Hyppää pääsisältöön

Toivo Pekkasen Lapsuuteni palaa Tehtaan varjojen maailmaan

iida Pekkanen (Anja Pohjola) ja Toivo (Kimmo Jokinen) Rauni Mollbergin ohjaamassa elokuvassa Lapsuuteni
Iida-äiti (Anja Pohjola) ja pikku-Toivo (Kimmo Jokinen) elokuvassa Lapsuuteni iida Pekkanen (Anja Pohjola) ja Toivo (Kimmo Jokinen) Rauni Mollbergin ohjaamassa elokuvassa Lapsuuteni Kuva: Yle/Kuvapalvelu Toivo Pekkanen,Rauni Mollberg,Anja Pohjola

Toivo Pekkasen romaaniin perustuva Lapsuuteni on eräänlainen rinnakkaisteos kirjailijan läpimurtoteokselle Tehtaan varjossa. Rauni Mollberg ohjasi omaelämäkerrallisen romaanin neliosaiseksi tv-elokuvaksi vuonna 1967.

Lapsuuteni on katsottavissa Areenassa toistaiseksi.

Toivo Pekkanen julkaisi 1932 omaelämäkerralliseen ainekseen perustuvan romaanin Tehtaan varjossa. Vuonna 1953 hän palasi samaan aiheeseen romaanilla Lapsuuteni. Tarinassa Pekkanen kertoo omasta lapsuudestaan.

Lapsuuteni kuvaa neljässä osassaan Toivo Pekkasen kasvun lähes taaperoikäisestä aikuisuuden kynnykselle. Varhaislapsuus on onnellista aikaa äiti Iidan (Anja Pohjola) lämpimän, mutta tiukan huolenpidon alla. Isä Taneli (Matti Oravisto) on hieman etäisempi hahmo, mutta isän tultua töistä kotiin on mukava istahtaa tämän syliin ja kuunnella tarinoita. Isä työskentelee kivimiehenä ja pikku-Toivokin vierailee välillä isän työmaalla. Lapsuusajan tapahtumat etenevät pieninä irrallisina muistoina, ilman suuria huolia.

Synkempiä varjoja alkaa ilmestyä Toivon elämään, kun isä saa työmaalla halvauskohtauksen. Työnteosta ei enää tahdo tulla mitään. Perhekin kasvaa, ja niukkuus alkaa hiipiä Pekkasten elämään. Seuraa muuttojen sarja aina vain pienempiin asuntoihin. Koulussa köyhäinapua nauttiva poika jää ulkopuoliseksi, vaikka pärjääkin opinnoissa hyvin.

Lopullisesti maailman karu todellisuus paljastuu sodan sytyttyä ja varsinkin kansalaisodan jälkimainningeissa, jolloin perhe, kuten suuri osa kaupungin työväestä, kärsii työttömyydestä ja nälästä. Toivossa on kuitenkin jo varhain syttynyt lukuharrastuksen myötä toive paremmasta elämästä ja maailmasta.

Sarjan neljässä osassa eri-ikäistä Toivoa esittävät Jarmo Lupunen, Kimmo Jokinen, Timo Harju ja Juha Koskinen. Tarinaa kuljettavana kertojaäänenä on Kapo Manto. Lapsuuteni on ohjannut Rauni Mollberg, käsikirjoituksesta vastaa Jorma Savikko, musiikista Ahti Sonninen ja kuvauksesta Veikko Mård.

Jokaista päivää seuraa yö, jokaista iloa varjostaa murhe.― Toivo Pekkanen: Lapsuuteni

Toivo Pekkanen – työläiskirjailija ja akateemikko

Toivo Pekkanen syntyi Kotkassa 10.9.1902 köyhään kuusilapsiseen perheeseen. Kansakoulun käytyään Pekkanen teki sekalaisia töitä satamassa ja sepän apulaisena tehtaassa. Kirjallisuus veti kuitenkin puoleensa. Ensimmäiset novellinsa hän julkaisi Juttutupa-lehdessä ja esikoisteos, novellikokoelma Rautaiset kädet ilmestyi 1927. Läpimurto tuli omaelämäkerrallisia aineksia sisältävällä romaanilla Tehtaan varjossa 1932. Kaikkiaan Pekkasen tuotanto käsitti 31 teosta, lisäksi artikkeleita ja kertomuksia lehtiin. Vuonna 1955 Toivo Pekkanen nimitettiin akateemikoksi. Hän kuoli 30.5.1957.

Lue lisää:

Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

Lisää ohjelmasta

Keskustele