Hyppää pääsisältöön

Parikkalan patsaspuisto

Patsas esittää lasta.
Parikkalan patsaspuistossa on yli 550 betonipatsasta. Patsas esittää lasta. Kuva: Eva Pursiainen / Yle Veijo Rönkkönen,Parikkalan patsaspuisto,patsaat

Näillä tanssivilla, joogaavilla, uivilla ja marssivilla patsailla on tekohampaat ja lasisilmät. ITE-taiteilija Veijo Rönkkönen loi puistoon yli 550 betonista hahmoa.

  • Parikkalan patsaspuistossa on yli 550 betonipatsasta, jotka on tehnyt taiteilija Veijo Rönkkönen (1944–2010). Puisto sijaitsee Rönkkösen kodin pihapiirissä, missä hän teki taidetta yli 50 vuoden ajan.
  • Puiston suurimman osion muodostavat 255 jooga-asennossa olevaa, sammaloitunutta patsasta.
  • Puistoon kuuluu myös suuri, kauniisti kukkiva puutarha.
  • Puisto on yksi Suomen tunnetuimmista ITE-kohteista ja myös kansainvälisesti mittaluokaltaan merkittävä nykykansantaiteen kokonaisuus.
  • Rönkkösen kuoleman jälkeen puiston osti teollisuusneuvos Reino Uusitalo. Ylläpidosta vastaavat kannatusyhdistys ja "puistopehtoori".
  • Puisto ei ole toistaiseksi saanut julkista rahoitusta. Sen toimintaa rahoitetaan pääsymaksuilla ja puiston myymälän tuotoista saaduilla varoilla. Pääsymaksuilla voi tukea puiston toiminnan jatkuvuutta.
Grafiikkaa: sininen viiva, oikealla sininen nuoli
Grafiikkaa: sininen viiva, oikealla sininen nuoli

Milloin: Ympäri vuoden, puisto on aina auki. Kesäaikaan “puistopehtoorit” ovat useimmiten paikalla opastamassa ja kertomassa Veijo Rönkkösen elämäntyöstä ja parkkipaikan läheisyydessä toimii kioski.
Löydä perille: Parikkalan Koitsanlahdella, noin 8 kilometriä Parikkalan keskustasta etelään, valtatien 6 varressa. Puiston vieressä on levähdyspaikka, johon voi pysäköidä kulkuneuvon. Julkisia liikenneyhteyksiä ei ole.

Katso video:

Lue artikkeli:

Parikkalan patsaspuistossa voi katsoa kuolemaa suoraan silmiin – Suomen kansainvälisesti tunnetuin ITE-taiteilija loi mahtavan patsasnähtävyyden

Sinua voi myös kiinnostaa:

Kymmenen vaikuttavaa matkakohdetta Suomessa, joissa yhdistyvät taide ja luonto

Yli 100 ainutlaatuista kotimaan matkakohdetta Egenlandin kartalla


Tutustu Egenlandin muuhun sisältöön täältä. Egenland on kaksikielinen matkaopas Suomeen, joka esittelee yleisön lähettämien matkavinkkien parhaimmistoa.

Lisää ohjelmasta

Keskustele

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Egenland

Uusimmat sisällöt - Egenland