Hyppää pääsisältöön

Yle juhlii 250 vuotiasta Beethovenia

Beethoven 250 -logo
Beethoven 250 -logo Kuva: Yle Ludwig van Beethoven

Vuonna 2020 tulee kuluneeksi 250 vuotta Ludwig van Beethovenin syntymästä. Ristiriitaisen persoonan ja musiikin radikaalin uudistajan elämää ja teoksia tutkaillaan Yle Radio 1:n musiikkiohjelmissa tammikuussa, kesäkuussa ja joulukuussa.

Beethoven 250 -juhlavuosi käynnistyi heti vuoden alussa Hannu Linnun johtamalla RSO:n konsertilla, jossa kuultiin mm. Beethovenin sinfonia nro 7. Vuoden syntymäpäiväsankari on keskiössä myös Suomalaisen barokkiorkesterin konsertissa Uuden ajan alku, joka kuullaan Yle Radio 1:ssä 29.1.

Konserttien lisäksi Beethovenin persoonaan pureudutaan kolmessa teemaillassa. 25.1. klo 19.02 luvassa on Ludwig van Beethovenin musiikille omistettu puhelintoivekonsertti. Juontajina ovat pianotaiteilija Paavali Jumppanen ja musiikkitoimittaja Outi Paananen. Ohjelman suunnittelusta vastaa Timo Asikainen. Lisäksi Lotta Emanuelssonin toimittama Beethoven-aiheinen teemailta kuullaan Yle Radio 1:ssä 30.5. klo 19.02.

Yle Radio 1 lähettää Paavali Jumppasen suunnitteleman säveltäjän elämään teemoitetun Beethovenin tarina -konserttisarjan kokonaisuudessaan kesäkuun ja joulukuun aikana. Konserttisarjan esiintyjinä on joukko arvostettuja kotimaisia ja ulkomaisia solisteja, kuten sopraano Sophie Klussmann, viulistit Elina Vähälä ja Jakub Jakowicz, sellistit Jan-Erik Gustafsson ja Alexander Buzlov, jousikvartetit Meta4 ja Kamus sekä 60°-puhallinkvintetti. Konserttisarjaa syventää ja taustoittaa ohjelmasarja, jossa Lotta Emanuelsson ja Paavali Jumppanen keskustelevat wieniläismestarin elämästä ja tuotannosta. Ohjelmat ovat kuunneltavissa Yle Areenassa vuoden ajan.

Beethovenin elämänvaiheet voi kerrata myös noin kuudessa minuutissa ohjaaja-käsikirjoittaja Ilmari Ahon ja graafikko Hans Weckmanin lyhytvideosarjan kautta. Sarjan minuuttiset jaksot julkaistaan Yle Areenassa kesäkuun alussa.

Juhlavuosi huipentuu itseoikeutetusti joulukuussa Beethovenin varsinaisen syntymäpäivän aikoihin. Tuolloin luvassa on Lotta Emanuelssonin toimittama Beethoven-teemailta sekä kavalkadi huippuorkestereiden konsertteja ympäri maailmaa.