Hyppää pääsisältöön

"Olen valekirjailija ja valeohjaaja", sanoo Juha Hurme

Kirjailija, ohjaaja Juha Hurme
Juha Hurme. Kirjailija, ohjaaja Juha Hurme Juha Hurme

"Lukeminen on rakkainta mitä mä elämässä tiedän", sanoo Juha Hurme.
Uusi henkilökuva kertoo kirjailijasta, jonka ensimmäinen rakkaus oli matematiikka.

Juha Hurmeen taiteellisen ajattelun kulmakiviä ovat luonnontiede ja jo alle kymmenvuotiaana koetut valtavat asiat, Aku Ankka ja Beatles.

Hurmeesta tuli kirjailija vasta täysinoppineena teatterimiehenä. Omien sanojensa mukaan hän on “puuhannut” teatteria 35 vuotta, niistä 12 viimeisintä hänet on laskettu myös kirjailijaksi.

Loikka teatteriin tapahtui Jyväskylässä. Opiskelukaveri, nuori rokkijätkä Aki Sirkesalo halusi mennä paikalliseen ylioppilasteatteriin ja pyysi Hurmeen mukaan. Koe-esiintymisen perusteella Aki sai pääroolin ja Juha pienimmän sivuroolin. Hänelle jäi aikaa tarkkailla ryhmän toimintaa.

“Mä aattelin, et jos se on noin surkeeta touhua mitä tos näyttää olevan, niin kyl mä ainakin siihen pystyn.”

Sitä paitsi yksi Hurmeelle tärkeimmistä lauseista taiteen historiassa on Topi Kärjeltä: ”Jos Juice laulaa, niin kaikki voi laulaa”. Niin Juha Hurmeesta tuli ohjaaja.

On otettava selvää, missä olemme, vasta sen päälle nousee taide.

Kirjoittamiseen Hurme ei ole saanut päivääkään oppia, mutta alkoi silti kirjoittaa. Niin teatterin kuin kirjoittamisen suhteen Hurme vain päätti katsoa kuinka pitkälle pääsee näillä valealoilla.

Hyvin pitkälle, niin kuin voimme yli 30 vuoden teatteriuran ja viiden romaanin jälkeen päätellä.

Tiedon suhteen Hurmeen ensimmäinen rakkaus oli matematiikka. Hän sanoo päässeensä maistamaan matematiikan riemusta. Matematiikan laudatur-ylioppilaan opinnot matemaattis-luonnontieteellisessä jäivät, mutta tiede säilyi kiehtovana ja velvoittavana.

On otettava selvää, missä olemme, vasta sen päälle nousee taide. Myöskään leikkiä ja liikettä ei saa unohtaa, sanoo säännöllisesti juokseva Hurme.

Hurme päätti ryhtyä Suomen Jorge Luis Borgesiksi.

Esikoisromaani Volvo Amazon (2007) lähti liikkeelle, kun Otava pyysi Hurmeelta kirjaa. Tuolloin Hurme ajatteli, että hänen pitää kirjoittaa jotain sellaista, mistä hän itse tykkää. Seuraava johdonmukainen ajatus oli miettiä, mistä hän tykkää. Vastaus oli Jorge Luis Borges. Hurme päätti noin vuonna 2005, että hän ryhtyy Suomen Jorge Luis Borgesiksi.

Volvo Amazon on omaperäinen historiikki teatteriryhmän touhuista. Se olikin aihe, jonka Hurme tunsi kulkiessaan perustamiensa teatteriryhmien Yövieraiden ja Nälkäteatterin kanssa.

Seuraavan romaanin taustan voi hakea lapsuudesta. Ensimmäinen Hurmeen näkemä teatteriesitys oli Paimiossa vuonna 1968:

"Aika kulunut ja ränsistynyt Esa Pakarinen hampaattoman hanuristin Severi Suhosen hahmossa tuli pellervolaisen osuuskaupan takapihalle."

Jälkeenpäin Hurme tajusi nähneensä keskiaikaista teatteria, jota esitti Puupää-elokuvien tähti. Näky jäi vahvasti mieleen, ja eräänä sen heijastuksena syntyi romaani Puupää (2009).

Lukeminen on kuitenkin rakkainta mitä mä elämässä tiedän.

Saman vuoden syksyllä Hurmeen elämässä tapahtui voimakas käänne. Hänen äitinsä sairastui. Hurme itsekin romahti. Pako rutiiniin oli mahdotonta.

