Hyppää pääsisältöön

Miten toimii viisas ihminen? Miksi toimimme tyhmästi?

Mitä viisaus on?
Mitä viisaus on? Kuva: Tuuli Laukkanen / Yle Viisaus

Mitä viisaus on sinun mielestäsi? Miten toimii viisas ihminen? Mikä edistää viisautta? Mikä sitä estää? Miksi toimimme tyhmästi? Millainen on viisas ihminen? Kertoisitko jonkun esimerkin, jossa olet onnistunut toimimaan viisaasti tai missä olet mokannut?

Viisaus on ihmisyyden ideaali, näin ajattelee dosentti Eeva Kallio. Hän on tutkinut viisautta parikymmentä vuotta.

Pyrkimys eettiseen toimintaan on viisauden ytimessä

“Viisaus on ihmisen kehityksen korkea tavoite. Kompleksien ongelmien ratkaisukyky on lähellä viisautta ”, sanoo Kallio. Hän työskentelee dosenttina Jyväskylän ja Tampereen yliopistossa viisaus- ja oppimistutkimuksen parissa.

Viisaus edellyttää monia seikkoja kuten esimerkiksi tietoa sekä kykyä tarkastella asioita useasta eri näkökulmasta. Myös pyrkimys eettiseen toimintaan on viisauden ytimessä.

Myötätunto liitetään vahvasti myös viisauteen

“Myötätunto liitetään vahvasti myös viisauteen. Kykenet asettumaan toisen näkökulmaan ja auttamaan toista”, kertoo Kallio.

Formaali eli muodollinen oppiminen on tavoitteellista ja tutkintoon tähtäävää. Informaali tieto on kaikkea sitä tietoa mihin ihminen elämänsä kulun aikana törmää.

“Kaikki kokemukset työpaikalla, parisuhteissa, perheissä, ystävien kanssa, harrastuksissa ja matkustaessa tuovat tietoa”, kertoo Kallio.

Elämänkokemuksia voi olla vaikea sanallistaa, mutta niiden reflektointi eli pohdinta on osa viisautta.

“Et voi elää niin ideaalisti, että uskot ja luotat kaikkiin ihmisiin. Ihminen oppii jo nuoruudessaan, että on lapsellista luottaa liikaa”, pohtii Kallio.

Tieteen kentällä viisautta tutkitaan ja pohditaan tällä hetkellä runsaasti.

“Parhaillaan kiistellään, että onko viisaus persoonallisuuspiirre vai onko olemassa tilannekohtaista viisautta. Se tarkoittaa sitä, että toimimme viisaasti silloin tällöin, mutta emme aina”, sanoo Kallio.

Mitä viisaus on sinun mielestäsi? Miten toimii viisas ihminen? Mikä edistää viisautta? Mikä sitä estää? Miksi toimimme tyhmästi? Millainen on viisas ihminen? Kertoisitko jonkun esimerkin, jossa sinä itse tai joku toinen on toiminut mielestäsi viisaasti tai tyhmästi?

Vastaa kyselyyn perjantaihin 24.1.2020 mennessä. Vastauksesi voi olla osa Havaintoja ihmisestä -ohjelmaa. Halutessasi voit kertoa kokemuksestasi nimimerkillä. Valitse nimimerkiksi erisnimi.

Havaintoja ihmisestä -ohjelmassa pohditaan viisautta Yle Radio 1:ssä torstaina 6.2.2020 kello 12.10. Ohjelma on kuunneltavissa myös Yle Areenassa.

Täytä lomake.
 • Keskustele tässä vaikuttajamarkkinoinnista

  Mitä on vaikuttajamarkkinointi?

  Kun vaikkapa bloginpitäjä kiittelee jonkun kauneudenhoitofirman erinomaista huulipunaa, kyse saattaa olla vaikuttajamarkkinoinnista. Miten vaikuttajamarkkinointi oikein toimii – ketkä sitä käyttävät ja keitä ovat vaikuttajat? J uho-Pekka Rantalan vieraaksi saapuu vaikuttajamarkkinointiin perehtynyt Misme Halonen.

 • Hartauspuhujat huhtikuussa

  Yle Radio 1:n hartauspuhujat huhtikuussa 2020

  Aamuhartaus ma-la klo 6.15 ja 7.15 (uusinta) Iltahartaus ma-pe klo 18.50, ehtookellot ja iltahartaus la klo 18.00. Iltahartauden uusinta ma-la klo 23.00.

 • Jumalanpalvelukset huhtikuussa

  Jumalanpalvelukset huhtikuussa 2020.

  Yle Radio 1:n jumalanpalvelukset huhtikuussa 2020. Sunnuntaisin klo 10.00 luterilainen jumalanpalvelus. Sunnuntaisin klo 11.00 vuorottelevat ortodoksisen liturgian kanssa vapaiden kirkkojen ja seurakuntien sekä katolisen kirkon jumalanpalvelukset. Kuuntele jumalanpalveluksia Areenassa.

 • Keskustele tässä taloustaidoista!

  Taloustaidot kunniaan

  Suomalaisten kotitalousten velka-aste on nyt korkeimmillaan. Samaan aikaan maksuhäiriömerkintöjä on lähes 400 000 ihmisellä. Missä kunnossa ovat suomalaisten taloustaidot ja miten niitä kohennetaan? Vieraina Suomen Pankissa suomalaisten talousosaamishanketta vetävä Anu Raijas ja aihepiiriä tutkinut Pellervon tutkimusjohtaja Olli-Pekka Ruuskanen.