Hyppää pääsisältöön

"Meitä brutaaleja kirjailijoita on aika vähän", sanoo Rosa Liksom – ja nauraa

Rosa Liksom
Rosa Liksom on maailmankansalainen. Rosa Liksom Kuva: Laura Joutsi / Yle Rosa Liksom

”Ihminen kiinnostaa mua todella paljon”, sanoo Rosa Liksom.
Uusi henkilökuva kertoo maailmankansalaisesta.

Ylitornialaisen perheen kuopus kasvoi kasvattamatta, ja kasvoi hyvin. Hänestä tuli palkittu kirjailija, kuvataiteilija, elokuvantekijä ja kunniatohtori, joka harrastaa purjehdusta, hiihtoa, retkiä ja junia.

Rosa Liksom on maailmankansalainen. Hän on kiertänyt maailmaa nuoresta tytöstä. Yksi kirjailijanuran käännekohdista oli Finlandia-palkinto vuonna 2011. Silloin yksityisyyttään piilotellut kirjailija päätti perheensä kanssa, että hän lähtee tapaamaan lukijoita ja antaa haastatteluja omilla kasvoillaan.

Rosa Liksom eli Anni Ylävaara kertoo Laura Joutsin ohjaamassa henkilökuvassa isänsä kuolemasta, nauraa ensimmäisille paidattomille kirjailijaesittelykuvilleen ja kertoo suomenruotsalaisten yhteisöstä, jossa asui nykyisen ulkoministeri Pekka Haaviston kanssa ja keksi itselleen taiteilijanimen Liksom.

Nimi syntyi itsesuojeluvaistosta: Anni Ylävaara ei halunnut Tornionjokilaakson parjattujen taiteilijoiden Mukan ja Särestöniemen kohtaloa.

Kirjoitan täsmälleen niin kauan kun mulla on kirjoittamisen pakko.

Liksomin tekstit ovat sekoitus “ylhäistä ja alhaista”, korkeaa, populaaria ja brutaalia tarinankerrontaa, ja siinä hän on lähes yksin omassa lajissaan: “Meitä brutaaleja kirjailijoita on aika vähän.”

Liksom ei kaunistele vaan haluaa kirjoittaa asiat niin kuin ne ovat: “Mä rakastan brutaalia ilmaisua! Kirjoissa voin vetää todella rehellisellä brutaalilla meiningillä. Mutta seuraavassa kirjassani ei oo mitään brutaalia. Kenties se on vaikuttanut jo.”

Hän on julkaissut 25 erilaista kirjaa: novelleja, romaaneja, lastenkirjoja ja sarjakuvia. Hän kyseenalaistaa kirjailijan identiteetin: “Voiko ammatti olla identiteetti? Ei mulla ole pysyvää identiteettiä!” hän sanoo. Ja nauraa.

"Kirjailijana pyrin kuvaamaan ihmistä niin hyvin kuin osaan, sillä ihminen kiinnostaa mua.”

Teemalauantai 18.1. klo 21.30–

Teemalauantaissa nähdään uusi dokumentti Rosa Liksomista sekä Liksomin lempielokuva Kurjet lentävät, jonka kirjailija-kuvataiteilija itse esittelee.

Ammatti: kirjailija Rosa Liksom

Siperian rata, pohjoisen tarinat ja työ nuorten tutkinta-asemalla tekivät Rosa Liksomista kirjailijan. Uudessa henkilökuvassa Liksom nauraa nuorelle itselleen, saa tohtorinhatun ja kuulee tyttärensä tiukan analyysin. Ja nauraa lisää. Dokumentti on kuvattu vuoden 2019 aikana. Toimittajina Laura Joutsi ja Anna Tulusto, ohjaus Laura Joutsi. Tuottaja Marjaana Mykkänen. Ensiesitys.

Rosa Liksom esittelee lempielokuvansa

"Olen elokuvataiteen rakastaja, katson paljon elokuvia, mutta Kurjet lentävät on edelleen koskettavin elokuvan, minkä olen koskaan nähnyt”, sanoo Rosa Liksom.

Kurjet lentävät

Toisen maailmansodan aikaan sijoittuvassa traagisessa rakkaustarinassa tohtorin poika jättää tyttöystävänsä lähtiessään rintamalle. Ohjaus Mihail Kalatozov. Pääosissa Tatjana Samoilova, Aleksei Batalov. Upeasta kuvauksesta vastasi Sergei Urusevski. (Letjat zhuravli, Neuvostoliitto 1957)


 • Tatuointi on kantajalleen ikuinen, mutta taideteoksena lyhytikäinen

  Tatuoinneissa näkyy erilaisia tyylisuuntia ja muoteja.

  Tatuoinnin ottaminen sattuu ja teon peruuttaminen on hyvin vaikeaa. Tatuointi on merkki, jolla halutaan kertoa asioista, jotka ovat kantajalleen elinikäisesti tärkeitä. 80-luvun puolivälissä tatuointeja alkoi näkyä tuttavapiiriini kuuluvilla henkilöillä, myös naisilla. Tatuoinnit kiinnostivat, koska niihin liitettiin edelleen normiyhteiskunnan reunalla tai ulkopuolella elämisen leima.

 • Avaruusromua: Unelmia, epävarmuutta vai paratiisi?

  Millaista musiikkia synnyttää Marian tarjoama paratiisi?

  Hän luuli tavallisia majataloja lumotuiksi linnoiksi. Hän luuli lampaita kääpiöiksi ja tuulimyllyjä jättiläisiksi. Jostakin syystä sadan vuoden takainen, Maria Åkerblomin johtaman uskonlahkon tarina tuo mieleen Don Quijoten, ja päinvastoin. Mitä nuo tarinat kertovat? Mitä ne tarjoavat? Unelmia, turvaa ja pelastusta? Pyhyyttä, pelkoa ja ekstaasia? Millaista musiikkia synnyttää Marian tarjoama paratiisi? Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Katkeroidu elämälle ja riitele perinnöstä Vartion mestariteoksen hengessä – osallistu Lukupiiriin!

  Osallistu keskusteluun tai soita studioon la 28.3. klo 19!

  Hänen olivat linnut on kertomus pappilan palon seurauksista, sukuriidoista, perhehelvetistä ja pikkukylän sosiaalisesta todellisuudesta. Marja-Liisa Vartion romaania on pidetty yhtenä suomalaisen modernin kirjallisuuden merkkiteoksena. Kirjan kahden onnettoman, rakkautta vaille jääneen naisen tarinan, voi hyvin lukea feministisenä kannanottona.

 • Koronasta bamlataan eri tavalla Stadissa kuin landella

  Slangista ja koronasta on erilaisia fiiliksiä.

  Jengillä on snadisti erilaiset vibat slangin oikeaoppisuudesta, kuten tällä hetkellä myös koronaepidemiasta. Aristoteleen kantapään toimittaja funtsi, että koska tilanne maailmassa ei ole just nyt yhtään kliffa, täytyy koronasta skrivaa myös omalla slangilla.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri