Hyppää pääsisältöön

Yle vastaa: Yle käsittelee uutisaiheita eri näkökulmista

Kuva jota käytetään kuvituksena vastineiden yhteydessä
Kuva jota käytetään kuvituksena vastineiden yhteydessä Yle,yle vastaa

Karjalaisen mielipidekirjoituksessa (11.1.) kritisoitiin Yle Uutisten teettämää kyselyä liittyen nykyisen uskonnon ja elämänkatsomustiedon korvaamiseen kaikille yhteisellä oppiaineella. Kirjoittajan mielestä Yle uutisoi aiheesta liian yksipuolisesti.

Palaute on meille arvokasta ja kehitämme sisältöjämme jatkuvasti sen pohjalta. Olemme olemassa yleisöjä varten.

Yle Uutiset julkaisi koulujen uskonnon opetukseen liittyen useita verkkojuttuja, joissa esittelimme eri näkökulmia. Aihetta käsiteltiin useiden haastateltavien ja näkökulmien kautta myös Ylen lähetyksissä. Kyselytutkimuksen tulos oli vain yksi esitelty kulma aiheeseen. Yleisöä kiinnostaa, mitä suomalaiset asioista ajattelevat, ja erilaisten mielipiteiden näkyväksi tuominen on myös tärkeä ja olennainen osa Ylen julkisen palvelun tehtävää.

Mielipidekirjoituksessa todettiin, ettei julkaistuun verkkojuttuun oltu löydetty “ketään muutoksen vastustajaa”. Kyse ei ole mustavalkoisesta aiheesta, jota joko kannatetaan tai vastustetaan. Uskonnon opetuksen kehittämiseen on esitetty vuosien varrella useita erilaisia vaihtoehtoja. Myös kunnissa ja kouluissa on kokeiltu erilaisia toimintatapoja.

Kyselytutkimusten tulosten uutisointi saattaa herättää kysymyksiä mm. kyselyn sanamuodoista sekä otannasta. Kiinnitämme aina erityistä huomiota kysymysten muotoiluun ja julkaisemme alkuperäiset kysymykset sellaisenaan, jotta yleisö voi arvioida niitä kriittisesti. Kerromme myös avoimesti kyselytutkimusten otannasta ja siitä, miten tulos kuvaa koko väestön näkemyksiä. Teemme päivittäin töitä laadukkaan journalismin puolesta, koska avoin ja toimiva yhteiskunta tarvitsee sitä.

Yle tekee journalistiset ratkaisut ja julkaisupäätökset aina itsenäisesti. Emme aja kenenkään asiaa. Suomalaiset päättävät itse, kuinka asioista ja ilmiöistä ajattelevat.

Riikka Räisänen
päätoimittaja, Ylen uutis- ja ajankohtaistoimitus