Hyppää pääsisältöön

Tikan biisi I Let My Heart Break on balladi murtumisesta ja yli pääsemisestä

Tika on vuoden 2018 X Factor -voittaja ja powerballadien voimanainen. Tika kilpailee UMK-finaalissa 7. maaliskuuta.

– Hain mukaan UMK:hon, koska rakastan Euroviisuja ja UMK on mielestäni mahtava konsepti. Sain mahdollisuuden olla osa tätä ja se on tosi ihanaa, Tika kertoo.

Tika on tullut etenkin tv-katsojille tutuksi voitettuaan vuoden 2018 X Factor -kykykilpailun, mitä ennen hän osallistui Ruotsin Idolsiin sekä Voice of Finlandiin. Kokenut tv-esiintyjä on osallistunut myös Ruotsin Kadonneen jäljillä -ohjelmaan, jossa Nepalista puolitoistavuotiaana adoptoitu Tika löysi veljensä ja muita sukulaisiaan.

Lapsuuden idoleina Whitney Houston ja Celine Dion

Musiikki on ollut Tammisaaressa lapsuutensa viettäneen Tikan elämässä jo pienestä pitäen. Leikkikouluikäisenä hän kävi muskarissa, ja sen jälkeen kuvioihin tulivat kuoro ja viulunsoitto. Hänen vanhempansa toivoivat tyttärensä valitsevan sellaisen soittimen, jonka harjoittelemisesta ei tulisi kova ääni.

– Mutta halusin soittaa viulua, pahoittelut äiti ja isä, ruotsia äidinkielenään puhuva Tika naurahtaa.

Tikan suurimpia idoleita ovat Whitney Houston ja Celine Dion, koska he ovat vahvoja, kaikkensa antavia naisia. Hänen UMK-kilpailukappaleensa I Let My Heart Break seuraakin artistin esikuvien jalanjäljillä.

UMK-finalisti Tika poseeraa hymyillen ja kädet lanteilla punaisessa housupuvussa Kämpin Peilisalissa.
Tika toivoo kilpailukappaleensa herättävän kuulijoissaan tunteita. UMK-finalisti Tika poseeraa hymyillen ja kädet lanteilla punaisessa housupuvussa Kämpin Peilisalissa. Kuva: Yle/Miikka Varila Uuden Musiikin Kilpailu,Uuden Musiikin Kilpailu 2020,musiikki,Euroviisut,Tika

Jalat pysyvät tiukasti maassa

Vaikka Tika ihailee suuria popdiivoja, hänelle itselleen on tärkeää pitää jalat maassa. Siksi työ rakennusmaalarina toimii hyvänä kontrastina esiintyvän artistin uralle.

Rakennusmaalariksi hän päätyi vähän sattumalta. Tikan isä toivoi tyttärensä kouluttautuvan johonkin ammattiin, eikä entisellä asuinpaikalla Karjaalla tarjolla ollut rakennusmaalarin koulutus vaikuttanut liian hankalalta.

– Se on itse asiassa todella kivaa, Tika sanoo.

I Let My Heart Break ei syntynyt ilman hikeä ja kyyneleitä

Tikan kilpailukappale I Let My Heart Break syntyi biisileirillä Taiwanissa. Balladin kirjoitusprosessi helteisessä Taipeissa oli intensiivinen, ja sen aikana leirillä kootun kirjoittajatiimin tunteet aaltoilivat tikahduttavasta naurusta vuolaaseen itkuun.

– Mäkin lähdin sieltä kadulle itkemään yhdessä vaiheessa, kirjoittaja Timo Oiva naurahtaa.

Oiva ja biisin toinen suomalaiskirjoittaja Neea Jokinen avaavat kappaleen kertovan siitä, kuinka päästäkseen sydänsurusta yli täytyy päästää tuska itsestä kunnolla ulos. Joskus on liian helppo vain käpertyä itseensä, ja sanoa, että “kyllä minä pärjään”.

– Sellainen suomalainen mentaliteetti. Mutta sitten kelattiin, että on rikkoonnuttava, jotta voi eheytyä, Oiva kuvailee.

Tika samaistuu rakkaan ihmisen kuolemaan

Tika uskoo, että hänen on artistina helppo tuntea surullinen kappale omakseen.

– Siihen voi samaistua, jos joku läheinen on kuollut, tai jos on menettänyt rakkaansa. Samaistun laulaessani rakkaan ihmisen kuolemaan.

I Let My Heart Break on suuri ja dramaattinen voimaballadi, jossa Tikan voimakas lauluääni on olennaisessa roolissa. Biisin tuottajat, Kalle Mäkipelto ja Sami Tamminen, pitivät kappaleen isoimpana haasteena sitä, ettei tuotanto vain veisi liikaa tilaa itse laululta. Oikea soundi löytyi, kun kappale sai kohtalokkaana soivan jousisovituksen.

– Siihen haluttiin isoa orkesterimeininkiä, Tamminen sanoo.

Kappaleen esittävä Tika uskoo, että I Let My Heart Breakin vahvuuksia UMK:ssa ovat sen dramaattisuus ja voimakkuus.

– Se tulee toivottavasti liikuttamaan!

I Let My Heart Break kirjoitettiin taiwanilaisella biisinkirjoitusleirillä, jossa suomalaiskirjoittajat Neea Jokinen ja Timo Oiva yhdistivät voimansa Taiwanissa asuvien Oliver@i-One Musicin ja Lotus Wangin kanssa. He ovat kaikki myös osallistuneet kappaleen sovittamiseen. Biisin tuotanto- ja sovitusvaiheessa mukaan tulivat myös Sami Tamminen ja Kalle Mäkipelto. Myös Petri Somer, jonka Teosto palkitsi vuonna 2018 Vuoden Musiikintekijänä, on osallistunut sovitukseen. Hän on ansioitunut erityisesti iskelmämusiikin säveltäjänä. Jokinen, Tamminen ja Mäkipelto ovat osa lahtelaista M-Eazy Music Publishing -kustannusyhtiötä. Jokinen on tehnyt musiikkia yhdessä muun muassa Benjaminin, Pikku G:n ja Arttu Lindemanin kanssa. Tammisen kanssa yhteistyötä ovat tehneet esimerkiksi Petri Nygård, Tuomas Kauhanen ja Ollie. Mäkipellon rosteriin kuuluu puolestaan biisejä Evelinalle, Nikke Ankaralle ja Pikku G:lle. Oiva on tehnyt kappaleita erityisesti Aasian markkinoille.

Korjattu 24.1.2020 klo 11:48: Lisätty kappaleen sovittaja Petri Somer.

Näin seuraat Uuden Musiikin Kilpailua 2020

Suomen euroviisuedustaja selviää lauantaina 7.3.2020 suorassa UMK-lähetyksessä.

Finaali järjestetään Tampereen Mediapoliksessa ja se näytetään suorana Yle TV1:llä, Yle Areenassa sekä kuullaan Yle Radio Suomi ja Yle X3M-radiokanavilta klo 21 alkaen.

TV-lähetyksen juontavat Krista Siegfrids ja Mikko Silvennoinen. Green Room -haastatteluista vastaavat YleX Aamun juontajat Ville “Viki” Eerikkilä ja Juuso “Köpi” Kallio. Ruotsinkielisestä selostuksesta tuttuun tapaan vastaavat Johan Lindroos ja Eva Frantz.

UMK20-suosikkibiisisi äänestys tapahtuu lähetyksen aikana heti finaalistien esitysten jälkeen. Voit äänestää la 7.3. maksutta yle.fi-sovelluksella sekä maksullisesti tekstiviestillä tai soittamalla äänestysnumeroon. Puhelinäänestyksen tuotot lahjoitetaan Nenäpäivälle maailman lasten auttamiseksi. Äänestyksen lisäksi myös kansainvälinen raati pisteyttää biisit ja esitykset. Voittajabiisin määrittävät finaalissa annetut yleisöäänet ja kansainvälisen raadin antamat pisteet.

Tapahtumaan ei myydä lippuja rajallisen kapasiteetin vuoksi, mutta lähetyksen studioyleisöksi on mahdollista ilmoittautua. Yleisöksi UMK-finaaliin Tampereelle voi ilmoittautua ma 3.2. klo 9 alkaen osoitteeessa yle.fi/umk.

Ruotsin euroviisuedustaja selviää samana lauantaina 7.3.2020 ja sitä voi seurata suorana Yle Areenasta klo 21 tai viivästettynä lähetyksenä Yle TV1:llä klo 22.50 alkaen. Lähetyksen juontaa suomeksi Christian Bertell.

 • Finaali lähestyy – uudistunut UMK20 kiinnostaa enemmän kuin koskaan

  UMK:n finaali nähdään lauantaina 7. maaliskuuta.

  Suomen seuraava euroviisuedustaja valitaan Uuden Musiikin Kilpailun finaalissa Tampereella lauantaina 7.3. klo 21 alkaen. Luvassa on näyttävää lavashow’ta ja musiikkiesityksiä kotimaisilta huippuosaajilta. Finaalin väliaikaesiintyjinä nähdään sekä Hei rakas -jättihitillään suomalaisten suosioon noussut Behm että myöhemmin julkistettavan kotimaisen supertähden erikoisesiintyminen. UMK20: Finaali näytetään suorana lähetyksenä Yle TV1:llä ja Areenassa.

 • UMK20 – epävirallinen suosikkiäänestys

  Kerro kuka on suosikkisi ja osallistu lippuarvontaan!

  Kerro UMK20-suosikkiäänestyksessä, mikä biisi vetoaa sinuun nyt, kun kaikki kilpailubiisit ovat julki. Samalla voit osallistua arvontaan, jossa arvotaan kaksi lippua UMK20-finaalilähetykseen.

 • Ilmoittaudu yleisöksi Uuden Musiikin Kilpailuun 2020!

  UMK-finaaliin ilmoittautuminen on aukeaa ma 2.3. klo 9

  Tule mukaan kokemaan kevään jännittävin kotimainen musiikkikilpailu Tampereen Mediapoliksessa! Ilmoittautuminen UMK-finaalin yleisöksi aukeaa maanantaina 3.2. klo 9. Täyttämällä ja lähettämällä ilmoittautumislomakkeen lunastat paikkasi suorassa tv-lähetyksessä. Voit ilmoittaa maksimissaan kaksi ihmistä kerrallaan. Toimi nopeasti, sillä paikkoja on rajoitetusti.