Hyppää pääsisältöön

Näin fileoit hauen ruodottomaksi — katso Peltsin vinkit

Tässä selkeät ohjeet hauen fileoimiseksi ruodottomaksi. Katso videolta miten Mikko "Peltsi" Peltola sen tekee.

  1. Poista vatsaevä.
    Hauen vatsaevät poistetaan
    Hauen vatsaevät poistetaan Kuva: Yle/Hannamari Vallila hauki,fileointi
  2. Avaa vatsa, leikkaamalla aukosta kiduksia kohti.
    Hauen vatsaa avataan veitsellä.
    Hauen vatsaa avataan veitsellä. Kuva: Yle/Hannamari Vallila hauki,fileointi
  3. Leikkaa peräaukosta vatsaan.
    Hauen vatsa avataan
    Hauen vatsa avataan Kuva: Yle/Hannamari Vallila hauki,fileointi
  4. Poista sisälmykset.
    Hauen sisälmykset poistetaan
    Hauen sisälmykset poistetaan Kuva: Yle/Hannamari Vallila hauki,Kalan perkaaminen
  5. Aloita fileointi. Leikkaa kiduskaaren takaa veitsellä selkärankaan siten, että vatsaevä jää pään puolelle.
    haukea fileoidaan
    haukea fileoidaan Kuva: Yle/Hannamari Vallila hauki,fileointi,#itämeridinner
  6. Käännä veitsi selkärangan suuntaisesti ja vedä selkärankaa pitkin pyrstöön asti.
    haukea fileoidaan
    haukea fileoidaan Kuva: Yle/Hannamari Vallila hauki,fileointi
  7. Nyt on toinen filee irti.
    Haukifilee irrotettu selkärangasta
    Haukifilee irrotettu selkärangasta Kuva: Yle/Hannamari Vallila hauki,fileointi
  8. Tee sama toiselle puolelle.
    Haeun filettä irrotetaan veitsellä
    Haeun filettä irrotetaan veitsellä Kuva: Yle/Hannamari Vallila hauki,fileointi
  9. Poista kylkiruotorivi. Vedä veitsi ruotorivin alle. Pyri siihen, ettei lihaa lähde mukaan, leikkaa ainoastaan ruodot irti.
    Haukifilee irrotettu selkärangasta
    Haukifilee irrotettu selkärangasta Kuva: Yle/Hannamari Vallila hauki,fileointi
  10. Poista nahka. Katso ettei fileen sivuilla ole evän jäämiä, koska ne vaikeuttavat nahan poistoa.
  11. Laita kalapiikki pyrstöön kiinni.
  12. Vedä nahkaa pitkin. Älä sahaa, vaan vedä pitkiä viiltoja.
    Haukifileestä poistetaan nahka
    Haukifileestä poistetaan nahka Kuva: Yle/Hannamari Vallila hauki,fileointi
  13. Poista y-ruoto. Vedä varovasti viilto fileen selkäpuolelle, missä y-ruodot ovat. Kuuntele rapinaa, joka tulee kun veitsen kärki osuu ruotoriviin, kun ääni loppuu vedä viilto ylös.
    Hauen y-ruotoa poistetaan veitsellä
    Hauen y-ruotoa poistetaan veitsellä Kuva: Yle/Hannamari Vallila hauki,fileointi
  14. Avaa viiltoa sormella ja näet ruotorivin.
  15. Vedä veitsellä ylöspäin muutamalla viillolla ruodon reunaa pitkin.
  16. Saat irti ruodottoman selkäfileen.
    Hauen fileestä poistetaan selkäpala
    Hauen fileestä poistetaan selkäpala Kuva: Yle/Hannamari Vallila hauki,fileointi
  17. Viillä veitsellä ruotorivin alapuolelta.
  18. Leikkaa pois y-ruotorivi.
    Hauen y-ruoto poistetaan
    Hauen y-ruoto poistetaan Kuva: Yle/Hannamari Vallila hauki,fileointi
  19. Jos haluat fileestä täysin ruodotonta poista vielä ruotorivi, joka on selkä- ja peräevän läheisyydessä. Sen tuntee sormella pyrstön lähellä. Nämä ruodot ovat sen verran pieniä, että niitä ei välttämättä tarvitse poistaa.
  20. Voit leikata ruotorivin varovasti pois veitsellä.
    Hauen pikkuruotoja poistetaan
    Hauen pikkuruotoja poistetaan Kuva: Yle/Hannamari Vallila hauki,fileointi
  21. Nyt ruodoton filee on valmis!

Syö haukea ja osallistu #itämeridinneriin! Reseptikoneesta löydät herkullisia haukireseptejä.

Katso myös Areenasta löytyvä sarja Itämeren suojelijat Peltsi ja Tom, jossa fileoidaan suutareita ja lahnoja!