Hyppää pääsisältöön

Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

Samuel Oino (Jouni Jalarvo)
Päähenkilö Samuel Oinon roolissa Jouni Jalarvo. Samuel Oino (Jouni Jalarvo) Kuva: Yle/Antero Tenhunen Tehtaan varjossa

Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932. Rauni Mollbergin ohjaama sarja valmistui vuonna 1969.

Tehtaan varjossa on nähtävissä Areenassa toistaiseksi.

Tehtaan varjossa on kuvaus työläisnuorukaisesta Samuel Oinosta (Jouni Jalarvo). Monilapsisen perheen isä on kuollut kansalaissodan jälkeen ja Samuel joutuu vanhimpana lapsena ottamaan vastuulleen perheen elatuksen. Vanha äiti (Hellin Auvinen-Salmi) pitää kotia pystyssä. Samuel pääsee töihin konepajalle, mutta sosiaalisesti kömpelönä joutuu työtovereidensa kiusaamaksi. Hän ei lannistu, vaan alkaa etsiä elämälleen korkeampaa tarkoitusta. Alussa tukena on serkku Pekka Valve (Risto Salmi), aatteen mies ja lopulta kommunistina vankeuteen tuomittu. Hänen kauttaan Samuel löytää kirjallisuuden. Hän alkaa lukea mutta myös pikkuhiljaa kirjoittaa lehtiin.

Aivan ilman ihmissuhteita ei Samuelkaan ole. Hän tutustuu samanhenkisiin nuorukaisiin Eemiliin (Sulevi Peltola) ja Fransiin (Vesa Mäkelä). Eemil kuitenkin muuttaaa pian Amerikkaan ja suhde Fransiinkin muuttuu etäiseksi, kun Samuel tapaa Elsan (Maija Leino), josta tulee hänen pitkäaikainen rakastettunsa. Tämäkään suhde ei onnistu tyydyttämään Samuelin levotonta mieltä. Hän ei pääse irti pettymyksestään ihmiskuntaan.

Sarjan neljässä osassa käydään läpi Samuelin kehitystä kussakin hieman eri näkökulmasta, kertojanäänen tukiessa tapahtumien kulkua.

Toivo Pekkanen – työläiskirjailija ja akateemikko

Toivo Pekkanen syntyi Kotkassa 10.9.1902 köyhään kuusilapsiseen perheeseen. Kansakoulun käytyään Pekkanen teki sekalaisia töitä satamassa ja sepän apulaisena tehtaassa. Kirjallisuus veti kuitenkin puoleensa. Ensimmäiset novellinsa hän julkaisi Juttutupa-lehdessä ja esikoisteos, novellikokoelma Rautaiset kädet ilmestyi 1927. Läpimurto tuli omaelämäkerrallisia aineksia sisältävällä romaanilla Tehtaan varjossa 1932. Kaikkiaan Pekkasen tuotanto käsitti 31 teosta, lisäksi artikkeleita ja kertomuksia lehtiin. Vuonna 1955 Toivo Pekkanen nimitettiin akateemikoksi. Hän kuoli 30.5.1957.

Tehtaan varjossa: tekijät

Näyttelijät:
Samule Oino – Jouni Jalarvo
Maria Oino, äiti – Hellin Auvinen-Salmi
Pekka Valve – Risto Salmi
Eemil – Sulevi Peltola
Frans – Vesa Mäkelä
Elsa – Maija Leino
Kertoja – Timo Tiusanen

Ohjaaja – Rauni Mollberg
Apulaisohjaaja – Sulevi Peltola
Dramaturgi – Jarmo Savikko
Säveltäjä – Ahti Sonninen

Lue lisää:

Toivo Pekkasen Lapsuuteni palaa Tehtaan varjojen maailmaan

Toivo Pekkasen romaaniin perustuva Lapsuuteni on eräänlainen rinnakkaisteos kirjailijan läpimurtoteokselle Tehtaan varjossa.

Lisää ohjelmasta

Keskustele
 • Lasse Lehtisen kolumni: Nuoriso heräsi vaatimaan muutoksia maailmanmenoon

  Lasse Lehtinen kirjoittaa 1960-luvusta.

  Suomessa 1960-luvun nuoriso eli murrosaikaa. Nuoria oli aiempaa enemmän ja he olivat yhteiskunnallisesti tiedostavia ja koulutetumpia kuin ennen. Nuorisokulttuuri oli saapunut Suomeen. Kirjailija Lasse Lehtinen kirjoittaa kolumnissaan muun muassa sukupolvesta, joka halusi muuttaa maata ja maailmaa sekä vaikuttaa asenteisiin.

 • Kunnes kuolema heidät erottaa – Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa

  Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa.

  Kotikadun kausi 13 alkaa surullisissa tunnelmissa. Mäkimaiden perheessä läsnä on kuolema, hiipuva rakkaus ja rahaongelmat. Luotoloilla noustaan jaloilleen, iloitaan elämän ihmeistä ja rakennetaan tulevaisuutta. Kauden 13 lisäksi Areenassa on katsottavissa myös kaudet 1, 2 ja 12.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto

 • Lasse Lehtisen kolumni: Nuoriso heräsi vaatimaan muutoksia maailmanmenoon

  Lasse Lehtinen kirjoittaa 1960-luvusta.

  Suomessa 1960-luvun nuoriso eli murrosaikaa. Nuoria oli aiempaa enemmän ja he olivat yhteiskunnallisesti tiedostavia ja koulutetumpia kuin ennen. Nuorisokulttuuri oli saapunut Suomeen. Kirjailija Lasse Lehtinen kirjoittaa kolumnissaan muun muassa sukupolvesta, joka halusi muuttaa maata ja maailmaa sekä vaikuttaa asenteisiin.

 • Kunnes kuolema heidät erottaa – Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa

  Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa.

  Kotikadun kausi 13 alkaa surullisissa tunnelmissa. Mäkimaiden perheessä läsnä on kuolema, hiipuva rakkaus ja rahaongelmat. Luotoloilla noustaan jaloilleen, iloitaan elämän ihmeistä ja rakennetaan tulevaisuutta. Kauden 13 lisäksi Areenassa on katsottavissa myös kaudet 1, 2 ja 12.

 • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

  Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

  Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

 • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

  Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

  Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

 • Lasse Lehtisen kolumni: Varttituntini kommunistina

  Lasse Lehtinen kirjoittaa Kekkosen ajan alkuvuosista.

  Kirjailija Lasse Lehtisen lapsuus- ja nuoruusvuosien suuria merkkipaaluja ovat olleet yleislakko ja Urho Kekkosen valinta tasavallan presidentiksi vuonna 1956. Lehtisen ensimmäinen poliittinen herääminen tapahtui juuri yleislakon aikaan, mutta myös Urho Kekkosen valinta presidentiksi osaltaan ravisteli nuorukaisen yhteiskunnallisia vaistoja esiin.

 • Elävä arkisto tammikuussa

  Tammikuisia aiheita Elävän arkiston tarjonnassa.

  Juhlat on juhlittu ja lahjakirjat luettu, härkäviikot edessä. Päivä sentään alkaa pidetä. Kun kinkkua on sulateltu raikkaassa talvisäässä, on hyvästi aikaa syventyä Elävän arkiston runsaaseen tarjontaan, josta tammikuussakin löytyy paljon tietoa ja viihdykettä. Draamaa Tammikuu tarjoaa tuhdin paketin toivottua klassikkodraamaa, kun 14.1.