Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Musiikin syntymäpäiväkalenteri pääkuva

Pelimannihenkinen heittäytyjä Minna Pensola nauttii työstään – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

Lassi Rajamaan piirros viulutaiteilija Minna Pensolasta.
Lassi Rajamaan piirros viulutaiteilija Minna Pensolasta. Lassi Rajamaan piirros viulutaiteilija Minna Pensolasta. Kuva: Lassi Rajamaa Minna Pensola

Minna Pensola saa virtaa esiintymisestä. Virtaa tarvitaankin, sillä Minna on sekä kansainvälinen viulutaiteilija, kamarimuusikko, opettaja ja organisaattori että ruuhkavuosia elävä kahden pienen tytön äiti.

Vain harva viulisti pystyy paikkaamaan Pekka Kuusiston. Minna Pensola on sellainen.

Kun Kuusisto sai käteensä rasitusvamman ja Porin Palmgren-festivaalille etsittiin helmikuussa 2018 hänelle kiireesti paikkaajaa, hän itse ehdotti Minna Pensolaa. Jos kyseessä olisi ollut Mendelssohnin viulukonsertto, vaihtoehtoja olisi ollut useita. Mutta Porissa ohjelmassa oli Uljas Pulkkiksen kaksoiskonsertto Crystallizations viululle ja harmonikalle – harmonikkasolistina Janne Rättyä - sekä kaksi minimalistista kappaletta kahdelle viululle, jotka solistin oli määrä soittaa yhdessä kapellimestari Janne Nisosen kanssa.

Philip Glassin ja Steve Reichin minimalistiset teokset olivat Pensolalle uusia, mutta Pulkkiksen konserton hän oli esittänyt kuusi vuotta aikaisemmin.

– Se on aika hankala kappale teknisesti. Toki tätä voisivat muutkin soittaa, mutta tällä varoitusajalla oli hyvä, että olen jo kerran valmistautunut tähän, Minna kertoi haastattelijalleen juuri ennen konserttia.

Hän iloitsi myös päästessään jälleen soittamaan Pulkkiksen konserttoa.

– Musiikissa on mahtavaa se, että joka kerralla löytyy uusia kerroksia ihan kuin romaaneista tai elokuvista. On ihana sukeltaa tähän vielä kerran, kun kaikki näyttää vähän erilaiselta, näkökulma on muuttunut ja itsekin on muuttunut.

Porin keikka tuli Minnalle kahden viikon hälytyksellä kesken Euroopan kiertuetta. Meta4–kvartetilla oli seitsemän konsertissa Saksassa ja Pariisissa, ja Minna opiskeli Porin ohjelman vapaa hetkinään.

– Täytyy lukea kuin kouluvuosina edellisenä yönä kokeeseen: etsi tärpit ja keskity olennaiseen.

Jotain hyvin olennaista Minna Pensolasta taiteilijana kertoo hänen vastauksensa, kun häneltä kysyttiin hänen jaksamisestaan.

– Jatkuva adrenaliinishotti, jonka saa esiintyessä pitää liikkeellä ja antaa virtaa. Sekä se, että tekee työtä, josta nauttii.

Minna Pensola
Muotokuvaaja Kaapo Kamun näkemys Minna Pensolasta syksyllä 2016. Minna Pensola Kuva: Kaapo Kapo Minna Pensola

Taustalla Rinteen teatterisuku

Viulisti, kansainvälinen kamarimuusikko, opettaja ja organisaattori Minna Pensola syntyi Helsingissä 22. päivänä tammikuuta 1979. Hän kasvoi Punavuoressa Viiskulman tienoilla. Hänen isänsä on saksofonisti ja klarinetisti Risto Pensola ja äitinsä oli ilmaisutaidon opettaja Eeva o.s. Rinne.

Äiti polveutui tunnetusta Rinteen teatterisuvusta. Äidinäiti oli näyttelijä Aili Montonen-Rinne (1916–2008) ja äidinisä näyttelijä Tommi Rinne (1925–1999). Nuorena Minna joutuikin kuulemaan usein kysymyksen:

– No, sinäkin menet sitten teatterikouluun?

Hänestä ei tullut näyttelijää, mutta teatteritausta näkyy vaikka siinä, miten luontevasti Minna nousee lavalle juontamaan konsertteja.

Viulistisisko ja sen basistiveli

Minna ei ollut täyttänyt vielä kolmea vuotta, kun viulu valitsi hänet. Kun isoveljeä lähdettiin viemään viulutunnille, pikkusisko seurasi mukana. Minna ei malttanut pysyä veljen tunneilla hiljaa, joten hänellekin annettiin viulu käteen.

Jani Pensolasta ei tullut viulistia, vaan kontrabasisti. Hän on asunut vuosia ulkomailla ja tehnyt pitkän uran London Symphony Orchestran basistina.

Pensolan perheessä lapsia ei pakotettu soittamaan eikä soittoläksyjen perään kyselty. Isällä oli periaate, että innostus soittamiseen tulee jos on tullakseen. Minnalle ei tullut koskaan mieleen myöskään lopettaa viulunsoittoa.

– Kun kaikki muut ympärillä soittivat, niin lopettaminen, sehän olisi ollut aivan outoa, se olisi ollut kapina!

11-vuotias Minna kuulee Sibeliuksen konserton

Minna opiskeli ensin Helsingin Konservatoriossa, joka sijaitsi tuohon aikaan kodin naapurissa Fredrikinkadulla. Hänen opettajiaan olivat Jerzy Blaszkiewicz ja Leonid Mordkovich.

Syksy 1990 oli käännekohta. Minna oli 11-vuotias, kun isä vei hänet Finlandia-taloon seuraamaan Sibelius-viulukilpailun finaalia. Jaakko Kuusisto, tuolloin 16-vuotias lahjakkuus, oli selvittänyt tiensä finaaliin. Kun Jaakko soitti Sibeliuksen viulukonserton, Minna ”kuuli” konserton ensimmäisen kerran. Hän kuiskasi innostuneena isälleen:

– Tämänhän on ihan niin kuin Suomi-Filmin leffoista!

Kotona hän etsi Sibeliuksen konserton levytyksen käsiinsä. Siitä hetkestä viulusta tuli hänelle todella tärkeä.

Kriisejä ja menestystä

Vuonna 1994 molemmat Pensolan sisarukset soittivat jo Géza ja Csaba Szilvayn johtamassa Helsingin juniorijousissa. Tämän korkeatasoisen nuoriso-orkesterin mukana he pääsivät ensimmäisen kerran esiintymismatkalle ulkomaille Yhdysvaltoihin.

Radion sinfoniaorkesterin nuoret solistit 3.3.1996.
Nauhakarsinnan perusteella valitut Radion sinfoniaorkesterin nuoret solistit 3.3.1996. Edessä vasemmalla Terhi Jääskeläinen, Henna Jämsä, Minna Pensola, Kalinka Reinikainen, takana vasemmalla Sami Junnonen, Jussi Makkonen ja Robert Utter. Radion sinfoniaorkesterin nuoret solistit 3.3.1996. Kuva: Ari-Pekka Keränen / Yle Minna Pensola,jussi makkonen

Seuraavana vuonna Minna jatkoi opintojaan Sibelius-Akatemiassa professori Kaija Saariketun oppilaana.

Ylioppilaaksi Minna Pensola kirjoitti keväällä 1998 Kruunuhaan Sibelius-lukiosta.

