Hyppää pääsisältöön

Elena Ferranten napolilaistytöt ovat Teeman alkuvuoden tapaus

kaksi pientä tyttöä
Kuva: Eduardo Castaldo / Fremantle Media International kaksi pientä tyttöä Elena Ferrante

Kirjamaailman superilmiöksi nousseen Elena Ferranten romaaniin perustuva draamasarja Loistava ystäväni nähdään nyt Teemalla. Mysteerikirjailijan tarina on yhtä kiehtova kuin hänen kirjansakin.

Loistava ystäväni sijoittuu 1950-luvun Napoliin, jossa köyhyys, rikollisuus ja machokulttuuri varjostavat myös lasten elämää. Lila ja Elena (mykistävän taitavat lapsinäyttelijät Ludovica Nasti ja Elisa Del Genio) ovat kaksi täysin erilaista napolilaistyttöä. Elena on pehmeä ja kuuliainen, Lila villi ja rohkea. Molemmat tytöt ovat kouluviisaita, mutta vain toisella on mahdollisuus jatkaa opintoja. Ystävykset kasvavat nuoruuteen toisen opiskellessa, toisen ansaitessa rahaa perheelleen.

Sodanjälkeinen Etelä-Italia hengittää patriarkaalisuutta. Ferranten tyttöjen elämässä miehet ja pojat ovat väkivaltaisia alistajia. Myöskään Saverio Costanzon ohjaamassa sarjassa ei juuri nähdä lempeitä mieshahmoja. Tästä huolimatta Lila ja Elena koittavat selviytyä, kasvaa naisiksi ja löytää paikkansa. Tyttöjen ystävyys on voimavara, mutta kestääkö se jatkuvaa selviytymiskamppailua?

Loistava ystäväni alkaa, kun jo ikääntynyt Elena herää yöllä puhelinsoittoon: Lilasta kuuluu huonoja uutisia. Elena havahtuu muistelemaan, kuinka heidän ystävyytensä alkoi.

Uskollisesti alkuperäiskirjaan perustuvan sarjan tytöt ovat kuvattu erityisen tarkasti, jopa päiväkirjamaisesti. Onko tarina omaelämäkerrallinen? Voisiko tämä olla Ferranten omasta elämästä? Vaikea sanoa, koska kukaan ei ole koskaan nähnytkään Elena Ferrantea. Ei edes kuvaa hänestä. Miksi menestyskirjailija haluaa pysyä täysin tuntemattomana? Giacomo Durzin dokumentissa Ferrante Fever kirjallisuuspiirit New Yorkista Roomaan avaavat mysteeriä.

Katso myös Näin tehtiin loistava ystäväni -dokumentti, jossa kuvataan nuorten amatöörinäyttelijöiden kasvua Lilan ja Elenan rooleihin. Kahden ensimmäisen jakson lapsinäyttelijöiden suoritukset ovat herättäneet poikkeuksellista ihastusta kriitikoissa. Myös nuoret selviävät hienosti. Dokumentti näyttää, kuinka teini-ikäiset tytöt omaksuvat haastavat roolinsa, ja Ferranten luomat rähjäiset lähiökorttelit herätettiin henkiin.

  • Loistava ystäväni (L' Amica geniale), Yhteistuotanto Italia (RAI) ja USA (HBO) 2018. Ohjaus: Saverio Costanzo. Teemalla ja Areenassa 22.1. alkaen keskiviikosta perjantaihin kello 20.00.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa