Hyppää pääsisältöön

Avaruusromua: Musiikki on kuin tutkimusmatka

valokuituja
valokuituja optiset kuidut

Minä uskon siihen, että jos antautuu soittamaan useiden kymmenien minuuttien minuutin mittaisia esityksiä, se osoittaa, että uskoo asiaansa ja on valmis ottamaan riskejä. Näin sanoo Radio Massacre International -yhtyeen kosketinsoittaja Steve Dinsdale.

Minä olen aina uskonut improvisaatioon, hän sanoo, mutta en tarkoita improvisaatiolla mitään satunnaista jammailua tai hajamielistä yhdessä soittelua. Jokainen soittaja on mukana tietoisesti ja reaaliajassa, hän kuvailee, ja soittaa sen mukaan mitä ympärillä on tapahtunut aikaisemmin ja mitä tilanteessa parhaillaan tapahtuu. Hän sanoo, että tällä tavoin syntynyt musiikki on kuin tutkimusmatka.

Tässä legendaarinen varhainen esiintyminen Music-TV:n Party Zonessa vuonna 1996:

Radio Massacre International on ollut tutkimusmatkallaan jo pitkään. Yhtyeen jäsenet eli Steve Dinsdale, Duncan Goddard ja Gary Houghton alkoivat esiintyä ja tehdä musiikkia Radio Massacre International -nimellä vuonna 1993. Ja sitä ennen oli jo touhuttu muilla nimillä. Steve ja Duncan olivat tehneet yhdessä musiikkia jo 1970-luvun lopulta lähtien.

Ensimmäinen Radio Massacre International -nimellä tehty albumi, tupla-CD Frozen North ilmestyi vuonna 1995, eli 25 vuotta sitten.

Avaruusromussa kuultiin Radio Massacre Internationalia ensimmäisen kerran vuonna 1997, ja sen jälkeen vuonna 1996 ilmestynyt albumi Republic soi aika useasti ohjelmassa, kuten myös vuonna 1997 ilmestynyt, Jodrell Bankin observatoriossa äänitetty Knutsford in May.

Vuosikymmenet ovat kuluneet ja paljon on tapahtunut, monenlaista musiikkia tehty ja kuultu, ja tuota taustaa vasten on hienoa huomata ja todeta, että Radio Massacre International on edelleen koossa ja aktiivinen. On aika hauska silmäillä bändin nettisivuilla olevaa keikka- ynnä muuta tapahtumakalenteria, joka kyllä vahvistaa kaiken edellä kerrotun. Keikkoja on ollut ja levyjä on tehty valtavat määrät.

Niin uskomattomalta kuin se tuntuukin, bändin nettisivujen diskografiassa on yli 80 Radio Massacre Internationalin nimellä julkaistua albumia, ja useat julkaisut ovat useamman kuin yhden CD-kiekon laajuisia. Ja näiden lisäksi vielä tusinan verran yhtyeen jäsenten, lähinnä Steve Dinsdalen sooloalbumeita.

Hän kertoo, että yhtyeen musiikki äänitetään ja miksataan soittotilanteessa sellaisenaan suoraan stereoksi, joten sitä ei voi enää jälkeenpäin korjailla, kaikki jää nauhalle ja kuultavaksi sellaisenaan. Ja Radio Massacre Internationalin esitykset ovat usein pitkiä, johtuen yhtyeen musiikin - sanoisinko - ominaislaadusta ja yhtyeen tekemistä esteettisistä valinnoista. Musiikki on improvisaatiota ja käsityötä. Luonteensa mukaisesti se kehittyy ja muuttuu hitaasti.

Radio Massacre International Live at St. Mary's Church, Philadelphia Sat.April 18, 2013:

AVARUUSROMUA 26.1.2020 - OHJELMAN MUSIIKKI:
RADIO MASSACRE INTERNATIONAL: Ocean (The Rhodes Less Travelled)
RADIO MASSACRE INTERNATIONAL: First Set / Live at The Church of St Clement, Chorlton, 7th May 2011 (M21)
RADIO MASSACRE INTERNATIONAL: Improv Into Slow Sci-fi (The Rhodes Less Travelled)

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri