Hyppää pääsisältöön

Sinfonioita rosmariinin ja timjamin tuoksuista

Englantilainen säveltäjä Christopher Gunning (s. 1944) voi olla monelle äkkiseltään varsin tuntematon nimi. Gunningin elokuviin ja tv-sarjoihin tuottamasta musiikista voivat kuitenkin olla tuttuja ainakin Agatha Christie -filmatisoinnit sekä mainio höpösarja Puutarhaetsivät (alk. Rosemary & Thyme). Konserttimusiikin saralla edelleen aktiivisesti toimiva 75-vuotias Gunning on ollut erityisen kiinnostunut sinfonisen tuotannon kasvattamisessa.

gunning äänitteen kansi
gunning äänitteen kansi Christopher Gunning

Gunningin kolmentoista sinfonian sarja on valmistunut 2000-luvulla. Nyt taltioidut kolme sinfoniaa soivat tyyliltään varsin yhdenmukaisesti. Sinfonia nro 2 on valmistunut vuosituhannen alussa, kun taas sinfoniat nro 10 ja 12 ovat vain muutaman vuoden takaa. Toinen sinfonia kävi vielä läpi pienen pintaremontin ennen ensitaltiointiaan.

Sinfonioissaan Gunning ei rakenna muotoa elokuvamusiikkimaisten katkelmien varaan, vaan päinvastoin kuljettaa kerrontaa sujuvien pitkien jatkumoiden kautta. Muodollisesti sinfoniat rakentuvat kaikki hieman eri tavoin jakautuen yhteen, kahteen tai kolmeen osaan.

Mitään merkittävää tyylillistä eroa ei näiden teosten välillä ole. Enimmäkseen lämpimästi ja leppoisasti soiva vapaatonaalinen sävelkieli käväisee aika ajoin pienissä kohtalokkaissa varjoissa. Jotain olennaista tyylistä kertonee myös se, että Gunning mainitsee omatoimisesti Sibeliuksen useampaan kertaan teostensa esittelyteksteissä.

Christopher Gunning. Sinfoniat nro 2, 10 ja 12. BBC:n Walesin kansallisorkesteri, Kenneth Woods. Signum (SIGCD593).

Kuuntele Uudet levyt 21.1.2020, toimittajana Aki Yli-Salomäki.

 • Viihdeviulisti Linda Lampenius ei pysty elämään ilman klassista – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  Onnittelemme syntymäpäivänä 26. helmikuuta!

  Linda Lampeniuksen tähti syttyi yhdessä yössä keväällä 1996, kun hän soitti Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesterin konserttimestarina elokuvan 100-vuotisjuhlien suorassa tv-lähetyksessä. Media ihmetteli, kuka oli tämä häikäisevän kaunis ja taitava viulisti. Elokuvagaala oli lähtölaukaus Linda Lampeniuksen kansainväliselle viihdetaiteilijan uralle, jota suomalaiset ovat saaneet seurata henkeään haukkoen.

 • Tauno Hannikainen on Taiteilijakukkulan ainoa klassinen kapellimestari – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  Muistamme syntymäpäivänä 26. helmikuuta.

  Helmikuun 26. päivänä syntynyt kapellimestareiden reissumieheksi kutsuttu Tauno Hannikainen (1896–1968) ehti johtaa orkestereita yli 60 maassa. Jyväskyläläiseen Hannikaisen musiikkiperheeseen syntynyt Tauno oli alkujaan sellisti ja pianisti. Amerikan-vuosinaan hän otti Yhdysvaltain kansalaisuuden, mutta viimeiset vuotensa hän toimi Helsingissä.

 • Se erilainen Góreckin kolmas sinfonia

  Se erilainen Góreckin kolmas sinfonia

  Henryk Góreckin Sinfonia nro 3 iski myyntilistojen kautta laajempaan tietoisuuteen 1990-luvun alussa. Sittemmin teos on levytetty parisenkymmentä kertaa. Bulgarialainen kapellimestari Yordan Kamdzhalov tekee perustamansa Genesis Orchestran kanssa vihdoinkin jotain erilaista.