Äitinsä viimeisen elinkuukauden Hurme oli psykoottisessa tilassa. Sen jälkeen hän söi valtavan lastin psykoosilääkkeitä ja oli masennuksen kourissa kahdeksan kuukautta. Paluu takaisin tapahtui kirjoittamalla ja lukemalla.

“Lukeminen on kuitenkin rakkainta mitä mä elämässä tiedän. Se oli naru, mitä pitkin mä kiipesin kuilusta ylös. Sairastuin romahdusmaisesti ja paranin myöskin singahtamalla. Yhtäkkiä mä lensin sieltä kuopasta takaisin ihmisten ilmoille.”

Vuonna 2012 ilmestyi romaani Hullu, joka on Hurmeen sanojen mukaan kiitollisuuden kultaama eepos, kirjoitettu hyvillä fiiliksillä.

Nyljetyt ajatukset (2014) on romaani, jonka kehyskertomuksena on kahden kaveruksen Aimon ja Köpin soutumatka Kustavista Hailuotoon ja tuon matkan aikana käydyt keskustelut kirjallisuudesta ja muistakin taiteista. Hurmeella oli muistissa soutukokemus samalta matkalta, sen hän suoritti ystävänsä, kirvesmiehen ja lavastajan Matti Rasin kanssa.

Ammatti: kirjailija -dokumentin kuvauksen aikana sama parivaljakko souti Ahvenananmaan ympäri, mistä rakentuu tulevan Nyljetyt ajatukset 2:n toiminnallinen kehys.

“Luonto on kaiken kattava mahtikäsite, joka sisältää ihmisen nahkoineen, karvoineen, tekokarvoineen ja ydinvoimaloineen.”

Hurmeen viides romaani Niemi on kunnian- ja rakkaudenosoitus luonnontieteelle. Hurme sai kirjasta Finlandia-palkinnon. Hurmeelle palkinto todisti, että hän on päässyt päämääräänsä. Raaditkaan eivät ole varmoja siitä, mitä Hurme oikein tekee, palkitsevat historiankirjan kaunokirjallisuuspalkinnolla.

Luonto on kaiken kattava mahtikäsite, joka sisältää ihmisen nahkoineen, karvoineen, tekokarvoineen ja ydinvoimaloineen.

Henkilökuvan tekeminen Juha Hurmeesta on liikkeessä olemista. Dokumentti on kuvattu talven, kevään ja kesän 2019 aikana Helsingissä KOM-teatterin harjoituksissa, lähiökämpässä ja talvisella lenkillä Vantaalla, junassa pohjoiseen, kirjallisuusryhmän opetustilanteessa ja tunturin rinteessä Sallassa, veneen tervauksessa Kustavissa ja soutureissulla Ahvenanmaan ympäri, juoksulenkillä Roomassa ja kotipuolessa Pispalassa. Ohjaus Laura Joutsi, toimittajina Laura Joutsi ja J.P. Pulkkinen. Tuottaja Marjaana Mykkänen.

Teemalauantai 25.1. klo 21.00–23.20: Juha Hurme

Teemalauantaissa nähdään uusi dokumentti Juha Hurmeesta sekä Hurmeen lempielokuva, Buster Keatonin Kenraali, jonka teatterintekijä-kirjailija itse esittelee.

Ammatti: kirjailija Juha Hurme Areenassa toistaiseksi
Juha Hurmeesta tuli kirjailija vasta täysinoppineena teatterimiehenä. Uudessa henkilökuvassa Finlandia-voittaja ja aikatauluttamisen mestari soutaa, juoksee, kirjoittaa ja ohjaa. Ensiesitys.

Juha Hurme esittelee lempielokuvansa Areenassa 30 päivää
"Näen Buster Keatonin hahmossa Franz Kafkan ja Bob Dylanin, hän on syrjässä massahysteriasta, joka riehuu rintaman molemmin puolin." Kirjailija, teatterimies Juha Hurme esittelee lempielokuvansa, Buster Keatonin Kenraalin. "Ainoat elokuvat, jotka hyväksyn, ovat mykkäelokuvia."

Kenraali Areenassa 30 vrk
Klassikkojen klassikko, Buster Keatonin kuuluisin komedia. Veturinkuljettaja yrittää sisällissodan aikana pelastaa sekä tyttöystävänsä että Kenraali-veturinsa vihollisvakoojien käsistä. Ohjaus Buster Keaton & Clyde Bruckman. Restauroitu versio, musiikki Carl Davis. (The General, USA 1926)

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri