Tässä selkeät ohjeet hauen fileoimiseksi ruodottomaksi. Katso videolta miten Mikko "Peltsi" Peltola sen tekee.
1. Poista vatsaevä.
2. Avaa vatsa, leikkaamalla aukosta kiduksia kohti.
3. Leikkaa peräaukosta vatsaan.
4. Poista sisälmykset.
5. Aloita fileointi. Leikkaa kiduskaaren takaa veitsellä selkärankaan siten, että vatsaevä jää pään puolelle.
6. Käännä veitsi selkärangan suuntaisesti ja vedä selkärankaa pitkin pyrstöön asti.
7. Nyt on toinen filee irti.
8. Tee sama toiselle puolelle.
9. Poista kylkiruotorivi. Vedä veitsi ruotorivin alle. Pyri siihen, ettei lihaa lähde mukaan, leikkaa ainoastaan ruodot irti.
10. Poista nahka. Katso ettei fileen sivuilla ole evän jäämiä, koska ne vaikeuttavat nahan poistoa.
11. Laita kalapiikki pyrstöön kiinni.
12. Vedä nahkaa pitkin. Älä sahaa, vaan vedä pitkiä viiltoja.
13. Poista y-ruoto. Vedä varovasti viilto fileen selkäpuolelle, missä y-ruodot ovat. Kuuntele rapinaa, joka tulee kun veitsen kärki osuu ruotoriviin, kun ääni loppuu vedä viilto ylös.
14. Avaa viiltoa sormella ja näet ruotorivin.
15. Vedä veitsellä ylöspäin muutamalla viillolla ruodon reunaa pitkin.
16. Saat irti ruodottoman selkäfileen.
17. Viillä veitsellä ruotorivin alapuolelta.
18. Leikkaa pois y-ruotorivi.
19. Jos haluat fileestä täysin ruodotonta poista vielä ruotorivi, joka on selkä- ja peräevän läheisyydessä. Sen tuntee sormella pyrstön lähellä. Nämä ruodot ovat sen verran pieniä, että niitä ei välttämättä tarvitse poistaa.
20. Voit leikata ruotorivin varovasti pois veitsellä.
21. Nyt ruodoton filee on valmis!
Syö haukea ja osallistu #itämeridinneriin! Reseptikoneesta löydät herkullisia haukireseptejä.
Katso myös Areenasta löytyvä sarja Itämeren suojelijat Peltsi ja Tom, jossa fileoidaan suutareita ja lahnoja!