Hyppää pääsisältöön

Lukion venyttäminen viiteen vuoteen kannatti – Alen pääsi unelmiensa opiskelupaikkaan

Lukio-opinnot suoritetaan yleensä kolmessa tai neljässä vuodessa. 21-vuotias Alen Nsambu otti kuitenkin aikansa ja valmistui lukiosta viidessä vuodessa. Omaan tahtiin kulkeminen kannatti, vaikka välillä usko ja motivaatio olivat koetuksella.

– Välillä oli sellainen tunne, että mitä hittoa oikein teen. Pakkohan ne viimeiset kurssi oli rämpiä läpi, Alen Nsambu muistelee viimeisintä vuottaan lukiossa. Hän oli silloin 20-vuotias ja istui oppitunneilla itseään viittä vuotta nuorempien kanssa.

Viimeisten kurssien joukossa Nsambulla oli filosofian ensimmäinen kurssi, jonka hän kävi kuukautta ennen valmistumistaan. Kyseinen kurssi meinasi koitua Nsambun lukiouran kohtaloksi.

– Sain kurssimerkinnän sinä viimeisenä iltana, kun kaikkien kurssien pitää olla järjestelmässä. Meni ihan hilkulle, ettei lukio olisi venynyt 5,5 vuoteen. Tosi jännä ajatella, että lukio on vienyt neljäsosan elämästä, Nsambu nauraa.

Kallion ilmaisutaidon lukiosta keväällä 2019 valmistunut Nsambun ei ollut alunperin tarkoitus venyttää opintojaan viiteen vuoteen. Alkuperäinen suunnitelma oli valmistua samaan tahtiin useimpien vuosikurssilaisten kanssa 3,5 vuodessa. Miten ihmeessä opiskelut venyivät yli vuodella? Ja ennen kaikkea: kannattiko?

Viiteen vuoteen mahtui sata ylimääräistä kurssia

Aluksi Nsambun opintoja venytti päätös lähteä vaihtoon, joka oli monella tapaa merkittävä vuosi, jolloin oma suunta hahmottui selkeämmäksi. Hän kertoo jakavansa lukio-opintonsa aikaan ennen vaihtoa ja vaihdon jälkeen.

Ensimmäisen kahden vuoden ajan Nsambu painotti opintonsa luonnontieteisiin, sillä hän oli lukion alussa päättänyt kirjoittaa lähes kaikki luonnontieteet. Jatko-opinnot biomolekyylitieteiden parissa kiinnostivat. Samaan aikaan rinnalla kulkivat taideaineet ja tanssi.

– Vaihdossa sai aikaa miettiä, mitä haluaa tehdä oikeasti ja mitkä asiat on tärkeitä. Tajusin, että haluan nimenomaan tanssin ja taiteen kautta vaikuttaa asioihin, herättää tunteita ja ajatuksia ja jättää jäljen.

Suomeen palatessa edessä oli selkeä suunnanmuutos. Yo-kokeisiin valmistautumisen ohella Nsambu teki töitä luovalla alalla ja halusi hyödyntää koulunsa laadukasta tanssinopetusta. Opinnot venyivät neljästä vuodesta viideksi.

– En usko, että olisin päässyt tekemään samalla tavalla töitä ja kehittämään itseäni yhtä paljon tanssijana, jos olisin tehnyt lukion kolmeen vuoteen.

Omaan tahtiin eteneminen ei ollut aina helppoa. Lähipiiri ja ulkopuoliset painostivat opintojen vauhdittamiseen – Nsambun oma vuosikurssi valmistui vuonna 2017, jolloin hän itse oli vielä vaihdossa.

– Välillä meinasi tulla kiireen ja epäonnistumisen fiilis, kun olin niin pitkään lukiossa. Sitten mietin, että onko kiire sen arvoista, etenkin kun oli koulun ulkopuolella töitä omalta alalta. En halua saada burnoutia nuorena.

Toisinaan ihmiset luulevat, että Nsambun pitkäksi venähtänyt lukioura johtuisi laiskuudesta tai motivaatiovaikeuksista. Todellisuus on toinen: Nsambu kirjoitti lähes kaikki luonnontieteet ja opiskeli ahkerasti lukion loppuun saakka.

Viiden vuoden aikana hän ehti opiskella noin 50 ylimääräistä kurssia normaalin 75 lisäksi samalla, kun vapaa-aika meni töiden tekoon ja itsenäistymisen opetteluun.

– Huonoin numero lukiosta on seiska, ja se tuli siitä filosofia ykkösestä, Alen muistelee viimeistä lukiokurssiaan.

"Jännä ajatella, että lukio on vienyt neljäsosan mun elämästä."― Alen Nsambu

Lukion aikana ei kannata hankkia burnoutia

Viiden vuoden kokemuksella Nsambu osaa jakaa omat vinkkinsä heille, jotka ovat parhaillaan lukiossa tai aloittelemassa lukio-opintojaan. Ensimmäisenä Alen kannustaisi ottamaan aikaa:

– Muista, että voit itse luoda rytmin, millä opiskelet. Ei ole häpeä olla puolta vuotta tai vuotta pidempään lukiossa. Jotkut tarvitsevat enemmän aikaa.

Nsambu käyttää itseään esimerkkinä ja muistuttaa, että olisi itse mahdollisesti aivan eri paikassa elämässään, jos ei olisi lähtenyt vaihtoon ja pitkittänyt opintojaan.

– Saattaisin nyt olla opiskelemassa niitä biomolekyylitieteitä. Ei se aika hukkaan menisi, mutta se menisi sivupolulla, joka ei ole se minun oikea unelmani ja päämääräni.

Opintojen rytmittämisen lisäksi Alen kannustaa ottamaan aikaa itselleen myös muilla tavoilla. Lukio on hänen mukaansa hyvä aika tutkia itseään ja sitä, kuka oikeasti on.

Itsetutkiskelun lisäksi kannattaa kuunnella myös omaa kehoa ja sen rajoja.

– Tiedän ihmisiä, joilla on lukiossa tullut jo burnout, kun on stressannut niin paljon. Meillä on kuitenkin koko loppuelämä aikaa olla stressaantuneita. Ei kannata aloittaa jo lukiossa, kun on vielä nuori.

Nsambu myöntää, että omien rajojen asettaminen ja tahdin hidastaminen on vaikeaa. Hänen mukaansa se on kuitenkin vaivan arvoista.

– Nykyisin on sellainen kulttuuri, että täytyy mennä mahdollisimman nopeasti eteenpäin ja edetä jatko-opiskeluihin. Mielestäni tärkeintä on kuunnella itseään, koska se on kuitenkin sinun elämä. Löydä se juttu, joka tekee sinut onnelliseksi, ja tee sitä.

Taaksepäin katsoessa rohkeat valinnat, omaan tahtiin eteneminen ja itsensä kuuntelu kannattivat.

Kesällä 2019 Nsambu esiintyi ensimmäisessä musikaalissaan, ja kesätöiden jälkeen hän muutti Kööpenhaminaan. Siellä hän opiskelee Danish National School of Performing Arts -koulussa tanssitaidetta ja koreografiaa.

– On uskomatonta, että sain minun unelmien koulupaikan. Ei siis kaduta, että käytin lukioon viisi vuotta.

24.1.2020 klo 12:00 korjaus artikkeliin: Korjattiin opiskeltu ylimääräinen kurssimäärä sadasta viiteenkymmeneen.