Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Nosteessa radio pääkuva

YleX Nosteessa: Lätsän biisin tarina ahdistuvasta milleniaalista on täysin tätä päivää

Lätsä poseeraa punaisessa villapaidassa.
Lätsä poseeraa punaisessa villapaidassa. Kuva: Saku Soukka YleX

Uuden musiikin X -ohjelman Ida Karimaa ja Jani Kareinen valitsevat viikoittain soittoon yhden bändin tai artistin, jolla ei ole vielä levytyssopimusta tai jonka on sopimus pienen levy-yhtiön tai julkaisijan kanssa. Tällä viikolla vuorossa on Lätsä.

Ida Karimaa ja Jani Kareinen kommentoivat:

Kun Lätsän Työtön nuori mies -debyyttisingle kajahtaa korviin, voisi nuoren Tuomari Nurmion luulla laulavan ja musisoivan. Isot legendat niin Dumarista J. Karjalaiseen kuin Neil Youngin kaltaisiin ulkomaisiin esikuviin siintävät varmasti uraansa aloittelevan artistin esikuvina, mutta pelkästä pastissista Lätsän musiikissa ei missään nimessä ole kyse. Perinteinen suomirock-soundi saa Lätsän käsittelyssä raikkaan, modernin ja hyväntuulisen klangin: artisti asemoituu jonnekin indien ja folkrockin välimaastoon. Nykyajan autotune-kuorrutettujen trap-biittien lomassa Lätsän rento ja rosoinen perinteinen soundi erottuu, mutta kappaleen samaistuttava tarina näköalattomuuden alla ahdistuvasta milleniaalista on täysin tätä päivää. Työtön nuori mies -biisissä on myös hurmaavaa huumoria ja kepeyttä sekä mahtavaa jytää, jotka saavat odottamaan Lätsän keväällä julkaistava esikoisalbumia.

Lätsä kertoo musiikistaan:

Mikä sai sinut aloittamaan musiikin tekemisen?

– Ahdistus, työttömyys, halu olla rokkitähti. Aloin tekemään biisejä, kun valmistuin Teatterikorkeakoulusta vuonna 2015 tyhjän päälle ilman tietoa duuneista. Olin tosi ahdistunut ja yksin, ja biisien tekeminen tuli jonkinlaisena henkireikänä tai uutena juttuna siihen tilanteeseen, missä oli kaiken kanssa muutenkin tosi alussa.

Mistä artistinimesi tulee?

– Lätsä on lempinimi, jonka on mulle antanut luokkakaverin isä, kun olin ala-asteen toisella luokalla. Se on kulkenut mukana sieltä asti ja ystäville oon Lätsä. Se tuntui hyvältä artistinimeltä, kun rupesin tekemään musaa.

Miten kuvailisit musiikkiasi?

– Aseistariisuvaa, olemista vapauttavaa folkrockia, missä sekoittuu blues, rock, soul ja jytä! Mulle musa on ennen kaikkea yhteyden luomista, välittömyyttä ja energioiden kanavoimista, se syttyy kontaktissa yleisöön ja bändiin. Se on suoraa ja jotain vaistomaisesti syntyvää

Mikä musiikkiasi on inspiroinut?

– Erilaiset tunnelmat, kokemukset, ja tunteet, mitä nousee elämästä ja kaikesta mihin jatkuvasti kytkeytyy, säätilat, muu musa – mm. Neil Youngilta, Bob Dylanilta tai viimeisimpänä Joni Ekmanilta – muu taide, kirjat, sarjakuvat, elokuvat, kaupungilla haahuilu. Erityisen inspiroivaa on, kun kuulee mitä tahansa musiikkia livenä, se on monasti tosi instpiroivaa ja saa ideat pulppuamaan.

Onko Lätsä yhden miehen projekti vai onko kyseessä bändi?

– Lätsä on yhtye ja Helsingissä asuva laulaja-laulunkirjoittaja. Keikkailen sekä soolona että bändin kanssa. Bändiin kuuluvat Veli-Matti Ikävalko (basso), Jari Koho (rummut), ja sähkökitarassa ovat vuorotelleet Johannes Vartola ja Ossi Nurmela. Sävellän ja sanoitan biisit, mutta sovitukset syntyy yhdessä bändin kanssa. Myöskään levyä en pystyisi tekemään yksin, mulla ei ole sellaista osaamista. Se ja miltä bisiit kuulostaa, syntyy kun bändi, muut soittajat ja tuottaja Ossi Nurmela tuovat osaamisensa, luonteensa ja energiansa yhteen.

Oletko jo keikkaillut? Jos olet, mitä keikkaa jännitit eniten?

– Oon keikkaillut, tähän asti eniten oon jännittänyt, kun lämppäröitiin Jukka Nousiainen & Kumppia Suvilahdessa heidän levynjulkkarikeikalla ja siellä oli tosi paljon ihmisiä.

Mitä bändiä tai artistia haluaisit päästä lämppäämään? Miksi?

– Neil Young on artisti, johon itsellä on tosi erityinen ja intiimi suhde. Ollaan synnytty samana päivänä ja koen jonkinlaista sielunyhteyttä häneen ja siihen välittömyyteen ja energiaan, millä hän musaa tekee.

Jos Työtön nuori mies soisi elokuvassa, mitä kohtauksessa tapahtuisi?

– Se soisi Jafar Panahin This is not a film -elokuvasta inspiroituneen, hyvin kevyellä kalustolla kuvatun, nykyistä elämän tilannetta dokumentoivan omakuvan taustalla. (Koska paljon on muuttunut sen jälkeen kun tein biisin muutama vuosi sitten. Musta on tullut isä. Enkä ole enää työtön.) Tämä on itse asiassa toteutettukin ja elokuvan voi tsekata Youtubesta. Video on kuvattu Meilahden sairaalassa, minne jouduin viikoksi viime marraskuussa.

Minkälaisia suunnitelmia ja haaveita sinulla on artistiurallesi?

– Suunnitelmissa on toisen sinkun ja debyyttilevyn julkaisu nyt keväällä. Haaveissa olisi löytää jokin levy-yhtiö sitä julkaisemaan. Pidemmällä jänteellä unelmissa on jatkaa musan tekemistä, kehittyä muusikkona ja biisintekijänä, tehdä kuolemattomia biisejä, saada soittaa paljon keikkoja, että musa tulisi ihmisille tutuksi, että saisi kiertää Suomea, soittaa ihmisille omaa musiikkia ja tulla toimeen sillä. Unelmissa on saada tehdä tätä pitkään – ja tehdä teatteria, esityksiä ja muuta taidetta siinä rinnalla.

Onko sinusta Nosteessa-artistiksi? Lähetä demo musatoimittajille täältä!