Hyppää pääsisältöön

YleX Läpimurto 2020: Behm on vuoden lupaavin tulokas

Behm on YleX-raadin mielestä vuoden 2020 merkittävin tulokasartisti!
Yleisöäänestyksen voitti Ahti.

YleX Läpimurto on YleX:n musiikkitiimin listaus lupaavimmista kotimaisista artisteista, joiden uskotaan tekevän läpimurto suomalaisella musiikkikentällä vuoden 2020 aikana. Listalle valittiin 16 artistia, jotka eivät vielä ole tehneet lopullista läpimurtoaan.

Tässä jutussa esitellään kärkiviisikko ja yleisöäänestyksen voittaja.

YleX Läpimurto -voittaja: Behm

Vuoden lupaavin tulokas on Behm, joka on lyhyessä ajassa osoittanut kykynsä sekä artistina että laulunkirjoittajana.

Behm ymmärtää miten toimivaa popmusiikkia kirjoitetaan. Tämän kuulee hänen Pikku G:lle (Solmussa) ja Keko Salatalle (Vanha ja Tavallinen) tekemistään kappaleista. Muiden artistien kanssa työstettyjen biisien lisäksi Behm on niittänyt jo menestystä esikoissinglellään Hei rakas. Kappale on soinut radiossa taajaan koko syksyn ja talven, Spotifyssa kuunteluita on yli kuusi miljoonaa.

Vuoden 2019 aikana Behm on valmistellut ensimmäistä albumiaan, joka julkaistaan kuluvan vuoden aikana. Tuottajana on toiminut hittinikkari Sakke Aalto (Cheek, JVG), mikä nostaa entisestään odotuksia debytanttia kohtaan.

Apuvoimista huolimatta artisti säveltää ja sanoittaa itse omat kappaleensa, mikä tuo musiikkiin tarvittavaa omakohtaisuutta.

Toinen sija: Lauri Haav

Lauri Haav on tehnyt vakuuttavaa nousua suomiräpin piireissä ja on astumassa kuluvan vuoden aikana entistä suuremmille lavoille.

Suomiräpin laajasta massasta Haav erottautuu persoonallisella flow’llaan ja suomalaisittain omaperäisellä soundillaan, jossa on ripaus The Weeknd -henkistä räpin ja R&B:n sekoitusta. Kappaleissa käsitellään raikkaan avoimesti nuoren miehen mielenmaisemaa ja tunne-elämää.

YleX:n haastattelussa Haav sanoi, että suomalainen R&B on helposti vähän tylsää ja laimeaa. Jyväskyläläinen räppäri lupaa tarjota jotain muuta.

JVG:n perustama PME Records -levymerkki tarjoaa ainakin hedelmällisen kasvuympäristön. Artistien urapolkuja edistää muun muassa A&R-päälliköksi loppuvuodesta siirtynyt Paperi T.

Vuoden 2019 aikana Haav julkaisi jo kehuja keränneen singlen Alas ja oli mukana muun muassa Pykärin levyllä sekä Jeesei-yhteisbiisillä Gettomasan ja Paperi T:n kanssa.

Kolmas sija: Luukas Oja

YleX Läpimurto -raadin puheissa Luukas Oja herätti muun muassa seuraavia perusteluja: “Yhtye on sopivan räkäinen”, “tulokkaan vimma sekä energia välittyvät” ja “asenne on kohdillaan”.

Punk-henkisen bändin pitelemätön meno ilahduttaa tämän päivän musiikkimaisemassa. Ei siis ihme, että Luukas Oja on noussut nopeasti festivaalien keikkalavoille. Viime vuonna bändi kuittasi vyölleen Provinssin ja Ilosaarirockin, ensi kesänä suuntana on ainakin Ruisrock.

Yhtyettä on toistuvasti verrattu alkuaikojen PMMP:hen, mikä on Jessica Kräkin ja Iita Ylösen ympärille rakennettusta bändistä osuvasti sanottu. Musiikissa on kiistatta samaa tee-se-itse -asennetta kuin Paula Vesalan ja Mira Luodin varhaistuotannossa.

