
TV1 torstaina 16.1.2020 klo 22.30 - 23.25, uusinta sunnuntaina 19.1. klo 00.20, Areenassa
Yhdysvalloissa on eniten vankeja maailmassa. Telkien takana istuu 2,3 miljoonaa amerikkalaista. Alaikäisiä vangeista on 70 000, osa tuomittu kymmeniksi vuosiksi suljettuihin laitoksiin.
Vain 30 prosenttia alaikäisistä on tuomittu väkivaltarikoksista, suurin osa muista rikoksista kuten huumeista.
Monet tuomitut lapset ja nuoret on sijoitettu aikuisten vankiloihin, joissa heitä joudutaan pitämään eristyksessä kuukausia, jopa vuosia – suojassa aikuisilta vangeilta. Eristäminen ja väkivalta johtavat vakaviin mielenterveysongelmiin ja elinikäisiin traumoihin.
Nuoria rangaistaan Yhdysvalloissa kovalla kädellä. Vakavissa rikoksissa ikä ei ole lieventävä asia, ja esimerkiksi Texasissa jo 10-vuotiaan voi pidättää ja viedä vankilaan. 17-vuotiaita kohdellaan lain edessä aina aikuisina.
Yhdysvallat on maailman ainoa maa, joka ei ole vahvistanut YK:n kansainvälistä lasten oikeuksien sopimusta.

Kaliefin kohtalo järkytti amerikkalaisia
YK on moittinut viime vuosina amerikkalaisten vankiloiden kidutuskäytäntöjä. New Yorkin kaupunki on varoittava esimerkki, sillä pahamaineisessa Rikers Islandin vankilassa nuoria on eristetty pitkiksi ajoiksi.
Yhdysvaltain toiseksi suurimmassa ja ankarimmassa vankilassa tuomiota odottaneen 16-vuotiaan Kalief Browderin tarina järkytti koko maata.
Repun varastamisesta vuonna 2010 syytetty nuori odotti Rikersissä 1000 päivän ajan tuomioistuimen päätöstä, joka vihdoin vapautti hänet. Muut vangit pahoinpitelivät Kaliefia ja hän vietti kahden vuoden ajan 23 tuntia päivästään parkkiruudun kokoisessa eristyssellissä ilman kontaktia ulkomaailmaan. Kalief yritti itsemurhaa useita kertoja.
Eristyssellin kauheudet päätyivät julkisuuteen, kun Kalief vapautui. Kahden vuoden kuluttua vapautumisestaan nuori mies teki itsemurhan.
New Yorkin pormestari on luvannut sulkea Rikers Islandin vankilan.
Nuorille sokeeraavia vierailuja vankilaan
Ranskalainen Ulkolinja-dokumentti USA:n vangitut lapset vierailee muun muassa San Antonion kaupungissa Texasissa. Bexarin piirikunnan vankilassa työskentelee ylikonstaapeli Stephanie Flores, joka haluaa pitää alaikäiset pois vankiloista.
Flores järjestää kaupungin nuorille muutaman tunnin vierailuja, jonka aikana nuoret pääsevät kokemaan ja aistimaan vankilan karun arjen. Heitä kohdellaan aivan kuten vankeja.

Nuoret pukevat vanginpuvun, heidän kätensä ja jalkansa kahlitaan. He vierailevat omanikäistensä vankien osastolla ja joutuvat keskelle erikoisyksikön lavastettua iskua.
Muutama tunti vankilassa uuvuttaa nuoret.
Koulupoliisi ja koirapartiot valvovat
Yhdysvalloissa lainvalvontakoneisto kävelee jo koulujen käytävillä. Esimerkiksi Texasin osavaltion alueella 43 koulussa on oma poliisi.
Koulupoliiseilla on merkittävät voimavarat – rynnäkkökiväärejä ja noin 60 kameraa jokaisessa koulussa yläasteelta lukioon. Koululaisten yksikään teko ei jää huomaamatta ja koirapartiot tekevät säännöllisesti ratsioita.
Rikkeitä selvitetään myös vihjepalkkion avulla. Vinkkien avulla koulupoliisit tekevät noin 100 pidätystä vuodessa. Usein kyse on rikkeestä, josta esimerkiksi eurooppalaisessa koulussa selviää nuhteilla. Kouluaikana rikosrekisteriin tullut merkintä voi estää saamasta opiskelustipendiä, pankkilainaa tai jopa työpaikkaa.
Ranskalaisdokumentti vierailee myös Utahin osavaltiossa, jossa on otettu tavoitteeksi vankimäärien vähentäminen ja kuntoutusohjelmiin panostaminen. Uusi tapa kohdella nuoria rikollisia on lupaava. Utahin rikoksenuusintaluvut ovat laskussa.
USA: Locking Up Children. Ohjaus: Esther Goldmann. Tuotanto: Nova, Ranska, 2019.