Tässä selkeät ohjeet hauen fileoimiseksi ruodottomaksi. Katso videolta miten Mikko "Peltsi" Peltola sen tekee.
- Poista vatsaevä.
- Avaa vatsa, leikkaamalla aukosta kiduksia kohti.
- Leikkaa peräaukosta vatsaan.
- Poista sisälmykset.
- Aloita fileointi. Leikkaa kiduskaaren takaa veitsellä selkärankaan siten, että vatsaevä jää pään puolelle.
- Käännä veitsi selkärangan suuntaisesti ja vedä selkärankaa pitkin pyrstöön asti.
- Nyt on toinen filee irti.
- Tee sama toiselle puolelle.
- Poista kylkiruotorivi. Vedä veitsi ruotorivin alle. Pyri siihen, ettei lihaa lähde mukaan, leikkaa ainoastaan ruodot irti.
- Poista nahka. Katso ettei fileen sivuilla ole evän jäämiä, koska ne vaikeuttavat nahan poistoa.
- Laita kalapiikki pyrstöön kiinni.
- Vedä nahkaa pitkin. Älä sahaa, vaan vedä pitkiä viiltoja.
- Poista y-ruoto. Vedä varovasti viilto fileen selkäpuolelle, missä y-ruodot ovat. Kuuntele rapinaa, joka tulee kun veitsen kärki osuu ruotoriviin, kun ääni loppuu vedä viilto ylös.
- Avaa viiltoa sormella ja näet ruotorivin.
- Vedä veitsellä ylöspäin muutamalla viillolla ruodon reunaa pitkin.
- Saat irti ruodottoman selkäfileen.
- Viillä veitsellä ruotorivin alapuolelta.
- Leikkaa pois y-ruotorivi.
- Jos haluat fileestä täysin ruodotonta poista vielä ruotorivi, joka on selkä- ja peräevän läheisyydessä. Sen tuntee sormella pyrstön lähellä. Nämä ruodot ovat sen verran pieniä, että niitä ei välttämättä tarvitse poistaa.
- Voit leikata ruotorivin varovasti pois veitsellä.
- Nyt ruodoton filee on valmis!
Syö haukea ja osallistu #itämeridinneriin! Reseptikoneesta löydät herkullisia haukireseptejä.
Katso myös Areenasta löytyvä sarja Itämeren suojelijat Peltsi ja Tom, jossa fileoidaan suutareita ja lahnoja!