Hyppää pääsisältöön

Timon, 52, äiti kuoli saman ikäisenä maksakirroosiin. "En halunnut samaa kohtaloa, joten laitoin korkin kiinni."

Isä ja tyttäret
Isä ja tyttäret ovat löytäneet toisensa uudelleen. Kuvassa Timo, Anna ja Emma. Isä ja tyttäret Kuva: Yle / SuomiLOVE SuomiLOVE

Emma ja Anna muistelevat usein lapsuuttaan, jolloin isän juominen oli niin jatkuvaa ja kokoaikaista, että se tuntui heistä normaalilta.

Pulloja oli kotona aina, yksi yleensä isän kädessä. Tai kaatuneena lattialla - siellä makaavan isän vieressä.

Kun tytöt olivat pieniä, isä oli heille tärkeä. Isä oli ihana ja hauska, kaikille mukava ja hassutteli naapureidenkin lasten kanssa.

Isä ja tyttäret tekivät yhdessä monenlaisia asioita, kävivät sienimetsällä, kalassa - ja lähiöpubissa.
Lapsille oli normaalia notkua seitsemän päivää viikossa isän kanssa baarissa.

Ei sitä osannut edes ajatella, että olis mitenkään epänormaalia että me notkutaan mukulana baarissa.― Anna ja Emma lapsuudestaan

Kun Anna 5-vuotiaana teki isänpäiväkortin, kortissa oli kuvattuna isä makaamassa sängyssä, vieressään kaljapulloja.

Joulut ja muut juhlapyhät isä vietti pullojen seurassa. Hänestä ei ollut seuraksi perheelleen, koska oli jatkuvasti humalassa.
Koskaan ei tiennyt, missä kunnossa hän olisi tai mistä tulisi kotiin - vai tulisiko.

Sama pelko varjosti lapsuutta vuodesta toiseen.

Isä ja tyttäret
Isä on ollut tyttärilleen aina tärkeä. Kuvassa Timo, Anna ja Emma. Isä ja tyttäret Kuva: Annan ja Emman kotialbumi SuomiLOVE

Kun tyttäret kasvoivat, he alkoivat vähitellen ymmärtää, että isän käytös ei ollut täysin normaalia. Isä oli edelleen tärkeä, mutta lapsille alkoi selvitä, ettei alkoholin käyttö siinä määrin ollut sellaista arkea, mitä muissa perheissä vietettiin.

Siinä vaiheessa, kun tytärten omat lapset syntyivät, Emma ja Anna ajattelivat, että isä ei tulisi koskaan olemaan läsnä lastenlastensa elämässä.
Se tuntui pahalta. Tyttäret pelkäsivät jatkuvasti myös, että isä kuolisi.

Alkoholismi on vakava sairaus, josta parantuminen on vaikeaa. Ainoa tie ulos alkoholismista on oma päätös.

Päätös parantua ja jättää entiset elämäntavat taakse lopullisesti

Timo teki päätöksen.

Joulun jälkeen vuonna 2016 tytöt saivat puhelun isältään, joka oli päättänyt lähteä katkaisuhoitoon. Isä joi matkalla olutta ja kertoi, että kyseessä ovat hänen elämänsä viimeiset oluet.

Hoidossa vietetään kuukausi hoitokeskuksessa. Hoitojakson jälkeen on vuoden ajan jokaisena viikonloppuna tapaaminen, joissa kontrolloidaan hoidon onnistumista.

Hoidon onnistumista jännitettiin yhdessä ja nyt vihdoin Timo voi sanoa olevansa raitis.

Timo itse sanoo saaneensa raitistumisen myötä elämänsä takaisin. Hän oli suunnitellut juomisen lopettamista monta vuotta ja oli varannut paikan katkaisuhoitoonkin jo kaksi vuotta aiemmin.

Silloin hän päätti vielä kerran yrittää lopettamisen oman päätöksen voimin.

Lopullinen ratkaisu tuli jouluna 2016, kun Timo oli yhden päivän aikana juonut laatikollisen olutta ja kaksi pulloa punaviiniä, eikä ollut edes humalassa.

Vaimo kysyi, tajusiko Timo itse ollenkaan, kuinka paljon alkoholia on kulunut - ja siltä istumalta Timo soitti hoitolaitokseen, jonne sitten jo tapaninpäivänä meni.

Olin silloin 52-vuotias. Äitini kuoli saman ikäisenä maksakirroosiin, enkä halunnut itselleni samanlaista kohtaloa.― Timo raitistumiseen johtaneista ajatuksista

Nyt isä on ollut raittiina jo yli kaksi vuotta ja muutos entiseen on ollut suuri. Isällä on nyt aikaa ja energiaa perheelle.

Isä ja tyttäret ravintolassa
Tyttäret ovat ylpeitä isänsä onnistumisesta. Kuvassa Anna, Timo ja Emma. Isä ja tyttäret ravintolassa Kuva: Emman ja Annan kotialbumi SuomiLOVE
Ei tarvinnut enää miettiä, että on viikonloppu, isä ei voi ajaa autoa - vaan saattoi soittaa ja pyytää apua.― Tyttäret isänsä raitistumisesta

Konkreettisesti muutoksen huomasi, kun tuli viikonloppu, jolloin toinen tyttäristä tarvitsi yllättäen apua. Ei tarvinnut enää miettiä, että on viikonloppu, isä ei voi ajaa autoa - vaan saattoi soittaa ja pyytää apua. Ja isä tuli apuun!

“Isämme leikkii mielellään lasten kanssa ja auttaa heidän hoidossaan. Tuntuu, että hän haluaa ottaa takaisin menetettyjä vuosia ja jouluja, jolloin hänen aikansa on kulunut pullojen kanssa.

Nykyään voimme viettää myös oikeaa perhejoulua ilman pelkoa siitä, mihin kuntoon isä itsensä juo.”

On hienoa nähdä, kuinka innolla isämme leikkii lasten kanssa ja on mielellään apuna - myös viikonloppuisin.― Anna iloitsee isänsä raitistumisesta

Emma ja Anna ovat ottaneet isän saavutuksen kunniaksi myös aiheeseen liittyvät tatuoinnit. He haluavat niiden avulla osoittaa isälleen täyden tukensa ja rakkautensa.

Tyttöjen tatuoinnit
Tyttäret halusivat ottaa tatuoinnit osoittaakseen, kuinka paljon isästään välittävät. Tyttöjen tatuoinnit Kuva: Yle / SuomiLOVE SuomiLOVE

“Toivomme myös, että mahdollisimman moni saisi tarinamme kautta kipinän hakeutua hoitoon.

Tämä on ollut aivan mahtava juttu ja olemmekin ylpeitä siitä, että isä sai aikaiseksi lähteä hoitoon - ja erityisesti siitä, että hän onnistui!”

Timo antaa alkoholismia sairastavan läheisille ohjeen olla mahdollistamatta juomista:

"Moni läheinen puolustelee alkoholistia ja valehtelee tämän puolesta. Parempi ratkaisu olisi viilentää välit.

Kun juoppo juo yksin, hän voi löytää pohjan ja alkaa ajatella juomistaan. Siitä syntyvät ne omat päätökset, jotka ovat todella tärkeitä alkoholismista paranemisen suhteen."

Kun juoppo juo yksin, hän voi löytää pohjan ja alkaa ajatella juomistaan. Siitä syntyvät ne omat päätökset, jotka ovat todella tärkeitä alkoholismista paranemisen suhteen.― Timon neuvo alkoholistin läheisille

Alkoholisteille hän on valmis antamaan omaa tukeaan.

"Jokainen ihminen on yksilö ja käsittelee näitä tapoja eri tavoilla.

Siksi on vaikea antaa mitään yleispätevää neuvoa, mutta olen ehdottomasti valmis tukemaan ja ohjaamaan oikeaan suuntaan.

Tämä on ollut elämäni paras päätös."

Kaikki SuomiLOVE-tarinat