Hyppää pääsisältöön

Ulkolinja: Davosin foorumin kulisseissa – eettistä diplomatiaa vai talouseliitin tapahtuma?

Saksalainen dokumentti seuraa Davosissa järjestettävän talousfoorumin tapahtumia kulisseissa.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump isännöi vuonna 2018 Davosissa suuryritysten johtajien liikelounasta. Pöydän päässä keskustelua seuraa Maailman talousfoorumin perustaja Klaus Schwab. Saksalainen dokumentti seuraa Davosissa järjestettävän talousfoorumin tapahtumia kulisseissa. Kuva: World Economic Forum / Benedikt von Loebell Gebrueder Beetz Filmproduktion Yle TV1,Ulkolinja: Davosin foorumin kulisseissa

TV1 torstaina 23.1.2020 klo 22.00 - 23.35, uusinta sunnuntaina 26.1. klo 00.20, Areenassa

Talouselämän ja politiikan isot nimet kokoontuvat vuosittain tammikuussa Maailman talousfoorumin kokoukseen Sveitsin Davosiin.

Tänä vuonna 50 vuotta täyttävään talousfoorumiin osallistuvat muun muassa Yhdysvaltain presidentti Donald Trump, ilmastoaktivisti Greta Thunberg, Uberin toimitusjohtaja Dara Khosrowshani ja Suomen pääministeri Sanna Marin.

Maailman talousfoorumiin (World Economic Forum, WEF) kokoontuu liike-elämän, hallitusten, kansainvälisten järjestöjen ja kansalaisyhteiskunnan edustajia. Sveitsiläisen taloustieteilijän Klaus Schwabin perustaman tapahtuman tarkoituksena on parantaa maailmaa globaalin vuoropuhelun avulla.

Davosissa on viime vuosina puhuttu yhteiskunnallisista ja globaaleista kysymyksistä kuten talouskasvusta, teknologiasta ja ilmastonmuutoksesta.

Mikä houkuttelee maailman mahdit Davosiin ja mitä foorumissa todella tapahtuu?

Saksalainen dokumentti seuraa Davosissa järjestettävän talousfoorumin tapahtumia kulisseissa.
Nuori ilmastoaktivisti Greta Thunberg vieraili vuonna 2019 talousfoorumissa ensimmäistä kertaa. Saksalainen dokumentti seuraa Davosissa järjestettävän talousfoorumin tapahtumia kulisseissa. Kuva: Gebrueder Beetz Filmproduktion Yle TV1,Greta Thunberg,Ulkolinja: Davosin foorumin kulisseissa

Yksikään kuvausryhmä ei ole aikaisemmin päässyt talousfoorumin kulisseihin. Palkittu saksalaisdokumentaristi Marcus Vetter on ensimmäinen, joka on saanut luvan seurata tapahtuman valmisteluja. Vetter on dokumentissaan Davosin foorumin kulisseissa kuvannut tilaisuutta kahden vuoden ajan, vuosina 2018 ja 2019.

Talousfoorumissa kuullaan kriittisiäkin puheenvuoroja. Greenpeace Internationalin toimitusjohtaja Jennifer Morgan pitää riskinä sitä, että osa suuryhtiöistä hyödyntää talousfoorumia vain julkikuvan kiillotukseen. Toimintaansa yhtiöt jatkavat entiseen malliin.

Nuori ilmastoaktivisti Greta Thunberg vieraili vuonna 2019 talousfoorumissa ensimmäistä kertaa. Oliko vierailu osoitus siitä, että foorumin perustaja, 81-vuotias Klaus Schwab haluaa ohjata kansainvälistä keskustelua uudelle aikakaudelle.

Ihmiskunnan uhkakuvia kuten ilmastonmuutosta olivat myös pohtimassa Cambridgen herttua, prinssi William ja luontodokumentaristi Sir David Attenborough. Onko globaalista vuoropuhelusta hyötyä? Minkälaisiin toimenpiteisiin ja muutoksiin vuoropuhelu johtaa?

The Forum. Tuotanto: Gebrueder Beetz Filmproduktion, Saksa, 2019.

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.