Hyppää pääsisältöön

Avaruusromua: Meri on vapauden symboli

Metallisia kuulia
Metallisia kuulia metalli

Meri on unessa vapauden symboli. Meren aallot lupaavat vaihtelua elämään. Ne lupaavat uusia asioita. Näin kertoo eräs unikirja meren symboliikasta. Metalli puolestaan symboloi unessa lujuutta ja päättäväisyyttä. Metalliset kuulat ovat muistoja menneistä kokemuksista, kertoo toinen kirja.

Jokainen ihminen näkee vähintään kolme unta joka yö, sanovat unitutkijat. Mistä sitten johtuu, että niin monet sanovat, että näkevät unia todella harvoin tai eivät ollenkaan? Kaikki näkevät unia, sanovat tutkijat, mutta kaikki eivät niitä muista.

Unet puhuvat meille kuvin ja symbolein. Unilla on oma tapansa ilmaista asioita, unen kieli on erilaista kuin meidän arkikielemme. Se on paljon jännittävämpää. Itse asiassa unet ovat hyvin lähellä elokuvan kerrontaa: asiat liikkuvat edessämme kuvina ja tunnelmina. Ja unet voivat myös muuttua musiikiksi.

"Mitä vanhemmaksi olen tullut, sitä arkisemmaksi ovat uneni muuttuneet", kirjoittaa musiikintekijä, joka esiintyy nimellä Ancylus.

"Lapsena ja teini-ikäisenä alitajunnan näkymät olivat maagisempia", hän jatkaa, "enemmän arkitodellisuuden ulkopuolella. Vanhemmiten unet yhä useammin kertovat tavallisesta elämästä ja modernin yhteiskunnan hektisyys ja stressi tuntuvat ulottuvan myös yön pimeyteen, jolloin ihmisen olisi tarkoitus levätä."

Näin kirjoittaa Ancylus ja kertoo viime keväänä nähneensä pitkästä aikaa maagisen ja fantastisen unen.

"Unessa velloi suuri meri, jossa veden tilalla oli pieniä magneettisia metallikuulia", hän kirjoittaa. "Tuolla merellä kulki laiva: ruosteinen, metallinen runko, joka oli täytetty muinaisella navigointilaitteistolla ja muilla koneilla, joita vain suurella Magneettimerellä matkustaneet merimiehet osasivat käyttää. Laivalla matkusti sekalainen seurue, johon kuului vanhoja merenkävijöitä ja uhkarohkeita seikkailijoita. He uhmasivat tuota unieni vihamielistä maailmaa matkustamalla määrätietoisesti johonkin - uni ei tosin kertonut mihin."

"Uni teki minuun suuren vaikutuksen epätavallisella tunnelmallaan", tekijä kirjoittaa ja kertoo päättäneensä muuttaa unen muistot ja tunnelman musiikiksi. Kappale syntyi ja sai lopulta nimekseen Mare Magnetica.

Jotkut unitutkijat ovat puhuneet siitä, kuinka unien symbolinen kieli kertoo jotakin ihmiskunnan muinaisuudesta. He sanovat, että muinaisen ihmisen tajunta ja ajattelu olivat sellaisia kuin meidän unemme nykyisin, että uniemme kautta me edelleen olemme jossakin ihmislajin alkuhämärissä, että uniemme kautta me yhä pääsemme kurkistamaan sinne mistä me olemme tulossa.

On myös sanottu, että meidän rationaalinen aikamme on kadottanut meiltä kyvyn ymmärtää unia. Me emme enää osaa suhteuttaa unia ja valvemaailmaa toisiinsa, me emme enää tunne unien vertauskuvallisuutta, emmekä osaa nähdä unissa koettujen asioiden ja tapahtumien merkityksiä.

Unissa asiat peilaantuvat erilaisina. Ne heijastuvat ja näyttäytyvät erilaisina. Joskus jopa päälaellaan ja vastakkaisina. Tässä musiikkia, jonka tunnelman voi hyvin kokea unenomaisena ja miksei myös symbolisena: [ówt krì] ja peilimaailma eli Mirror World kansainväliseltä Alrealon Musiquen kokoelmajulkaisulta Oumuamua.

Joskus unet esittävät asioita päälaellaan, kuin ylösalaisin. Unissa asiat esiintyvät monesti myös liioiteltuina, jopa pelottavina ja kauhistuttavina. Asioiden suhteet eivät vastaa valvetodellisuutta, mutta ehkä ne vastaavatkin meidän sisäistä todellisuuttamme, meidän mielemme todellisuutta. Voisiko olla niin, että ne suuret ja vakavat ja tärkeät asiat, joita alitajuntamme haluaa meille kertoa, ovat meidän unissamme myös korostuneen, jopa suhteettoman suuria tai dramaattisia?

