TV1 tiistaisin 21.1. - 3.3.2020 klo 20.00 - 20.30, uusinta sunnuntaisin klo 11.15, kaikki jaksot 20.1. Areenassa
Putkimies Jussi Jalonen tekee töitä aamusta iltaan elättääkseen perheensä. Pientaloyrittäjä Toni Goltz alkaa vähitellen ymmärtää, mihin hän on ryhtynyt. Anna-Mari Lämsän yritys menee kovaa vauhtia eteenpäin, mutta ihan kaikki ei mene putkeen.
Uusi seitsemänosainen dokumenttisarja Unelma Oy kertoo kolmen aloittelevan yrittäjän tarinan. Se on kertomus uhrautumisesta ja tulevaisuuden toivosta, yrittäjyydestä ja pakkomielteestä, sekä lopulta kaiken voittavasta rakkaudesta.
Jussi painaa pitkää päivää
Valkeakoskelaisella Jussi Jalosella on yhden miehen LVI-firma nimeltä Pitkän Jussin Putki.
Jussin oli mentävä 16-vuotiaana paperitehtaaseen töihin. Lukio-opintoihin ei ollut varaa, koska Jussin perhe tarvitsi taloudellista apua. Parikymppisenä Jussista tuli käytännössä yksinhuoltaja 1- ja 2-vuotiaille lapsille. Noilta ajoilta on jokin jäänyt kaihertamaan mieltä.

Pari vuotta sitten Jussi jätti hyväpalkkaisen tehdastyön ja siirtyi epävarmaan yrittäjyyteen. Olisi halunnut jäädä jo aiemmin, mutta hän tahtoi varmistaa lasten toimeentulon.
Nyt Jussilla on viimein mahdollisuus rakentaa jotain myös itselleen ja perheelleen. ”Kyllä mä uskon, että saan tästä vielä toimeentulon”, Jussi vakuuttaa.
Jussi on kivenkova duunari, joka ei anna periksi vaikka henki menisi. Unelma Oy dokumenttisarjassa seurataan Jussin kamppailua terveyden ja kannattavuuden rajoilla olevan yrityksen kanssa. Siinä eivät vuorokauden tunnit tunnu aina riittävän. ”En enää muista, millaista on olla virkeänä. Hetkittäin ehkä nousuhumalassa”, Jussi toteaa.
Lomaa Jussi ei ole pitänyt kolmeen vuoteen.
Toni myy ekologista elämäntapaa
Espoolaisen Toni Goltzin yritys on tulevaisuuteen tähyävä Luomukoti Oy. Tonin liikkuva pientalo on jo ehtinyt kiinnostaa ihmisiä ja mediaa laajalti.
Toni on rakennusinsinööri, joka tunsi jättävänsä jälkeensä roskaa rakentaessaan kerrostaloja suurelle rakennusurakoitsijalle.
Itse suunnittelemansa minimalistisen pientalon myötä Toni haluaa myydä ihmisille uudenlaista, ekologista elämäntapaa ja vapautta. Hieman yli kymmenessä neliössä on Tonin mukaan kaikki tila, mitä ihminen asunnolta tarvitsee.
Tonin filosofian mukaan pienoiskodin rakentamisessa ei tule käyttää sellaista, mitä ei voi syödä.

Sarjassa seurataan Tonin kamppailua yrittäjäidentiteetin ja vapauden kaipuun kanssa. ”Olen alkanut ymmärtää, mitä kaikkia mahdollisuuksia täällä on, ja tuntemaan, että voin tehdä mitä vaan. Jos saan tehdä näitä taloja, onhan se hemmetinmoista vapautta”, Toni pohtii.
Tonille ei ole aina täysin selvää, mitä hän on tekemässä. Projekti avautuu hänelle taideteoksen tavoin, kun se kehä kehältä valmistuu. Samaan aikaan kuitenkin velat kasaantuvat.
Lopulta Tonille valkenee espanjalaisella vuorella jotain oleellista elämästä ja yrittämisestä. Tonin taival on kuvaus siitä, miten unelmasta voi tulla sekä pakkomielle että elämäntehtävä.
Anna-Mari tähyää maailmalle
Anna-Mari Lämsän yritys Flora of Finland tähtää kansainvälisille markkinoille. Yrityksen liikeideana on ottaa kuvia Suomen luonnonvaraisista kasveista ja jalostaa ne design-tuotteiksi.
Instagram-tilistä alkunsa saanut yritys onkin herättänyt heti kiinnostusta Japania myöten. Kaikki näyttää periaatteessa hyvältä. Tuote ja brändi ovat valmiina. Yhtiökumppanin kanssa ei kaikki ole kuitenkaan kunnossa.

Yksityiselämässään Pohjois-Suomesta kotoisin oleva nainen kipuilee menneisyytensä kanssa ja etsii paikkaa, johon kokee kuuluvansa.
Epäonnistuminen yrittäjänä ei ole vaihtoehto. ”Nyt jos koskaan mä tunnen sen, että tässä on kaikki pelissä. Kaikki mitä mulla on annettavana, niin se on tässä”, Anna-Mari sanoo.
Suurten vastoinkäymisten keskellä Anna-Mari laittaa kaiken toivonsa rakkauteen ja sen koossapitävään voimaan.
Ohjaus ja käsikirjoitus: Tommi Ketonen. Tuotanto: Yle, 2019.