Hyppää pääsisältöön

Kun syöminen sumentaa näkökentän: "Onko apua riittävästi tarjolla?"

nuori mies istuu kaiteella
nuori mies istuu kaiteella Kuva: Pixabay radio-ohjelmat

Nuoret kertovat ruoasta, kehosta ja itsetunnosta audiodokumenteissa


Ravitsemusasiantuntija Sanna Talvia on hanketyössään tavannut Diakonissalaitoksen Vamos-palveluissa käyviä nuoria, jotka ovat työn ja koulutuksen ulkopuolella.

– Tapaamani nuoret ovat ihania, sympaattisia ja rikkinäisiä. Syöminen on välillä vaikeata ja oman kehon kanssa eläminen melkoista taistelua.

Sanna Talvia on vetänyt juuri päättynyttä Kehonkuva hyvinvoinnin perustana -hanketta, Kehuvaa. Siinä on tutkittu, miten palvelujen tarpeessa oleva nuori tulee kohdatuksi ruoka- ja kehoasioihin liittyen.

“Ketä kiinnostaa mun maha”

Kehuva-hankkeessa tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että melkein joka toisella nuorella oli sekä itsetunnon, syömisen että kehonkuvaan liittyviä haasteita ja pulmia. Työn ja koulutuksen ulkopuolella elävillä nuorilla vaikeudet olivat siis selvästi kasaantuneet.

Monelle nuorelle oman itsen ja kehon arvostaminen on vaikeaa. Kun itseään ja kehoaan ei arvosta, ei ole syytä pitää siitä huolta esimerkiksi syömällä riittävästi ja ravitsevasti.

Ravitsemusasiantuntija Sanna Talvia
Ravitsemusasiantuntija Sanna Talvia kuuntelee Solmukohdassa-nimistä audiodokumenttia. Ravitsemusasiantuntija Sanna Talvia Kuva: Katarina Blomqvist radio-ohjelmat

– Olen saanut kuulla monia kipeitä tarinoita syömiseen ja kehoon liittyen. Samalla olemme selvittäneet, saako nuori riittävästi apua näihin asioihin. Kuuntelemmeko nuoria oikeasti ja nuoren lähtökohdista? Kuittaako ammattilainen syömisen pelkällä lautasmallilla?

Nuoriso- ja sosiaalialalla keho- ja ruokateemoja ei välttämättä koeta tärkeäksi osaksi työskentelyä. Teemat jäävät kutsumatta esiin. Terveydenhuollossa on usein pitkät jonot ja lyhyet vastaanottoajat. Siellä on vaikea tulla kuulluksi ajan kanssa ja kokonaisena ihmisenä. Vain se kuitenkin auttaisi nuoria eteenpäin, koska syömiseen ja omaan kehoon liittyvät pohdinnat ovat kokonaisvaltaisia.

Syömisen pulmat eivät aina täytä syömishäiriön tunnusmerkkejä, mutta voivat silti huomattavasti vaikuttaa nuoren arkeen.

– Entä jos syöminen onkin portti kaikkeen olennaiseen ihmisen elämässä? Siltä on ainakin vahvasti tuntunut, kun on kuunnellut nuorten kokemuksia ja elämäntarinoita, pohtii Sanna Talvia.

– Olisiko näitä nuoria voitu auttaa aiemmin ja millä tavoin? Kuka jatkossa voisi ottaa vastuun kehoon ja syömiseen liittyvien asioiden käsittelystä?

toimittaja Katarina Blomqvist ja ravitsemusasiantuntija Sanna Talvia
Audiodokumenttien ensi-illassa ohjaaja Katarina Blomqvist kiittää ohjelmien päähenkilöitä. Vasemmalla Kehuva-hankkeen vetäjä Sanna Talvia. toimittaja Katarina Blomqvist ja ravitsemusasiantuntija Sanna Talvia Kuva: Irene Komu radio-ohjelmat

Nuoret itse pääsevät ääneen

Kehuva-hankkeessa perinteistä tutkimusta täydensivät audiodokumentit. Niissä nuoret, joita harvoin julkisuudessa kuullaan, pääsevät kertomaan omasta elämästään moniulotteisesti.

– Yhdessä audiodokumenteista nuori pohtii kuinka ravintolassa istuessa tuntuu siltä, että kaikki ihmiset tuijottavat hänen vatsaansa.

Omat ajatukset tunnistaa mielikuvitukseksi, mutta silti niihin on vaikea olla uskomatta.

Jo lapsena omasta kehosta kuullut kommentit voivat jäädä kummittelemaan mieleen. Kauan sitten heitetyt huomautukset pitävät otteessaan ja vahvistavat ajatusta oman kehon ominaisuuksista.

Masennus ja sosiaalisten tilanteiden pelko voi viedä ruokahalun ja vähentää syömistä.

– Kaupassakäynti voi ahdistaa. Ruuhka-aikojen sijaan mieluisin hetki käydä kaupassa on yö, jolloin kaupassa ei ole muita.

Joskus masennus kuihduttaa ruokahalun jopa niin, että näkökenttään ilmaantuu sumea laikku pitkän syömättömyyden jälkeen. Tämä erään nuoren kertoma tarina antoi nimen yhdelle audiodokumentille.

Aikaa hyväksyvälle kuuntelulle

– Missä on se tila, paikka ja aika, jossa nuori voisi puhua ruokaan ja kehoon liittyvistä kokemuksista ja olisi joku joka aidosti kuuntelee? Tällaiset mahdollisuudet riittävän varhaisessa vaiheessa voisivat ennaltaehkäistä ongelmien syvenemistä, ehdottaa Sanna Talvia.

Kehuvassa on kehitetty uudenlaisia tapoja nuorten kokonaisvaltaiseen kohtaamiseen. Tuloksena syntyi verkkokoulutus, jossa ammattilaiset pääsevät pohtimaan omaa työotettaan. Lisäksi tarjolla on käytännön harjoitteita ruokaan ja kehoon liittyvien aiheiden käsittelyyn lasten ja nuorten kanssa.

– Terveydenhuollossa lähdetään aina muutos edellä ja muutoksen suunnan määrittelee usein ammattilainen. Syömistä jäsennetään pinnallisesti “oikeina” ja “väärinä” ruokavalintoina. Entä jos ensin kuuntelisimme millainen on nuoren oma kokemus, mitä ruoka hänelle merkitsee ja osoittaisimme nuorelle, että hän on hyväksytty ja arvostettu jo sellaisena kuin hän on?

– Rohkaisen eri alojen ammattilaisia tarjoamaan lapsille ja nuorille mahdollisuuksia käsitellä kehoon ja syömiseen liittyviä teemoja hyväksyvässä ilmapiirissä, sanoo Sanna Talvia.

Teksti: Katarina Blomqvist

Sumea laikku ja muita kokemuksia -ohjelmassa kuultavat lyhytdokumentit on toteuttanut Katarina Blomqvist. Kuuntele Yle Areenassa.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua