Hyppää pääsisältöön

Strömsön Owe Salmela lopettaa – etsimme nyt uutta puutarha-asiantuntijaa

Owe Salmela istuu korituolissa ja lukee lehteä.
Strömsön pitkäaikainen puutarha-asiantuntija ja floristi Owe Salmela. Owe Salmela istuu korituolissa ja lukee lehteä. Kuva: Yle/Camilla Forsén-Ström Owe Salmela,Strömsö (tv-ohjelma)

Floristi ja puutarhuri Owe Salmela on Strömsössä 16 vuoden ajan valistanut ja innostanut kasvi- ja puutarha-asioissa. Keväällä hänet nähdään viimeisen kerran puutarhaosiossa. Hän jatkaa uusiin projekteihin ja panostaa enemmän omaan puutarhaansa.

Strömsö lähetettiin ensimmäisen kerran vuonna 2002 ympäristöstä, joka oli ollut pitkään autiona ja hoitamattomana. Ohjelman aloittamisesta alkoi työ ulkotilojen kunnostamiseksi osana ohjelmaa. Tämä työ jatkuu edelleen – puutarha ja puistoalue muodostavat pohjan Strömsön puutarhasisällölle.

Vuodesta 2004 Owe on toiminut puutarhan ja istutusten pääarkkitehtina.Taustallaan floristina ja puutarhurina hän on tuottanut laajan kirjonnan ja kattavan sisällön, pienistä installaatioista sisätiloihin suuriin puutarhakokonaisuuksiin ja luonnonmateriaaleista eksoottisiin kasveihin.

Nykyisin Strömsö monimuotoisine ympäristöineen on suosittu matkailukohde ja houkuttelee puutarhaharrastajia koko Pohjolasta.

Kesäinen kukkaketo
Kesäinen kukkaketo Kuva: Yle/Camilla Forsén-Ström kesäkukat,aidat,Strömsö

Erityisen ylpeä Owe on Strömsön puutarha  -sarjasta, jossa syvennytään puutarhatyön eri vaiheisiin.

– Se oli täysin ainutlaatuinen projekti, jonka loimme yhdessä. Suuri kiitos siitä tiimille.

Haastavinta on ehkä ollut paikoilleen jämähtämisen välttäminen, riman pitäminen korkealla ja jatkuva uudistuminen

Kahdeksassa jaksossa esitellään viljelyä pohjoisilla vyöhykkeillä samalla, kun perustetaan Strömsön keittiöpuutarha. Sarja ja siihen liittyvät artikkelit ovat nähtävissä Areenassa.

Neljä iloista ihmistä
Camilla Forsén-Ström, Elisabeth Morney, Owe Salmela ja Alexandra De Paoli. Neljä iloista ihmistä Kuva: Yle/Trädgården på Strömsö Strömsö (tv-ohjelma),puutarhanhoito,Camilla Forsén-Ström,Owe Salmela,Alexandra De Paoli

Owen on vaikea nimetä lempiprojektiaan, mutta hän mainitsee ensimmäiset toteutetut ”hullut” ideat muistamisen arvoisina – kuten komean lumi-installaation, jonka otsikkona oli “Versailles Strömsössä”. Se on yksi esimerkki luovasta leikkimielisyydestä, joka on leimannut Strömsötä vuosien varrella.

Lumiveistoksia ja kullanvärinen tuolipari Strömsöhuvilan edustalla.
Veistoksellinen lumi-installaatio vuodelta 2004 – "Strömsön Versailles". Lumiveistoksia ja kullanvärinen tuolipari Strömsöhuvilan edustalla. Kuva: Yle/Carina Ahlskog Strömsö,Versaillesin linna,Lumenveisto

Owen mieleenpainuvimmat muistot liittyvät kuitenkin työtovereihin.

– Minulla on monia rakkaita muistoja, mutta eniten arvostan työtovereita ja työyhteisöä, avointa, sallivaa ja luovaa ympäristöä.

Asiantuntijana työskenteleminen tv-tuotannossa on monipuolista ja täynnä mahdollisuuksia, mutta mikä on ollut haastavinta?

– Haastavinta on ehkä ollut paikoilleen jämähtämisen välttäminen, riman pitäminen korkealla ja jatkuva uudistuminen.

Antoisinta on ollut mahdollisuus osoittaa, miten hauskaa kukkien ja puutarhan parissa on työskennellä, nostaa esiin myönteisiä asioita ja antaa esimerkkejä, jotka kannustavat katsojia kokeiluihin.

Skördade bönor på ett fat.
Skördade bönor på ett fat. Kuva: Yle/Camilla Forsén-Ström

– Kiitos kaikille katsojille. Olen saanut niin paljon hyvää palautetta ohjelmaosuuksistani. Monet ovat kertoneet, miten ovat saaneet inspiraation ja kehitelleet ideoita pidemmälle.

Owe jatkaa työtään kukkakaupan myymäläpäällikkönä ja odottaa, mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

– Olen oppinut, että kun sulkee yhden oven, toinen aukeaa. Odotan innokkaana, mitä eteeni ilmestyy. Uteliaisuuteni ei ole ehtynyt.

Oletko sinä Strömsön uusi puutarhakasvo?

Strömsö etsii siis uutta puutarhaosaajaa. Ovatko viljeleminen ja puutarha, kasvit ja ulkotilat intohimosi ja onko sinulla palava halu jakaa osaamistasi ja puutarhavisioitasi? Silloin olet ehkä etsimämme henkilö.

Entä Owen viesti seuraajalleen?

– Uskalla olla oma itsesi ja jaa ajatuksesi ja ideasi. Kulje omaa tietäsi ja luo oma profiilisi. Ole ennen kaikkea myönteinen ja avoin. Ja muista, että Strömsössä sinulla on mahdollisuus toteuttaa puutarhaunelmasi!

Hakuaika päättyy 9.2.2020. Työ edellyttää ruotsin kielen taitoa. Lue lisää työnkuvasta ja lähetä hakemuksesi tämän linkin kautta.

Kyselyihin vastaa tuottaja Christina Staffans, 040-7443803, christina.staffans@yle.fi.

Infoskylt hängandes på staket till trädgård
Infoskylt hängandes på staket till trädgård Kuva: Yle/Camilla Forsén-Ström

Strömsö

Strömsö Instagramissa

Ruudussa