Hyppää pääsisältöön

Ylen ohjelmille 13 Kultaista Venlaa – YleX Naurumaraton paras ohjelma, M/S Romanticille neljä palkintoa

Naurumaraton.
Yleisö äänesti YleX Naurumaratonin vuoden 2019 parhaaksi ohjelmaksi. Naurumaraton. Kuva: Nelli Kenttä / YleX YleX,YleX Aamu,naurumaraton

Kultaiset Venlat jaettiin vuoden 2019 parhaille kotimaisille ohjelmille ja esiintyjille.

Yleisö valitsi parhaaksi ohjelmaksi YleX Naurumaratonin (Yle Areena, YleX). YleX Aamun Ville ”Viki” Eerikkilä ja Juuso ”Köpi” Kallio keräsivät 41 tuntia kestäneen radio-shown aikana 176 000 euroa maailman lapsille. Ohjelma oli osa Nenäpäivä-tempausta.

YleX Naurumaraton on ensimmäinen monimediallisesti tuotettu radio-show, joka on ollut ehdolla Venla-gaalassa. Suoraa lähetystä tehtiin Helsingin keskustasta radioon YleX:n taajuudelle sekä kuvan kanssa Yle Areenaan. Lähetys osallisti tuhansia suomalaisia paikan päällä ja sosiaalisessa mediassa.

Parhaan ohjelman palkinnosta kisasivat myös Eränkävijät (Yle TV1, NTRNZ Media) sekä Puoli seitsemän (Yle TV1, Uutis- ja ajankohtaistoiminta).

Yleisö äänesti parhaan ohjelman lisäksi vuoden parhaaksi esiintyjäksi Arman Alizadin. Yleisöäänestyksessä annettiin yhteensä noin 153 000 ääntä.

M/S Romantic korjasi potin, Sohvaperunat palkittiin jo neljättä kertaa

M/S Romantic (Yle TV1 & Areena, Yellow Film & TV) voitti palkinnon kaikissa neljässä kategoriassa, joissa se oli ehdolla. Ohjelma palkittiin parhaana draamasarjana, Jani Volanen pokkasi Vuoden ohjaaja -palkinnon fiktiokategoriassa ja Vuoden käsikirjoittajina palkittiin Jani Volanen ja Tommi Korpela. Hannu-Pekka Björkman sai parhaan miesnäyttelijän Venlan roolistaan risteilyisäntä-Jockena.

Parhaana naisnäyttelijänä palkittiin Matleena Kuusniemi roolistaan Koukussa-sarjassa (Yle TV2, Moskito Television). Kuusniemi voitti palkinnon nyt toistamiseen, sillä vuonna 2015 sarja palkittiin viidellä Venlalla.

Viidennen Venlansa pokkasi parhaana uutis-, ajankohtais- ja asiaohjelmana Docventures (Yle TV2, Gimmeyawallet Productions). Riku Rantala ja Tuomas “Tunna” Milonoff isännöivät koko Suomen yhteistä dokumenttielokuvakerhoa.

Musiikkiviihdekategorian voitti rakastettu SuomiLOVE (Yle TV1, Warner Bros. International Television Production Finland), joka on palkittu Venlalla jo viidesti. Sarjaa juontavat Jenni Pääskysaari ja Mikko Kuustonen.

Yhdeksännen kauden jaksoilla ruutuun palaava Sohvaperunat(Yle TV2, Endemol Shine Finland) palkittiin parhaana viihdeohjelmana jo neljättä kertaa. Tammikuun lopusta alkaen Sohvaperunat viihdyttää perjantai-illoissa 10 uuden jakson verran.

Lifestyle-ohjelmana palkittiin Eränkävijät (Yle TV1, NTRNZ Media). Tämä oli Eränkävijät-sarjan kolmas Kultainen Venla -palkinto. Sarjasta on tehty myös kansainvälinen, Euroopassa kuvattu versio, joka pyörii parhaillaan Ylen kanavilla.

Terveydenhuollon tarinoita ainutlaatuisella tavalla kertova Elossa 24h (Yle TV1, ITV Studios Finland) palkittiin parhaana seurantarealitynä. Kyseessä oli sarjan kolmas Kultainen Venla.

Kesällä 2019 komeat katsojaluvut kerännyt Naisten jalkapallon MM-kisat (Yle TV2 ja Areena) voitti Urheilu ja events -kategorian. Yle Urheilu toteutti kisat isosti – kanavilla nähtiin kaikki 52 ottelua suomeksi ja ruotsiksi selostettuina.

Kansainvälinen menestys Muumilaakso (Yle TV2, Gutsy Animations) palkittiin parhaan lasten- ja nuortenohjelmana. Muumilaakso on Ylen alkuperäissarja ja Yle on sen ensimmäinen tilaaja. Sarja on esitetty suomeksi puhuttuna ja kuvailutulkattuna sekä suomenruotsiksi. Työn alla ovat myös dubbaukset pohjois-, inarin- ja koltansaameksi.

Kultainen Venla -finalistien joukossa oli ehdolla yhteensä 26 Ylen ohjelmaa 18 eri kategoriassa.

Kaikki palkitut on kerrottu Kultaisen Venlan sivuilla.

Televisioakatemia Ry:n järjestämässä Kultainen Venla -kilpailussa alan ammattilaiset ja televisiokatsojat valitsevat menneen vuoden menestyneimmät kotimaiset ohjelmat ja esiintyjät. Voittajat palkittiin 17.1.2020 Suomen Kansallisoopperassa pidetyssä gaalassa.