Tässä ollaan syvyyksissä, ehkä mielen syvyyksissä, ainakin symbolisesti. 3TM eli Teppo Mäkynen tällä kertaa soolona ja River Falls, albumilta Abyss:

Abyss-albumin alaotsikkona on A Prelude to Lake. Tämä Lake on kolmihenkisen 3TM-kokoonpanon (Teppo Mäkynen, Jussi Kannaste ja Antti Lötjönen) albumi. Yhdessä levyt muodostavat hyvän kokonaisuuden ja ne onkin julkaistu ikään kuin tupla-albumina.

"En hirveästi sukellellut, ainakaan syvällä", muistelee Teppo Mäkynen varhaista nuoruuttaan, "koska jotenkin pelkäsin sitä mitä pohjasta voisi löytyä". "Lake ei kuvasta yhtä tiettyä järveä tai paikkaa", hän kertoo ja jatkaa, että se voi olla ihmisen tai maailman metafora.

Unitutkijat ovat huomanneet, että meidän unissamme asiat tiivistyvät, ne esiintyvät pelkistetyissä muodoissaan. Ja monesti yhdellä yksinkertaisesti esitetyllä asialla voi olla monta merkitystä, tai ainakin monta tulkintaa. Unissa voit esimerkiksi olla lapsi ja aikuinen yhtaikaa, voit olla menneisyydessä ja nykyisyydessä yhtaikaa. Roolit, tilanteet ja aikatasot vaihtelevat näennäisen epäloogisesti. Mutta pohjimmiltaan unissa ei ole mitään epäloogista, sanovat jotkut tutkijat.

Ihmisäänellä luotua, unenomaista äänimaailmaa: Form of Nothing debyytti-EP:llään More, More, More. Tämä on More Love:

Psykiatri ja unien tutkija Carl Gustav Jung oli sitä mieltä, että ihmisen unet liittyvät kaikki toisiinsa, että meidän alitajuntamme pukee viestinsä erilaisiin uniin, jotta ymmärtäisimme ne. Kaksi tai kolme tai enemmänkin erilaista unta voivat olla pohjimmiltaan sama asia, sama viesti meidän alitajunnaltamme. Vähän niin kuin sama asia, sama käsikirjoitus, eri tavalla dramatisoituna. Tässä visuaalista instrumentaalimusiikkia: Lauri Porra Flyover Ensemble ja musiikkia albumilta Dust:

Carl Gustav Jung oli sitä mieltä, että unia on syytä seurata pitemmän aikaa ja nimenomaan niin, että ajattelee niiden kytkeytyvän toisiinsa, että ovat ikään kuin vaikkapa jonkin unenomaisen tv-sarjan eri jaksoja. Hän oli sitä mieltä, että unia on parempi ymmärtää ja selittää, kun tarkkailee niitä suhteessa toisiinsa, pitemmän ajanjakson ajan.

Veli-Matti Raution YouTube-kanavalla on jo yli 400 musavideota, valtava valikoima koneita ja konemusiikkia. Sieltä sitä löytyy. Tuorein on Avaruusromussa 19.1.2020 soinut Lost Lake of Souls:


Unien ja luovuuden yhteyttä on pohdittu paljon. Muistaakseni esimerkiksi Mika Waltari kertoi kirjoittaneensa monia lyhyitä kertomuksiaan suoraan näkemiensä unien pohjalta. Ja kyllähän Waltarin teksti onkin paikoitellen aika unenomaista. Kirjassa Working with Dreams psykiatri Montague Ullman sanoo, että unissamme me toimimme kuten taiteilija. Unennäkijä on alitajuinen taiteilija, hän kirjoittaa.

Tässä ollaan myös unenomaisissa tunnelmissa, jossakin kaukana. Spring Vibes Arkestra ja Solar System:

Tällä musiikilla ei ole viimeistä käyttöpäivää: Kidekoneen Reflections soi kuvataiteilija Juha Penttisen näyttelyssä Oulussa, Oulun tähtitornin kahvilassa vuonna 2018.

AVARUUSROMUA 19.1.2020 - OHJELMAN MUSIIKKI:
ANCYLUS: Mare Magnetica (nettijulkaisu)
[ówt krì]: Mirror World (Oumuamua/Alrealon Musique)
3TM: River Falls (Abyss)
3TM: Model Two (Lake)
FORM OF NOTHING: More Love (More, More, More)
LAURI PORRA FLYOVER ENSEMBLE: Phase II (Dust)
VELI-MATTI RAUTIO: Lost Lake Souls (nettijulkaisu)
SPRING VIBES ARKESTRA: Temple of Kukulkan (Sounds of Architecture)
KIDEKONE: Reflections - osa - (näyttelymusiikki)

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri