Hyppää pääsisältöön

Avara luonto: Serengeti – uusi luontosarja Afrikan valtavilla savanneilla

Kuusiosainen luontosarja seuraa vuoden ajan elämää Serengetin savanneilla.
Kuivalla kaudella Serengetin eläimet kerääntyvät viimeiseen paikkaan, jossa ne voivat sammuttaa janonsa. Kuusiosainen luontosarja seuraa vuoden ajan elämää Serengetin savanneilla. Kuva: Philip Dalton JDP / BBC Studios Distribution Limited Yle TV1,Avara luonto: Serengeti

TV1 lauantaisin 1.2. - 7.3.2020 klo 18.45 - 19.40, uusinta sunnuntaisin klo 8.05, Areenassa

Serengetin savannilla asustava leijonanaaras Kali on saanut pentuja lauman ulkopuolisen uroksen kanssa. Tuore emo yrittää saada muun lauman hyväksymään pennut. Leijonien hyökkäyksessä emonsa menettänyt nuori hyeena Zalika joutuu ottamaan lauman komentoonsa. Ensin on lunastettava hyeenaklaanin luottamus.

Elo savannilla ei ole yksinkertaista.

BBC:n uusi kuusiosainen luontosarja Serengeti seuraa eläinten ponnisteluja, kun ne yrittävät selviytyä ja suojella perhettään Itä-Afrikan savanneilla.

Avaran luonnon sarjassa tavataan uljaita eläimiä – leijonia, gepardeja, hyeenoja, hyeenakoiria, paviaaneja, norsuja, seeproja, kirahveja ja krototiileja. Jaksoissa päästään robotti- ja lennokkikameroiden ansiosta lähelle arjen draamaa. Sarjan dramatisoidut tapahtumat kuvaavat villieläinten elämää vuoden ajan.

Luontosarjan on ohjannut piilokameralla kuvatuista luontodokumenteista tuttu John Downer.

1.2. Osa 1: Kohtalo

Kuusiosainen Avara luonto -sarja Seregentin luonnosta.
Norsun poikanen töräyttää laumalleen. Kuusiosainen Avara luonto -sarja Seregentin luonnosta. Kuva: JDP Yle TV1,Avara luonto: Serengeti

Sadekausi on juuri päättynyt ylänköalueella Itä-Afrikassa. Ravintoa on tarjolla runsaasti, joten elämän luulisi olevan helppoa. Siitä huolimatta moni eläin taistelee itselleen tärkeistä asioista. Oikeus valita ja saada toivottu kumppani ei ole itsestäänselvyys savannilla. Silti sen puolesta kannattaa taistella.

Norsumatriarkka Nalla on synnyttänyt juuri poikasen. Nallan varttuneempi poikanen Tembo on saanut nauttia emon täydestä huolenpidosta, mutta nyt se ei olekaan enää huomion keskipiste.

8.2. Osa 2: Yhteenotto

Kuusiosainen Avara luonto -sarja Seregentin luonnosta.
Gepardin poikanen etsii emosta turvaa. Kuusiosainen Avara luonto -sarja Seregentin luonnosta. Kuva: JDP Yle TV1,Avara luonto: Serengeti

Sadekauden jälkeiset helpon ravinnon ajat ovat päättymässä ja kuiva kausi on alkamassa. Suuret eläinlaumat ovat aloittaneet vaelluksen kohti vehreämpiä maita. Kuivan kauden edetessä jäljelle jääneet eläimet kerääntyvät alueille, joilla ruoho on vielä vihreää.

Kilpailu ravinnosta on armotonta ja kokemus on korvaamaton etu. Kike-gepardi on vielä nuori ja kokematon. Gepardinaaraat elävät yleensä erakkoina, mutta Kike ei ole yksin. Se on saanut ensimmäisen pentueensa.

Laumojen keskinäistä arvojärjestystä koetellaan ja luodaan uusia perherakenteita. Serengetin uusi tulokas saa oppia astelemaan kevyin käpälin.

