Hyppää pääsisältöön

Serebrierin suureellista orkesterikuohua

Urugualaisen kapellimestari-säveltäjä José Serebrierin (s. 1938) musiikkia on äänitteille taltioitu jo kunnioitettavan runsas määrä. Nyt on mahdollisuus nauttia Serebrierin viime vuosina valmistuneista teoksista.

serebrier äänitteen kansi
serebrier äänitteen kansi José Serebrier

Tuoreimman äänitteen keskiössä ovat huilulle ja pianolle sekä orkesterille kirjoitetut solistiset teokset sekä yksiosainen kuorolle ja orkesterille laadittu Laments and hallelujahs. Niiden perään on ladottu viiden pienemmän kappaleen muodostuma. Valitettavasti nämä kappaleet eivät tee kokonaisuudesta runsaampaa, vaan pikemminkin rönsyilevän ja irrallisen.

Parasta antia kuullaan kahden ensitaltiointinsa saavan teoksen myötä heti äänitteen alussa. Muutama vuosi sitten valmistunut Sinfoniset Bach-variaatiot pianolle ja orkesterille jakaantuu neljään näpsäkkään osaan. Variaatioissa musiikki on tummasävyistä ja eleistöltään suureellisen selkeähahmoista. Musiikilliset tilanteet saavat kulminaatiopisteensä voimallisissa huipennuksissa.

Huippukohdaksi nousee äänitteen uusin teos Laments and hallelujahs. Sen surumielinen vaellus kulkee mahtipontisen patetian ja hiljaisten kamarimusiikkijaksojen välillä. Teos päättyy ovelasti lavan ulkopuolelle sijoitetun kuoron kaikumoihin.

José Serebrier. Orchestral Works. Alexandre Kantorow, piano, Sharon Bezaly, huilu, Irlannin kansallinen sinfoniaorkesteri, Australian Chamber Orchestra, Barcelonan sinfoniaorkesteri, Echos Del Mar -kuoro, joht. José Serebrier & Richard Tognetti. BIS (BIS-2423).

Kuuntele Uudet levyt 21.1.2020, toimittajana Aki Yli-Salomäki.