuus. Hänen teoksensa Behind the Wall (Muurin takana) onkin muodikasta ja ymmärrettävää musiikkia, muttei ongelmatonta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua