Hyppää pääsisältöön

Nimesi on juhlan arvoinen

Karnevalistine kulkue kuljettaa unikeon vuodetta Hangossa
Karnevalistine kulkue kuljettaa unikeon vuodetta Hangossa Kuva: Bubi Asplund / Yle unikeko,Hanko,Länsi-Uusimaa,Karnevaali,Fest,perinne,paraatit

Haluaisitko herätä nimipäiväsi aamuna torvisoittoon ja lauluun? Naamiaisasuihin pukeutuneet ystäväsi heittäisivät sinut korkealle ilmaan hurraa-huutojen säestyksellä.

Vastavuoroisesti sinulta odotettaisiin päivällä runsasta kestitystä, tai muuten olisi uhkana tulla heitetyksi sikolättiin. Nimipäiväjuhlien piirileikit ja tanssit jatkuisivat pelimannin säestyksellä seuraavaan aamuun asti. Näin tosissaan – vaan ei tosikkomaisesti – juhlittiin nimipäiviä 1800-luvulla Minna Saarelman Nimipäiväjuhlat -kirjan mukaan.

Vanhoina nimipäivien vieton kannalta hyvinä aikoina nimipäiväsankarille koristeltiin usein pieni nimipäiväpuu tai nimipäiväsalko, johon kiedottiin koristeköynnöksiä ja ripustettiin seppeleitä ja lahjoja. Nimipäiväseppeleitä tehtiin talvisaikaan havuista, kesäisin kukkasista. Kauniisti koristeltuja nimipäiväkruunuja tehtiin taas puusta tai metallilangasta.

Ulrikalle osoitettu nimipäivätaulu vuodelta 1825
Ulrikan nimipäivätaulu vuodelta 1825 Ulrikalle osoitettu nimipäivätaulu vuodelta 1825 Kuva: Finna / Turun museokeskus nimipäivät,Onnittelu

Lahjoiksi annettiin onnittelukortteja tai taidokkaasti kirjailtuja nimipäivätauluja, joissa oli onnittelurunoja. Tyypillisiä lahjoja olivat myös korut, palmikkonauhat, huivit, lusikat, kynät ja muut pikkutavarat.

Nimipäiväkorttien lähettäminen postitse yleistyi 1900-luvun alussa. Sittemmin juhlat jäykistyivät varttuneen väen kahvikutsuiksi, jotka nekin alkavat nykyään olla kadonnutta kansanperinnettä.

Nykyään syntymäpäiväjuhlat ovat syrjäyttäneet nimipäivien vieton. Tosin aikuiset juhlivat niistäkin korkeintaan tasakymmeniä – ja niitäkin usein vain perhepiirissä. Mikä lienee syynä? Onko elämä liian kiireistä vai arki liian ylellistä, ettei juhlahetkiä enää kaivata?

Neliapiloilla koristeltu nimipäiväkortti, jossa allekirjoitus Äiti jne
Neliapiloilla koristeltu nimipäiväkortti, jossa allekirjoitus Äiti jne Kuva: Finna / Ilomantsin museosäätiö Onnittelu,Nimipäivä

Nimipäivätietoja julkaistaan silti säännöllisesti radiossa, sanomalehdissä ja internetsivuilla. Myös nimipäiväkalenterin ajanmukaisuudesta pidetään aktiivisesti huolta. Helsingin yliopiston almanakkatoimisto seuraa mitä nimiä vanhemmat lapsilleen antavat. Jos jokin kalenteriin kuulumaton nimi on rekisteröity vähintään 500 suomalaiselle (50 suomenruotsalaiselle), se lisätään nimipäiväkalenteriin. Tarkistus tehdään viiden vuoden välein.

Tämän vuoden alusta almanakkaan lisättiin 35 suomalaista ja 38 suomenruotsalaista nimeä. Uusien nimien joukossa on tällä kertaa monia vierasperäisiä etunimiä, kuten Adele ja Daniela tai Nikolas ja Teo. Yliopiston almanakkatoimiston tiedotteesta löydät kaikki vuoden 2020 kalenterin uudet nimet.

Juhlapukeutuneet lapset tanssivat käsi kädessä piirissä
Juhlapukeutuneet lapset tanssivat käsi kädessä piirissä Kuva: AOP / Alamy / Cultura Creative RF juhlat,lapset (perheenjäsenet),piiritanssit

Tervetuloa uudet nimipäiväsankarit! Toivottavasti teillä on hyviä ideoita nimipäivien juhlimisen elvyttämiseksi.

Aristoteleen kantapää selvitti uusien nimien taustaa. Suomalaisten nimipäiväkalenterissa näkyy nyt keskiaika, kekseliäisyys ja pyhimykset. Yhä useampi haluaakin nimetä lapsensa luovasti, vanhaa muunnellen ja kansainvälisiä vaikutteita hakien. Nimipäiväkalenterin uusista nimistä keskustelee Pasi Heikuran kanssa almanakkatoimiston johtaja Minna Saarelma-Paukkala.

 • Avaruusromua: Viestejä avaruudesta?

  LGM-1 ja muut pulsarit soivat uudessa musiikissa.

  Nuo säännölliset pulssimaiset signaalit vaikuttivat siltä kuin joku lähettäisi niitä tarkoituksella, kuin joku tahtoisi ottaa meihin yhteyttä. Niinpä tähtitieteen opiskelija Jocelyn Bell Burnell alkoi kutsua tuota signaalia lähettävää avaruuden kohdetta nimellä LGM-1, Little Green Men One. Hän oli juuri löytänyt ensimmäisen milloinkaan havaitun pulsarin. Nyt yli puoli vuosisataa myöhemmin pulsarit soivat uudessa musiikissa. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Ottaisitko taksikuskin mukaasi ostoksille tai oopperaan?

  Tulevaisuuden taksi voisi tarjota seuraa yksinäiselle.

  Hämmästyin hieman, kun Posti kuljetti kotiin ja asensi paikalleen verkkokaupasta ostamani kodinkoneen ja vei vielä mennessään kierrätettäväksi vanhan laitteen. Kuinka kätevää! Tällaista palvelujen yhdistelyä tarvitaan lisää.

 • Avaruusromua: Kaikki maailman etätyölaiset, rentoutukaa!

  Etätyössäkin voi stressaantua, musiikki auttaa!

  Etätyö on työtä, jota ei tehdä työpaikalla, vaan jossakin muualla. Jotkut ovat sitä mieltä, että etätyö on vähemmän stressaavaa kuin niin kutsuttu toimistotyö, ehkä siksi, että etätyössä työntekijä kokee olevansa vapaampi. Amerikkalainen Ken Elkinson tekee musiikkia yhä kasvavalle etätyöntekijöiden joukolle. Hän on sitä mieltä, että etätyössäkin voi stressaantua ja siihen voi auttaa esimerkiksi musiikki. Toimittajana Jukka Mikkola.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri