Hyppää pääsisältöön

Mikaela Tillander: Toivon, että kuurot innostuisivat toimittajan työstä

“Mä olen aina ollut uutisfriikki, ihan pienestä saakka. Istuin vanhempieni sylissä lukemassa Hesaria, ja isä tulkkasi minulle myös tv:tä ja radiota. Toimittajaksi halusin nimenomaan televisioon, koska täällä voin käyttää omaa äidinkieltäni, viittomakieltä.”

Toimittaja Mikaela Tillander on tullut suomalaisille tutuksi työskenneltyään pian 25 vuotta Ylen viittomakielisissä uutisissa. Moni asia on tuona aikana muuttunut, eikä vähiten työympäristö.

“Aluksi olimme pienen tiimin kesken erillämme muista, mutta nyt työpaikka on aivan erilainen. Saavutettavuus on kehittynyt hirveän paljon, ja eri ryhmien tarpeet otetaan huomioon. Esimerkiksi toimitusjohtajan infoissa on nykyään tulkkaus viittomakielelle. Lisäksi uusi tekniikka mahdollistaa paljon ja helpottaa kommunikointia.

Saavutettavuus on kehittynyt hirveän paljon.

Mikaela on koko Yle-uransa ajan esiintynyt tv:ssä viittomakielisissä uutisissa ja Viikko viitottuna -ohjelmassa. Lisäksi hän käy kuvauskeikoilla, toimittaa juttuja, editoi sekä tukee ja neuvoo tulkkeja.

“Tärkein taito on kielitaito. Sekä suomen että viittomakielen on oltava hallussa, koska me käännämme koko ajan. Sitten pitää tietenkin ymmärtää uutismaailmaa ja uutisprosessia sekä osata esiintyä.”

“Ruudussa ei voi viittoa liian suuresti, etteivät kädet mene kuvaruudun ulkopuolelle. Vaatteiden on hyvä olla yksivärisiä ja tummia, jotta kädet näkyvät hyvin. Tämä on tärkeää erityisesti kuurosokeille, jotka katsovat myös meidän lähetyksiämme, Mikaela kertoo.

Ruudussa ei voi viittoa liian suuresti.

Harva viittomakielinen on opiskellut toimittajaksi.

“Maailman ja tekniikan muuttumisen myötä media-alalle tarvitaan ihmisiä, joilla on uusia taitoja. Toivon, että kuurotkin kiinnostuisivat enemmän toimittajan työstä ja lähtisivät opiskelemaan alaa, jotta saisimme lisää kipeästi kaivattuja ammattitoimittajia.”

Yksi Mikaelan työhaaveista on juuri toteutumassa.

“Olen kauan haaveillut, että pääsisin tekemään keskusteluohjelmaa. Nyt unelma toteutuu, sillä Viikko viitottuna -ohjelma muuttuu siihen suuntaan. On jännittävää päästä kokeilemaan uutta."

“Uutistapahtumat innostavat aina. Lisäksi kuuroilta tulevasta palautteesta saa hyviä juttuideoita ja pontimen käsitellä asioita laajemmin."