15.2. Osa 3: Lauma on liikkeellä

Kuusiosainen Avara luonto -sarja Seregentin luonnosta.
Hyeenakoiran poikaset opettelevat laumaelämää. Kuusiosainen Avara luonto -sarja Seregentin luonnosta. Kuva: JDP Yle TV1,Avara luonto: Serengeti

Ilmassa on suuren muutoksen tuntua. Kuivuus pahenee ja nälkä kasvaa. Serengetin saalistajat odottavat mahtavien eläinlaumojen saapumista. Ilman niitä moni peto on vaarassa nääntyä nälkään.

Miljoonat saaliseläimet vaeltavat halki savannin hupenevan veden perässä. Ensin saalis on kuitenkin saatava kiinni ja pidettävä kilpailijat loitolla. Saalistamisessakin on vaaransa.

Reitin varrella laumojen täytyy ylittää vaarallinen joki. Joella on vielä rauhallista, ja paviaanit ovat tulleet etsimään ravintoa. Urospaviaani Bakarilla on vihdoin perhe, mutta Bakari on joutunut lauman hallitsevan uroksen silmätikuksi.

22.2. Osa 4: Vastoinkäymisiä

Kuusiosainen Avara luonto -sarja Seregentin luonnosta.
Leopardi pitää robottikameraa tunkeilijana. Kuusiosainen Avara luonto -sarja Seregentin luonnosta. Kuva: JDP Yle TV1,Avara luonto: Serengeti

Valtavat eläinlaumat ovat saapuneet Serengetiin ja jatkavat vaellustaan kohti vehreitä laitumia. Seepratamma Shani ja sen varsa ovat taittaneet pitkän ja vaivalloisen matkan. Vaelluksen vaikein osuus on vielä edessä.

Suuri vaellus takaa kyllä ruokaa, mutta samaan aikaan eläinyksilöt kilpailevat keskenään ja toisiaan vastaan. Arvojärjestyksiä luodaan uudelleen monessa laumassa. Mitä tapahtuu, jos joutuu lauman ulkopuolelle?

24.2. Osa 5: Kansainvaellus

Kuusiosainen Avara luonto -sarja Seregentin luonnosta.
Paviaaniuros tähystää. Kuusiosainen Avara luonto -sarja Seregentin luonnosta. Kuva: JDP Yle TV1,Avara luonto: Serengeti

Serengetiä koettelee kuivuus. Aurinko paahtaa yhä kuumemmin. Kaikki eläimet kerääntyvät viimeiseen paikkaan, jossa ne voivat sammuttaa janonsa. Viimeisestä juomapaikasta on tullut alueen elinehto. Joka päivä seepranaaras Shani johdattaa varsan ja muun ryhmänsä veden äärelle.

Joillekin juomaveden niukkuus tarkoittaa helppoa ateriaa. Viimeisistä juomapaikoista tulee surmanloukkuja, joissa pätee vahvimman laki. Syödyksi tuleminen ei ole ainoa vaara, sillä rutikuiva ruohikko voi leimahtaa liekkimereksi vain yhdestä salamaniskusta.

7.3. Osa 6: Luonto herää henkiin

Kuusiosainen Avara luonto -sarja Seregentin luonnosta.
Leopardi laskeutuu akaasiapuusta saalistusretkelleen auringon laskiessa. Kuusiosainen Avara luonto -sarja Seregentin luonnosta. Kuva: JDP Yle TV1,Avara luonto: Serengeti

Tulipalon jäljiltä koko savanni on hetken vain mustaa hiillosta. Kun sateet lopulta tulevat, Serengeti herää jälleen henkiin. Kaiken vihreyden keskellä eläinperheiden esikoiset lähtevät suureen maailmaan. Millainen kohtalo niitä mahtaa odottaa?

Serengeti. Tuotanto: XIX Entertainment / John Downer Productions/ Discovery Channel / BBC, Iso-Britannia, 2019. Lukijana on Jukka Pitkänen. Englannin kielellä sarjan selostaa Tähtien sota -näyttelijä John Boyega.

Keskustele
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.