Hyppää pääsisältöön

Ovatko kännykkä- tai muut sovellukset vaikuttaneet käyttäytymiseesi?

Ottaisitko lemmikkirobotin?
Ottaisitko lemmikkirobotin? Kuva: Tuuli Laukkanen / Yle tietokoneet,mobiilisovellus

Millä tavalla erilaiset sovellukset ovat vaikuttaneet sinuun ja käyttäytymiseesi? Millaisia myönteisiä tai kielteisiä muutoksia olet havainnut? Oletko huolissasi tai innoissasi jostain tekoälyyn tai koneoppimiseen liittyvästä asiasta? Mistä ja miksi? Antaisitko hoivarobotin hoitaa itseäsi ihmisen sijaan? Ottaisitko lemmikkirobotin? Mitä hyvään moraaliseen toimintaan vaaditaan sinun mielestäsi? Millaisissa tilanteissa vastuu päätöksistä tulee olla ihmisellä eikä koneella?

Vielä jokin aika sitten esimerkiksi GPS järjestelmää ja puhelimen shakkisovellusta pidettiin tekoälynä, mutta enää ei. Akatemiatutkija Aku Visalan mukaan esimerkki kuvastaa hyvin teköälyn määrittelyn ongelmaa.

“Meillähän ei ole mitään tekoälyä yhtenä asiana vaan on ohjelmia, jotka tekevät erilaisia juttuja elämän eri osa-alueilla. Kun pohditaan tekoälyn etiikkaa on tärkeä miettiä sitä konkreettisen esimerkin kautta”, sanoo Visala.

On tärkeämpää pohtia mitä olemme mieltä näistä ohjelmista

Nykyään puhutaan kaikkein eniten koneoppimisesta ja sen erilaisista sovelluksista. Visalan mukaan on parempi unohtaa itse sana "tekoäly" ja keskittyä pohtimaan sitä mitä erilaiset koneoppimisjärjestelmät ja robotit voivat tehdä.

“On tärkeää pohtia mitä olemme mieltä näistä ohjelmista. Esimerkiksi siitä, että pankkilainoja ohjaa algoritmi, joka päättää kuka saa lainan ja kuka ei”, kertoo Visala.

Meillä on kaksi harhaa liittyen koneoppimiseen. Ensimmäinen harha liittyy siihen, että pidämme sovelluksia välineinä, jotka ovat moraalisesti neutraaleja.

“Teknologia itsessään kantaa niitä arvoja ja päämääriä, joita suunnittelijoilla, yhteiskunnalla ja ihmisillä on. Se ei ole lähtökohtaisesti neutraali”, toteaa Aku Visala.

Ei ole mitään takeita siitä, että koneiden tekemät päätökset ovat rationaalisia

Toinen virhe liittyy siihen, että inhimillistämme teknologiaa eli ajattelemme, että koneoppiva järjestelmä on älykäs.

“Ei ole mitään takeita siitä, että koneiden tekemät päätökset ovat rationaalisia. Etenkin moraalin alueella rationaalisuus tulee isoksi ongelmaksi. Koneet eivät kykene huomioimaan moraalihierarkioita vaan yleistävät ja oppivat siitä materiaalista, jota niille syötetään. Päätöksentekoprosessit eivät ole inhimillisiä”, sanoo akatemiatutkija Aku Visala.

Millä tavalla sovellukset ovat vaikuttaneet sinuun ja käyttäytymiseesi? Millaisia myönteisiä tai kielteisiä muutoksia olet havainnut? Oletko huolissasi tai innoissasi jostain tekoälyyn tai koneoppimiseen liittyvästä asiasta? Mistä ja miksi? Antaisitko hoivarobotin hoitaa itseäsi ihmisen sijaan? Ottaisitko lemmikkirobotin? Mitä hyvään moraaliseen toimintaan vaaditaan sinun mielestäsi? Millaisissa tilanteissa vastuu päätöksistä tulee olla ihmisellä eikä koneella?

Vastaa kyselyyn perjantaihin 31.1.2020 mennessä. Vastauksesi voi olla osa Havaintoja ihmisestä -ohjelmaa. Halutessasi voit kertoa kokemuksestasi nimimerkillä. Valitse nimimerkiksi erisnimi.

Havaintoja ihmisestä -ohjelmassa pohditaan teknologian vaikutusta ihmisyyteen Yle Radio 1:ssä torstaina 13.2. kello 12.10. Ohjelma on kuunneltavissa myös Yle Areenassa.

Täytä lomake.