Viuluduo Annemarie Åström ja Minna Pensola Pohjolan kyky -kilpailussa 1997.
Viuluduo Annemarie Åström ja Minna Pensola voitti kolmannen palkinnon Nordic Solist eli Pohjolan kyky -kilpailussa vuonna 1997. Viuluduo Annemarie Åström ja Minna Pensola Pohjolan kyky -kilpailussa 1997. Kuva: Ari-Pekka Keränen / Yle Minna Pensola

Vuonna 2000 hän tähtäsi jo itse tosissaan Sibelius-kilpailuun.

– Olin 19-vuotias, kun mulle tuli kriisi. Mua ei hyväksytty Sibelius-viulukilpailuun. Silloin koko homma ei huvittanut ollenkaan. Sitten Kimmo Hakola pyysi, että tule soittamaan Beethovenin viulukonsertto, kun hän johtaa. Tajusin, että on vielä iso vitsa väännettävänä. Siitä lähti taas draivi päälle.

Vuonna 2001 Minna siirtyi jatkamaan opintojaan ulkomaille, Zürichin musiikkikorkeakouluun.

– Se oli ihanaa aikaa! Oli sellainen tunne, että maailma on meidän!

Minna seisoi Zürichin rautatieasemalla ja ihmetteli ihastuneena, kuinka saattoi lähteä junalla viiteen eri maahan.

Hän opiskeli Zürichissä professorien Ana Chumachenkon ja Josef Rissinin luokilla ja sai päätökseen opintonsa 2004 sekä musiikkikorkeakoulussa että Eurooppalaisessa kamarimusiikkiakatemiassa.

Samana vuonna 2004 Pensolan perhettä kohtasi suuri suru, kun Eeva-äiti kuoli.

Tammikuussa 2005 Minna osallistui Kuopion viulukilpailuun ja voitti toisen palkinnon. Saman vuoden syksyllä hän pääsi mukaan Sibelius-viulukilpailuun, missä eteni välieriin.

Viulistit Minna Pensola ja Jaakko Ilves, Yleisradion Sibelius-viulukilpailun kommentaattorit 2010.
Minna Pensola ja Jaakko Ilves olivat Yleisradion kommentaattorit vuoden 2010 Sibelius-viulukilpailussa. Viulistit Minna Pensola ja Jaakko Ilves, Yleisradion Sibelius-viulukilpailun kommentaattorit 2010. Kuva: Jyrki Valkama / Yle Minna Pensola,jaakko ilves

Meta4 syntyy

Jo vuonna 2001 Minna oli ollut mukana perustamassa Meta4-kvartettia, josta on sittemmin tullut yksi Suomen kansainvälisesti menestyneimpiä jousikvartetteja.

Kyse oli aluksi Sibelius-Akatemiassa opiskelevan kaveriporukan, Minnan, viulisti Antti Tikkasen, alttoviulisti Eriikka Nylundin ja sellisti Tomas Djupsjöbackan yhteisestä huvista. Heti ensimmäisen konsertin jälkeen nelikosta tuntui, että kvartettisoittoa voisi jatkaakin.

– En ajatellut tuolloin, että minusta tulee nimenomaan kamarimuusikko. Se olisi ollut jo ajatuksena aika mahdoton, koska pelkästään Suomi ei elätä yhtään päätoimista kamarimuusikkoa, Minna on muistellut Meta4:n alkuaikoja.

Voitto Moskovan Dmitri Shostakovitsh -kvartettikilpailussa 2004 oli lähtölaukaus Meta4:n kansainväliselle uralle. Suomalaiskvartetti palkittiin kilpailussa myös parhaasta Shostakovitsh-tulkinnasta.

