Hyppää pääsisältöön

Sirpaleista laatua mutta kiinnostava yhdistelmä

Lappeenrannassa on ollut orkesteri jo satakymmenen vuotta, minkä kunniaksi nykyinen Lappeenrannan kaupunginorkesteri on julkaissut levyn otsikolla Saimaa Seasons. Levyn sisältö ei liity Saimaaseen eikä vuodenaikoihin, vaan yhdistää Carl Nielseniä Paavo Heiniseen. Orkesterin edellisellä levyllä kuultiin molemmilta huilukonsertot, nyt klarinettikonsertot.

Saimaa Seasons
Saimaa Seasons Uudet levyt

Yhdistelmä on musiikillisesti kiinnostava. Sekä Nielsenin että Heinisen puhallinkonsertot ovat kypsien säveltäjien töitä, joissa keskitytään vähäeleisesti olennaiseen. Ja kun Nielsen kurkottaa niissä modernismiin ja Heininen uusklassismiin, yhteistä kieltä löytyy riittävästi dialogiin.

Nykyinen Lappeenrannan kaupunginorkesteri on pikkuinen sinfonietta, jossa puita on tuplat mutta jousia vain tusina. Ohuus kuuluu Nielsenin pelkistetyssä tekstuurissa, joka vaatisi joko parempaa puhtautta tai lisää massaa. Rytmisesti rivit pysyvät esimerkillisen suorina, mistä kiitos kuulunee kapellimestari Vytautas Lukociukselle - hän on syystäkin paikallisesti arvostettu ammattimies.

Heinisen konsertto on orkesterin onneksi kiitollista soitettavaa. Orkesteri saa sen rapsodiset, läpikuultavat eleet asettumaan luontevasti kohdilleen, mutta korkeiden jousten ja puhallinkenttien puhtaudessa riittäisi tekemistä, ja sointien yhdistelyyn kaipaisin pehmeyttä, johon muutama suomalainenkin kamariorkesteri pystyy. Konserttitaltiointina levy kuitenkin todistaa lappeenrantalaisten asiallisesta laatutasosta.

Konserttojen solisti Olli Leppäniemi puolestaan ei ole asiallinen vaan loistava. Tanskan RSO:ssakin vaikuttanut Leppäniemi tuntee Nielseninsä, ja Heinisen haeskelevaan soolostemmaan hän luo suuntaa ja vankkasointista uskottavuutta.

Motiiveiltaan ja kokonaisuudeltaan tämä omakustannelevy jää hahmottomaksi ja laadultaan sirpaleiseksi, kun vertaa orkesterin edelliseen levyyn, jonka Alba julkaisi. Hyvä silti, että Heinisen klarinettikonsertosta saatiin ensilevytys. Teos ei raivaa paikkaa vakio-ohjelmistosta ainakaan dynaamisuudella, mutta elegistä ja suuntaansa etsivää musiikkia on silti mukava kuunnella.

"Saimaa Seasons". Carl Nielsen: Klarinettikonsertto. Paavo Heininen: Klarinettikonsertto. - Olli Leppäniemi, klarinetti, ja Lappeenrannan KO/Vytaytas Lukocius. (LKOCD-3)

Kuuntele Uudet levyt 14.1.2020, toimittajana Kare Eskola.

 • BIS-yhtiön parhaat joulureseptit maustetaan kansanmusiikilla

  Levyarvostelu

  Oman jouluni voimasoittolistalta löytyy levy-yhtiö BISin kaksi Folkjul-levyä, joilla ruotsalainen kansanmusiikki ja Gunnar Idenstamin urkusärmikkyys yhdistetään tuttujen joululaulujen säkenöiviin kuorosovituksiin. Hyvää joulureseptiä ei kannata liikaa muuttaa: BIS leipoo samalla ohjeella joululevyjä myös norjalaisten kanssa. Ensimmäinen ilmestyi vuonna 2014 ja uusi täksi jouluksi.

 • Ilmiliekin ja Salokosken joulu loistaa yksinkertaisesti kuin kynttilä

  Levyarvostelu

  Laulaja Emma Salokoski ja Suomi-jazzin ykköskvartetti Ilmiliekki ovat aiemmilla yhteislevyillään luodanneet suomenruotsalaista kansanlaulua ja runoutta. Nyt ilmestynyt joululevy kurottaa suomenkielisen kulttuurin puolelle ja omiin sävellyksiin ja sanoituksiin, mutta jatkaa musiikillisesti samaa linjaa.

 • Joulun tapahtumarikkain oratorio on koottu varhaisbarokin helmistä

  Levyarvostelu

  Joulun käyttömusiikissaan varhaisbarokin saksalaiset kanttoriurkurit käsittelivät työnsä puolesta joulun kaikkia tapahtumia ja tunnelmia. Ei siis ihme, että tämän joulun etevin jouluoratorio on kasattu laittamalla sopivia barokkilöytöjä joulutapahtumien mukaiseen järjestykseen. Asialla on mainio Clematis-yhtye, joka on kaivanut arkistoja syvältä mutta hyvin levylleen O Jesulein.

 • Monteverdi saa joulun säihkymään

  Levyarvostelu

  Säihkettä ja suurenmoisuutta jouluunsa saa kätevällä ja ekologisella tavalla, kun lainaa ne Venetsian jouluvespereistä 1600-luvun alusta. Silloin säveltäjämestari Claudio Monteverdi ahkeroi Pyhän Markuksen katedraaliin niin juhlavia joulumusiikkikokonaisuuksia, että niitä tultiin kuuntelemaan ympäri Eurooppaa. DG-yhtiön jouluisella kärkituotteella kuullaan tällainen jouluvesper kapellimestari Andrea Marconin ennallistamana, ja harvoin on joulu kuulostanut yhtä komealta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua