Hyppää pääsisältöön

Tässä ovat UMK20-finalistit – Kenestä Suomen euroviisuedustaja 2020?

UMK20-finalistit ryhmäkuvassa purppuranvärisen UMK-grafiikan edessä. Kuvassa Erika Vikman, Sansa, Aksel Kankaanranta, F3M-yhtye, Catharina Zühlke ja Tika.
Vasemmalta: Erika Vikman, Sansa (ylärivi), Aksel Kankaanranta (keskellä), Catharina Zühlke (oikea yläreuna), F3M, eli Miara, Baby O ja Viv (keskellä), Tika (oikea reuna). UMK20-finalistit ryhmäkuvassa purppuranvärisen UMK-grafiikan edessä. Kuvassa Erika Vikman, Sansa, Aksel Kankaanranta, F3M-yhtye, Catharina Zühlke ja Tika. Kuva: Yle / Mona Salminen Uuden Musiikin Kilpailu 2020,musiikki,Erika Vikman,Catharina Zühlke,Sansa,Tika

Uuden Musiikin Kilpailun voitosta ja Suomen seuraavan euroviisuedustajan paikasta kisaa tänä vuonna kuusi artistia: Tika, Erika Vikman, Aksel Kankaanranta, F3M, Sansa ja Catharina Zühlke. Voittaja valitaan UMK-finaalissa 7.3.

Kilpailubiisit julkaistaan yksi kerrallaan pe 24.1. alkaen aina keskiyöllä Yle Areenassa ja eri musiikin suoratoistopalveluissa. Jokainen UMK-finalisti saa biisilleen oman julkaisupäivän.

Biisien julkaisujärjestys

24.1. Tika – I Let My Heart Break

27.1. Erika Vikman – Cicciolina

28.1. Aksel Kankaanranta – Looking Back

29.1. F3M – Bananas

30.1. Sansa – Lover View

31.1. Catharina Zühlke – Eternity

UMK-finalistit 2020

Tika – I Let My Heart Break
Julkaistaan perjantaina 24.1.

Tika on vuoden 2018 X Factor -voittaja ja powerballadien voimanainen.

– Hain mukaan UMK:hon, koska rakastan Euroviisuja ja UMK on mielestäni mahtava konsepti. Sain mahdollisuuden olla osa tätä ja se on tosi ihanaa!

Tikan suurimpia idoleita ovat Whitney Houston ja Celine Dion, koska he ovat vahvoja, kaikkensa antavia naisia. Tikan I Let My Heart Break seuraakin vahvasti artistin esikuvien jalanjäljillä.

Nepalista 1,5-vuotiaana adoptoitu Tika on ollut mukana myös Ruotsin Idolsissa, Suomen Voice of Finlandissa sekä ruotsalaisessa Kadonneen jäljillä -ohjelmassa, jonka avulla hän löysi veljensä ja muita nepalilaisia sukulaisiaan. Vapaa-ajallaan hän rakastaa matkustamista ja luontoa sekä rikos- ja murhamysteereitä käsitteleviä podcasteja.

"Tämä voisi olla uudessa James Bond -elokuvassa. Iso biisi, Tikan upea ääni ja valloittava persoona luovat vahvan kokonaisuuden. M-Eazyn tuotantotiimillä on vahvat näytöt pop-hittien tekemisessä ja tämä on hieno kansainvälisen tason voimaballadi", UMK:n ammattilaisraati kuvailee Tikan kilpailubiisiä I Let My Heart Break.

Erika Vikman – Cicciolina
Julkaistaan maanantaina 27.1.

Erika Vikman edustaa tämän vuoden UMK:n rohkeinta linjaa. Suomenkielistä viihdepoppia esittävän Vikmanin kappaleet tehdään pilke silmäkulmassa, mutta syvyyttäkin löytyy.

– Teimme laulun, josta minulle tuli heti vahva olo, että tämä sopisi Euroviisuihin. Kuin tilauksesta kuulin, että UMK:n avoin haku palaa taas. Ajatus tuntui aluksi hullulta, mutta toisaalta tajusimme, että näin tämän kuuluukin mennä, Vikman kertoo.

Vikman odottaa UMK:sta jännittävää ja hienoa matkaa.

– Käy miten käy, tämä tulee olemaan itselleni uudistava ja vapauttava kokemus!

Cicciolina on reipasta suomidiskoa, jossa seksuaalista vapautta ei piilotella. Musiikissa kuuluvat sekä menneiden vuosikymmenten että Kikan vaikutus. Kappaleella halutaan muistuttaa, etteivät rohkea naisellisuus ja feminismi sulje toisiaan pois.

– Laulullani on mielestäni tärkeä sanoma, jonka takana seison sataprosenttisesti. Toivon, että tällä on myös kuulijoihin voimauttava ja ajatuksia herättävä vaikutus.

"Tästä biisistä voi tulla suomalainen kestopop-hitti, jota soitetaan polttareissa vielä kymmenen vuoden kuluttuakin. Mökkitie Recordsin biisit ovat monella tapaa suomalaisuuden ytimessä ja tämä sopii hienosti Erikan karismaattiseen artistipersoonaan", UMK:n ammattilaisraati sanoo Vikmanin kilpailukappaleesta Cicciolina.

Aksel Kankaanranta – Looking Back
Julkaistaan tiistaina 28.1.

Aksel Kankaanranta on tullut tunnetuksi vuoden 2017 Voice of Finlandista sekä Pyhimyksen palkitun superhitin Jättiläinen feattaajana. Turkulaistaustainen Kankaanranta haluaa näyttää, ettei ujous ole este esiintymiselle.

– Miksikö haluan miljoonayleisöjen eteen, vaikka olen ujo? Mietin, miksi sitä pitäisi ihmetellä. Haluan toteuttaa itseäni ja herättää syviä tunteita ja reaktioita ihmisissä. Haluan välittää herkkyyttä ja sielukkuutta.

Voice of Finlandia Kankaanranta pitää avaavana kokemuksena, jossa oli parasta isojen yleisöjen eteen pääseminen.

– Se oli vähän kuin tulikaste. Yllätyin, miten nopeasti jännitys hävisikin itse esiintymistilanteessa. UMK:sta odotan yhtä mukavaa kokemusta. Tässä pääsee vielä oikein syventymään esityskappaleeseensa ja olemaan biisin henkilökohtainen radiomajakka, Kankaanranta kertoo.

Hänen herkkä kappaleensa Looking Back kertoo maailmantuskasta, rakkaudesta ja riittämättömyyden tunteesta.

– Asetamme kaikenlaisia etappeja elämäämme. Mikä niiden arvo on ja tekeekö niiden saavuttaminen ihmisen todella onnelliseksi, Kankaanranta kuvailee kappaletta.

Vapaa-aikanaan Kankaanranta löytää onnen muun muassa vinyylilevyistä sekä ajanvietosta koiransa kanssa, jolle hän myös toisinaan laulaa.

"Looking Back voisi hyvin olla Sam Smithin tai James Arthurin kansainvälinen TOP 10 -hitti. Todella hieno biisi huipputuottaja Joonas Angerialta ja upea tulkinta Aksel Kankaanrannalta, jonka valloittava persoona on hienoa nähdä UMK:ssa mukana", UMK:n ammattilaisraati kuvailee Kankaanrannan kilpailukappaletta.

F3M – Bananas
Julkaistaan keskiviikkona 29.1.

F3M-yhtyeen tähtäimessä on olla 2020-luvun Spice Girls. Heidän musiikkinsa säkenöi villiä energiaa, ja persoonallinen kolmikko osoittaa esimerkillään, että jokainen meistä on upea juuri sellaisena kuin on. Bananas on anarkistisella otteella esitetty, tarttuva ja tanssittava popkappale, jonka teemoja ovat ehdoton suvaitsevaisuus ja riehakas bilettäminen.

Yhtyeen muodostavat Viv, Baby O ja Miara, jotka kuvailevat itsejään käveleviksi jukeboxeiksi.

– Me lähdettiin mukaan UMK:hon näyttämään kaikille, mihin yhdessä pystymme. Toki tää on myös just sitä mitä haluamme tehdä, eli laulaa ja esiintyä. Emme malta odottaa, että pääsemme osoittamaan kykymme Euroviisuissa!

"F3M:ssä kohtaavat 2000-luvun alun voimapop á la Gwen Stefani ja Britney Spears sekä nykypäivän bändit kuten Blackpink ja Little Mix. Trion positiivinen energia on taltioitu biisiin hienosti ja Kaiku Songsin tiimi on varmistanut, että biisin jokainen sekunti on täynnä vahvoja pop-koukkuja", sanoo UMK:n ammattilaisraati F3M:in kilpabiisistä Bananas.

Sansa – Lover View
Julkaistaan torstaina 30.1.

Pitkän linjan muusikko Sansa tuo klubitunnelmaa UMK:hon. Takavuosien indiefolkin jälkeen Sansa on siirtynyt elektronisempaan suuntaan ja ajattomaan popmusiikkiin, ja Bryan Adamsin lämppärinä esiintyminen ja Provinssirockin lava ovat vaihtuneet muun muassa yhteistyöhön EDM-artisti Kaskaden kanssa.

Pohjanmaalta lähtöisin oleva Sansa nimeää tämän hetkisiksi musiikillisiksi esikuvikseen Sian ja Robynin. Suomen edustaminen Euroviisuissa olisi unelmien täyttymys.

– Olen euroviisufani, joten kisaan osallistuminen on ollut mun unelma jo pikkutytöstä lähtien. Nyt minusta tuntui, että vihdoin aika ja biisi on oikea, Sansa kertoo.

Sansan kilpailukappale Lover View on viileää ja sensuellia elektroa.

– Kappale kertoo ultimaattisesta yhteydestä ja rakkaudesta, jota me kaikki tarvitaan, Sansa kuvailee kappalettaan.

Ystävyyttä ja terveyttä vaaliva Sansa viettää vapaa-aikansa nauttien kuntoilusta, ystävistä, kirjoista ja televisiosarjoista.

"Jos joku biisi ja artisti vuoden 2020 UMK-finalisteista voisi olla Flow’ssa tai Sideways-festivaalilla niin tämä. Sansan ääni ja artistius ovat klassista skandinaavista pop-timanttia ja suomalaisten DJ-tähtien Yotton ja Anton Soninin tuotanto voisi olla suoraan ruotsalaisen Robyn uusimmalta levyltä", UMK-ammattilaisraati kommentoi Sansan kilpailubiisiä Lover View.

Catharina Zühlke – Eternity
Julkaistaan perjantaina 31.1.

Vuoden 2017 Uuden Musiikin Kilpailussa toiseksi tullut Catharina Zühlke on kokenut artisti: hän on rakastanut esiintymistä pikkulapsesta saakka ja toiminut ammattimuusikkona jo vuosia. Vuonna 2013 hän osallistui Idolsiin sijoittuen viidenneksi.

Melodista ja voimaannuttavaa popmusiikkia esittävä, saksalaisjuuret omaava Zühlke varttui Vantaalla kuunnellen Aretha Franklinia, Whitney Houstonia ja Michael Jacksonia. Voimakasäänisten naisten ihailulla on ollut suuri vaikutus myös Zühlken omaan laulutyyliin.

Zühlken kappale Eternity kertoo rakkauden voimasta.

Eternityn syntyessä kaikki palaset loksahtivat ikään kuin itsekseen kohdilleen. Minulle tuli hyvin vahva tunne siitä, että tällä kappaleella on suurempi merkitys, Zühlke kertoo.

Laulamisen ohella ihmisläheinen Zühlke saa iloa muun muassa ystävien tapaamisesta sekä tanssimisesta.

"Todellinen Euroviisujen täsmäisku. Koskettava tarina, upeasti kasvava biisi ja Catharinan hieno tulkinta tukevat kaikki toinen toisiaan. Norjan menestyksekkään vuoden 2019 Euroviisubiisin taustalla ollut suomalainen Henrik Tala osoittaa jälleen olevansa maailman huippuja pop-kirjoittajana ja tuottajana", UMK:n ammattilaisraati kuvailee Catharina Zülken kappaletta Eternity.