Meta4-jousikvartetti Yleisradion studiossa vuonna 2007.
Meta4-jousikvartetti Yleisradion studiossa vuonna 2007. Kuva: Jyrki Valkama / Yle Meta4
Meta4-jousikvartetti Yleisradion studiossa vuonna 2007.
Meta4-jousikvartetti Yleisradion studiossa vuonna 2007. Kuva: Jyrki Valkama / Yle Meta4
Meta4-jousikvartetti Yleisradion studiossa vuonna 2007.
Meta4 eli viulistit Antti Tikkanen ja Minna Pensola, alttoviulisti Atte Kilpeläinen ja sellisti Tomas Djupsjöbacka Yleisradion studiossa 2007. Meta4-jousikvartetti Yleisradion studiossa vuonna 2007. Kuva: Jyrki Valkama / Yle Meta4

Vuonna 2006 kvartetin alttoviulisti vaihtui, kun Helsingin kaupunginorkesterin tuore alttoviulisti Atte Kilpeläinen tuli Eriikka Nylundin tilalle. Siitä lähtien Meta4:n kokoonpano on pysynyt samana.

Meta4 on opiskellut Eurooppalaisessa Kamarimusiikkiakatemiassa muun muassa Hatto Beyerlen ja Johannes Meissl’in johdolla.

Meta4 menestyy

Vuonna 2007 Meta4 voitti Wienissä Joseph Haydn –kilpailun ja sai tunnustukseksi kansainvälisestä menestyksestään Opetus- ja kulttuuriministeriön Suomi-palkinnon. Vuodesta 2008 Meta4 on toiminut Kuhmon Kamarimusiikkijuhlien residenssikvartettina. Vuosina 2008–2010 Meta4:lla oli kunnia toimia BBC:n New Generation Artistina, 2008–2011 se oli Oulunsalo Soi -musiikkijuhlien taiteellinen johtaja, ja 2013 kvartetti sai Jenny ja Antti Wihurin rahaston tunnustuspalkinnon.

Meta4-jousikvartetti tarjosi 10-vuotisjuhlansa kunniaksi ilmaiskonsertin Musiikkitalossa 16.12.2011. Ennen konserttia Minna Pensola kertoi toimittaja Riikka Holopaiselle, miten toimii fanaattisen demokraattinen kvartetti.

Meta4 on konsertoinut eri puolilla maailmaa ja tehnyt lukuisia palkittuja levytyksiä kuten Haydnin jousikvartetot 1-3 op. 55, Shostakovitshin jousikvartetot 3, 4 ja 7, Bartókin jousikvartetot 1 ja 5, Sibeliuksen jousikvarteton Voces Intimae sekä levyllisen Kaija Saariahon kamarimusiikkia.

Saariaho, Kaija: Nymphea, "Jardin Secret III". Meta4.

Vuosien mittaan Minna Pensola on ryhtynyt myös itse opettamaan entisissä opinahjoissaan Sibelius-Akatemiassa ja Eurooppalaisessa kamarimusiikkiakatemiassa.

– Opetustyö on sellaista, että kun sitä alkaa ilmestyä kalenteriin, en vastusta. Jossain vaiheessa uralla tulee sellainen tilanne, että täytyy pay back, maksaa takaisin.

Klasariklubi - uusi ilmiö klassisen kentällä

Vuonna 2006 Minna Pensolasta tuli Sysmän Suvisoiton taiteellinen johtaja.

– Kun hyppäsin Sysmään, niin vitsi, oli kiva leikkiä ja testailla, Minna on kertonut uudenlaisesta roolistaan.

Pari vuotta myöhemmin hän alkoi järjestää konsertteja kotikulmiensa Rööperin kapakoihin. Minnan juontamista Klasariklubeista tuli pian ilmiö klassisen musiikin kentällä. Klasariklubit ovat rentoja baari-iltoja, joissa Minna jutustelee muusikkojen kanssa live-esitysten lomassa. Epämuodollinen ympäristö on houkutellut paikalle sellaisia, jotka harrastavat kirjoja, teatteria, elokuvia ja kuvataidetta, mutta välttelivät konserttisaleja. Minnan tarkoitus onkin ollut tarjota klassiselle musiikille erilainen estradi ja tuoda sitä sellaisten kuultavaksi, jotka eivät muuten käy konserteissa.

Klasariklubeilla ovat viihtyneet niin yleisö kuin esiintyjät. Siellä ovat vierailleet sellaiset tunnetut muusikot kuin esim. Sakari Oramo, Alina Pogotskina, Lilli Paasikivi, Leif Segerstam, Pekka Kuusisto, Anu Komsi, Vladimir Mendelssohn, Topi Lehtipuu, ja Matti Salminen.

Klasariklubin rinnalle piristämään helsinkiläistä kamarimusiikkitarjontaa Minna on perustanut Antti Tikkasen kanssa lisäksi Pukaman eli Punavuoren Kamarimusiikkiyhdistyksen.

G Livelab - muusikkojen uusi hieno klubi

Vuonna 2016 Klasariklubi sai pysyvän kodin Yrjönkadun ja Pikku Robertinkadun kulmaan avatusta uudesta Suomen Muusikkojen liiton omistamasta G Livelab -ravintolasta. Minna Pensola on ehtinyt mukaan myös Muusikkojen liiton musiikkiklubin hallitukseen ja klubin ohjelmaryhmään klassisen musiikin edustajana. Klasariklubin yleisö löysi tiensä uuteen osoitteeseen.

– Meidän yleisö tuli keikan jälkeen pyytämään anteeksi, että intoutuivat huutelemaan vasta ihan lopuksi, uusi klubi kun oli niin hieno paikka, Minna kertoi G Livelabin avattua ovensa.

Vuonna 2016 Minna Pensolalle myönnettiin Muusikkojen liiton tunnustuspalkinto työstä klassisen livemusiikin tuomisessa uusille yleisöille. Palkinnon perusteluissa Minnaa luonnehdittiin ”pelimannihenkiseksi heittäytyjäksi”, joka on laajentanut käsitystä muusikkoudesta ja esiintymisestä.

Minna Pensola ja Antti Tikkanen eli Tiksolat

Minnan puoliso on Meta4-kvartetin ykkösviulisti Antti Tikkanen.

– On ihanaa, että voi jakaa arjen sellaisen ihmisen kanssa, joka sanomatta tietää, mitä oma homma vaatii, millaisia mörköjä siihen voi sisältyä, Minna on kertonut.

Keväällä 2011 perheeseen syntyi esikoistytär Wilma ja 2013 pikkusisko Emma.

Minna ja Antti olivat ajatelleet fagottia tyttärille sopivaksi soittimeksi, mutta toisin on käynyt. Molemmat tyttäret ovat aloittaneet jo varhain viuluharjoitukset.

Esiintyvänä taiteilijana ja kahden pienen tyttären äitinä Minna Pensola on kuvannut elävänsä ”täyteläistä elämänvaihetta”. Lapset ovat saaneet hänet tehostamaan työtapojaan ja ajankäyttöään. Enää ei ole ollut aikaa harjoitella kuutta tuntia päivässä. Varsinkin tytärten ollessa pieniä he seurasivat vanhempiaan konserttimatkoille ympäri maailmaa.

– Kun lähdetään keikalle, niin koko perhe lähtee, Antti, tyttäret ja välillä anoppikin. Meillä on laaja tukiverkko, muuten tästä ei tulisi mitään, Minna on todennut.

Kun Minnalta on kysytty hänen harrastuksistaan, hän on vastannut, että harrastaa tyttärien kekseliäisyyden ihmettelyä, heidän pettämättömän logiikkansa perässä pysymistä – ja jälkien siivoamista.

Tehtävä Joensuussa

Talvella 2019 Joensuun kaupunginorkesterille kerrottiin uutinen; uudeksi taiteelliseksi johtajaksi kutsuttiin nuori kapellimestari Eero Lehtimäki ja taiteellisiksi partnereiksi vuosiksi 2019–2021 viulisti Minna Pensola ja pianisti Iiro Rantala. Yllätys oli täydellinen. Kun kolmikko seuraavaksi marssi orkesterin eteen, innostus kohosi kattoon. Tulevaisuuden suunnitelmista Minna tiesi kertoa:

– Meidän tehtävämme on tarjota uudenlaisia tapahtumia. Olemme harkinneet esimerkiksi jalkautumisia kaupungille.

Viulisti Minna Pensola ja pianisti Iiro Rantala Yleisradion ohjelman mainoskuvassa 2011.
Joensuun kaupunginorkesterin taiteelliset partnerit Minna Pensola ja Iiro Rantala ovat keskenään hyviä ystäviä. Syksyllä 2011 he mainostivat Yleisradion Musiikin juhlaviikkoa. Viulisti Minna Pensola ja pianisti Iiro Rantala Yleisradion ohjelman mainoskuvassa 2011. Kuva: Jukka Lintinen / YLE Kuvapalvelu Minna Pensola,iiro rantala

Lue Minna Pensolan puolisosta, viulisti Antti Tikkasesta hänen syntymäpäivänään 3. toukokuuta.

Musiikin syntymäpäiväkalenterin kuvittaja Lassi Rajamaa on Sibelius-Akatemian rehtori emeritus ja Rondo-lehden kuvakolumnisti.

Musiikin syntymäpäiväkalenterin loppukuva.
Musiikin syntymäpäiväkalenterin loppukuva. pilapiirrokset,Lassi Rajamaa

Lähteet ja linkit
Hosseini, Silvia: Vuoden Sibis 2015 ja Sibelius 150 vuotta. Sibelius-lukion blogi 8.12.2015.
Holopainen, Riikka & Tilli, Inari: Kantapöydän taiteilijatreffeillä Minna ja Jani Pensola. Yle Radio 1 13.4.2017.
Klasariklubista. Kotisivu.
Kuhmo-festival 2020 esiintyjät. Minna Pensola.
Kuvaja, Sini: Viulisti Minna Pensola koki pysäyttävän hetken junamatkalla Poriin. Satakunnan Kansa 14.2.2018.
Lehtonen, Tiina-Maija: Da Kaapo: Minna Pensola. Yle Klassinen 19.11.2016.
Meta4. Kotisivu.
Minna Pensola. Kotisivu.
Muusikkojen liiton tunnustuspalkinto 2016 Minna Pensolalle. Muusikkojen liitto 8.12.2016.
Salonen, Aimo: "Luikku" johtoon ja Iiro sekä Minna kavereiksi. Karjalan Heili 21.1.2019.
Wikipedia: Minna Pensola.

Katso ja kuuntele
Kantapöydän vieraina Musiikkitalon kahvilassa toimittaja-kirjailija Minna Lindgren ja viulisti Minna Pensola. Molemmat ovat mukana samana iltana alkavassa suorassa radio-ohjelmassa Minna Lindgrenin väitöstilaisuus. Toinen Minna vetää mielenkiintoista keskustelua ja toinen Minna osallistuu keskusteluun ja soittaa välillä. Kantapöytä Yle Radio 1 ke 27.11.2013.

Improvisaatiotuokio Musiikkitalossa. Säveltäjä ja pianisti Eero Hämeenniemen ja ystävien toinen improvisaatiotuokio Musiikkitalon yleisölämpiössä ke 15.5.2013. Mukana viulisti Minna Pensola, sellisti Iida-Vilhelmiina Laine, saksofonisti ja klarinetisti Jouni Järvelä, basisti Sampo Lassila ja Sibelius-lukion kuorolaisia.

Da Kaapo - Viulutaiteilija Minna Pensola ja Kaapo Kamu kuvaustauolla. Viulutaiteilija ja Meta4-kvartetin viulisti Minna Pensola ja valokuvaaja Kaapo Kamu vaihtavat ajatuksia muotokuvauksen lomassa mm. klassisen musiikin konserttikäytännöistä, yleisöstä ja trendeistä Konalan studiolla 22.10.2016.