Hyppää pääsisältöön

Kirpeän levollisia perinnesävelmiä

Kitaristi Heikki Ruokangas sekä harmonikansoittaja Anne-Mari Kanniainen hakeutuvat perinnesävelmien pariin samalla uutta soivaa ympäristöä hahmotellen. Kaksikko liikuttelee äänistöä jossain vapaan improvisaation, jazzin, kansanmusiikin ja äänitaiteen välimaastossa.

Sarja kuvia äänitteen kansi
Sarja kuvia äänitteen kansi Anne-Mari Kanniainen

Alkukantaisuutta hakevat tulkinnat juoksuttuvat sähäkämpien ripellysten ja rauhallisemmin liikehtivien sävelmien vuorovedoin. Alkuperäinen sävelmä etäännytetään kromaattisilla kudelmilla ja sävelmiin ujutettujen dissonanssien viivähdyksinä tai kasaumina.

Parhaimmillaan duo on pohdiskelevien ja runsaasti aikaa käyttävien kappaleiden parissa, joista osoituksina ovat vaikkapa Piian polkka tai Tähtisilmä. Äänitteen pisin kappale Itämeri soljuu komeasti pitkän paikallaan makaavan pohjasävelen päällä pyyhkivin äänivallein. Etukäteen tuttuudellaan epäilystä herättäneet kappalevalinnat, kuten Kimalaisen lento tai Vaiennut viulu sulautuvat nekin sovitustensa ansioista uskottavasti kokonaisuuteen. Jatkokehittelyä mielessä pitäen duolla voisi olla vielä oma sanottavansa etenkin verkkaisesti ja surumielisesti soljuvien mielenmaisemien parissa.

Viimeisen silauksen tähän lämmöllä omin käsin muotoiltuun indie-julkaisuun tuo Ruokankaan luoma graafinen kansitaide.

Heikki Ruokangas & Anne-Mari Kanniainen. Sarja kuvia. Heikki Ruokangas, kitara, Anne-Mari Kanniainen, harmonikka. Omakustanne (Hrak001).

Kuuntele Uudet levyt 21.1.2020, toimittajana Aki Yli-Salomäki.

  • Michael Gordonin kuoroteoksen omaelämäkerrallinen ote viehättää

    Michael Gordonin kuoroteoksen omaelämäkerrallinen ote viehät

    Yhdysvaltalainen Michael Gordon (s. 1956) säveltää mielellään laajoja teoksia epätavanomaisille kokoonpanoille. Aiemmin on valmistunut muun muassa seitsemälle fagotille ja kuudelle lyömäsoittajalle laaditut musiikilliset maratonit, joissa esittäjistön kestävyys on asetettu puntariin.

  • Camerata du Léman tarjoilee kurinalaista ja iskevää soittoa

    Camerata du Léman tarjoilee kurinalaista ja iskevää soittoa

    Sveitsissä toimiva jousiorkesteri Camerata du Léman päätyi studioon soitettuaan ensin viitisenkymmentä lämmittelykonserttia. Ensijulkaisun säveltäjänimiä ovat Modest Musorgski sekä Pjotr Tšaikovski. Tšaikovskin alun perin jousisekstetille kirjoitettu Muistoja Firenzestä on tällä julkaisulla ikuistettu jousiorkesteriversiona.