UMK-ammattilaisraadissa useita musiikkialan ammattilaisia

YleX:n musiikkipäällikkö Tapio Hakasen luotsaama UMK-ammattilaisraati valitsi finalistikappaleet yli 400 hakemuksen joukosta. Raatiin kuului Hakasen lisäksi UMK-tuottaja Anssi Autio, TV-ohjaaja Juha-Matti Valtonen, koreografi Reija Wäre, Spotify Suomen soittolistavastaava Samuli Väänänen, Etenee Recordsin A&R Perttu Mäkelä, YleX:n musiikkitoimittajat Ida Karimaa sekä Katri Norrlin, Radio Suomen musiikkipäällikkö Johan Lindroos sekä Radio X3M:n musiikkipäällikkö Amie Borgar.

Euroviisut järjestetään 12.-16.5.2020 Rotterdamissa. Avoimen UMK-kilpailun edellisiä voittajia ovat Norma Johnin Blackbird (2017), Sandhjan Sing It Away (2016), Pertti Kurikan Nimipäivien Aina mun pitää (2015), Softenginen Something Better (2014), Krista Siegfridsin Marry Me (2013) sekä Pernilla Karlssonin När jag blundar (2012). Vuonna 2018 Suomea edusti Saara Aalto (Monsters) ja viime vuonna Darude ja Sebastian Rejman (Look Away) Ylen kutsumana.

UMK-pressimateriaali

Katso UMK-artistien julkistustilaisuus alta:

Katso kuvagalleria julkistustilaisuudesta:

Näin seuraat Uuden Musiikin Kilpailua 2020

Suomen euroviisuedustaja selviää lauantaina 7.3.2020 suorassa UMK-lähetyksessä. UMK-finaalissa kilpailevat Catharina Zühlke, Erika Vikman, Aksel Kankaanranta, F3M, Sansa ja Tika.

Finaali järjestetään Tampereen Mediapoliksessa ja se näytetään suorana Yle TV1:llä, Yle Areenassa sekä kuullaan Yle Radio Suomi ja Yle X3M-radiokanavilta klo 21 alkaen.

TV-lähetyksen juontavat Krista Siegfrids ja Mikko Silvennoinen. Green Room -haastatteluista vastaavat YleX Aamun juontajat Ville “Viki” Eerikkilä ja Juuso “Köpi” Kallio. Ruotsinkielisestä selostuksesta tuttuun tapaan vastaavat Johan Lindroos ja Eva Frantz.

UMK20-suosikkibiisisi äänestys tapahtuu lähetyksen aikana heti finaalistien esitysten jälkeen. Voit äänestää la 7.3. maksutta yle.fi-sovelluksella sekä maksullisesti tekstiviestillä tai soittamalla äänestysnumeroon. Puhelinäänestyksen tuotot lahjoitetaan Nenäpäivälle maailman lasten auttamiseksi. Äänestyksen lisäksi myös kansainvälinen raati pisteyttää biisit ja esitykset. Voittajabiisin määrittävät finaalissa annetut yleisöäänet ja kansainvälisen raadin antamat pisteet.

Keskustele lähetyksen aikana UMK-chatissa. Chatin keskustelua ylläpitää Yle Kioskin Constantinos ”Gogi” Mavromichalis, Essi Lamppu ja Aleksi Rantamaa. Lataa Yle.fi -sovellus ja keskustele klo 20.50 alkaen koko lähetyksen ajan.

Ruotsin euroviisuedustaja selviää samana lauantaina 7.3.2020 ja sitä voi seurata suorana Yle Areenasta klo 21 tai viivästettynä lähetyksenä Yle TV1:llä klo 22.50 alkaen. Lähetyksen juontaa suomeksi Christian Bertell.

Korjattu 21.1. klo 14:42: Lisätty Pernilla Karlssonin När jag blundar aiempiin UMK-voittajiin.