“Biisit ovat monipuolisia renkutuksia ja kestikin aika kauan löytää se oma juttu kaiken rähinöinnin ja herkistelyn seasta”, bändin jäsenet kertoivat YleX:lle kesällä 2018.

Selvästi oma juttu on nyt löytynyt.

Neljäs sija: Sara Siipola

Upeaäänisen Sara Siipolan missio on tuoda suomalaiseen popmusiikkiin sellaista sielukasta soulia, jota tällä niemekkeellä on pitkään kaivattu.

Siipola on uransa alkuvaiheessa, mutta hänen karismansa ja valovoimaisuutensa ovat jo vakuuttaneet monet, mukaan lukien YleX Läpimurto -raadin. Ei siis ihme, että Sony Music ja yhtiön uusi toimitusjohtaja Henri “MGI” Lanz luottavat tämän tulokkaan kykyihin.

Eräs raatilainen kuvailee Sara Siipolan tekevän suomenkielistä R&B:tä, jossa yhdistyvät Amy Winehouse ja Rag’n’Bone Man. Ei huono yhdistelmä. Jo julkaistut kappaleet Rohkee sydän ja Mitä mä täällä teen vahvistavat mielikuvaa.

Viides sija: Yeboyah

Onnistunut visuaalinen kokonaisuus on elintärkeää nousevalle artistille, ja harva ymmärtää sen niin hyvin kuin Yeboyah. Viimevuotinen Elovena EP julkaistiin paitsi kappaleina myös 13-minuuttisena visuaalisena ep:nä, jossa vietettiin kesäpäivää suomalaisessa luontomiljöössä.

Dreamgirls-kollektiivista sekä YleX:n Yeboyah, Renaz ja Wekesa -ohjelmasta tuttu Yeboyah on persoonallinen uuden polven taiteilija, joka nostaa musiikissaan esiin tärkeitä yhteiskunnallisia asioita. Elovena purkaa ja rikastaa käsitystämme siitä, mitä suomalaisuus merkitsee ja miltä se näyttää.

Muusikkona Yeboyah on monipuolinen. Hän liikkuu sujuvasti räpistä pehmeään R&B-lauluun. Samanlaisia kykyjä ei Suomesta montaa löydy. Tämän ovat huomanneet muutkin: Yeboyah on ehtinyt vierailla muun muassa Gasellien, Kalifornia-Keken, Pesson, Sini Sabotagen ja Dilemman biiseissä.

Yeboyah juontaa YleX:lle Yeboyah, Renaz ja Wekesa -nimistä musiikkiohjelmaa.

Yleisöäänestyksen voittaja: Ahti

Maanantai Sessarit, joissa Ahti räppää Eminemin biittien päälle konekivääritahdilla, ovat keränneet Youtubessa miljoonia katselukertoja. Porvoossa varttuneen artistin tammikuussa julkaistu kappale Greta kertoo Ahdin musiikillisesta monipuolisuudesta. Viulua ja pianoa soittanut artisti laulaa kappaleen kertosäkeen itse.

Ilmastoaktivisti Greta Thunbergista vaikuttunut biisi kannustaa nuoria avaamaan suunsa ja taistelemaan yhteisen huomisen puolesta. Uuden Musiikin X:n haastattelussa Ahti kertoi ihailevansa Thunbergia ja sitä, miten suuriin ihmismassoihin 17-vuotias ruotsalainen pystyy vaikuttamaan. Haastattelussa kuultiin myös näyte Ahdin hypernopeasta riimittelystä.

YleX Läpimurto -raati:

Tapio Hakanen (Musiikkipäällikkö, YleX)
Ida Karimaa (Toimittaja, Uuden musiikin X)
Jani Kareinen (Toimittaja, Uuden musiikin X, YleX Throwback)
Aino Kurkinen (Toimittaja, YleX Ilta)
Roberto Rodriguez (Tuottaja, YleX)
Tomi Dostinov (Musiikkikoordinaattori, YleX)
Katri Norrlin (Toimittaja, Uuden musiikin viikko)
Anni Gullichsen (Toimittaja, YleX)
Markku Haavisto (Toimittaja, YleX)