Hyppää pääsisältöön

Laulajatähti Georg Otsin intohimoinen elämä sopii hyvin elokuvan aiheeksi

Marko Matvere esittää Georg Otsia elokuvassa Georg Ots – rakkaani.
Marko Matvere esittää Georg Otsia elokuvassa Georg Ots – rakkaani. Kuva: Lege Artis Film/MRP Georg Ots – rakkaani,Marko Matvere

Georg Otsista kertova elokuva keskittyy uran nousukiitoon ja intohimoiseen avioliittoon

Suomalais-virolais-venäläinen elokuva Georg Ots – rakkaani (2007) kertoo aikansa kansainvälisen supertähden elämästä ja tasapainottelusta uran, rakkauden ja poliittisten aatemaailmojen välillä.

Georg Ots syntyi Pietarissa sata vuotta sitten, maaliskuussa 1920, mutta perhe muutti pian Viroon. Hänen isänsä oli oopperalaulaja, mutta isänsä suosituksesta nuori Georg suuntautui arkkitehtiopintoihin laulamisen sijaan. Toinen maailmansota keskeytti opinnot, ja Georgin luultiin kuolleen sotilaita kuljettaneen aluksen mukana. Sodan jälkeen kotiväelle ja tuoreelle nuorikolle vasta selvisi, että poika elää.

Georg päätti sittenkin pyrkiä lauluopintoihin Tallinnan konservatorioon. Hänestä tuli heti Estonia-teatterin kuorolainen, ja ensimmäinen pieni oopperarooli oli Jevgeni Onegin -oopperassa vuonna 1944. Myöhemmin saman oopperan pääroolista tuli hänen bravuurinsa, jota hän esitti muun muassa Moskovan Bolshoi-teatterin lavalla.

Kielitaitoinen baritoni Ots esiintyi paljon Euroopassa ja Yhdysvalloissa, ja hänen ohjelmistoonsa kuului lauluja viroksi, venäjäksi, suomeksi, ranskaksi, italiaksi ja saksaksi. Suomessa hänet muistetaan laulelmien ja kaihoisten iskelmien tulkkina, joka levytti ja esiintyi täällä usein. Ikivihreiksi ovat muodostuneet muun muassa Saarenmaan valssi, Uudelleen jos luokses tulla voisin, Rakastan elämää ja Muuttuvat laulut.

Marko Matvere esittää Georg Otsia elokuvassa Georg Ots – rakkaani.
Marko Matvere esittää Otsia uskottavasti, mutta laulut kuullaan Otsin kuuluisina tulkintoina. Marko Matvere esittää Georg Otsia elokuvassa Georg Ots – rakkaani. Kuva: Lege Artis Film/ MRP Georg Ots – rakkaani,Marko Matvere

Otsin suosio Neuvostoliitossa oli suuri, ja hänen levynsä myytiin yleensä heti loppuun. suosiota kiihdyttivät Lenfilmin musikaalit, joita salskea tummakulmainen laulaja teki 1950-1960-lukujen taitteessa. Ots esiintyi ja levytti vielä 1970-luvun alussa, kunnes poskiontelosyöpä syöpä vei hänet hautaan vuonna 1975. Hänet on haudattu tallinnan Metähaustausmaan Kuuluisuuksien mäelle.

Otsin yksityiselämä oli dramaattinen ja myrskyisä ja siihen kuului kolme avioliittoa. Peer Simmin elokuva keskittyy sota-aikaan ja sen jälkeiseen urakiitoon ja avioliitoista keskimmäiseen, tanssijatar Asta Saarin kanssa solmittuun intohimoiseen suhteeseen, joka kesti 22 vuotta. Elokuvan kertojana toimii Asta-rouva, jonka haastatteluihin käsikirjoitus pohjautuu.

Tallinnassa, Helsingissä ja Moskovassa kuvattua elokuva oli aikanaan kallein virolaistuotanto kautta aikojen. Pääosan esittäjä Marko Matvere esitti Georg Otsia myös Tallinnan suositussa Ots-musikaalissa pari vuotta ennen elokuvaa. Muissa päärooleissa nähdään venäläinen Anastasia Makejeva ja latvialaislaulaja Renārs Kaupers. Sivurooleissa vilahtaa tuttuja suomalaisiakin, muun muassa Jonna Järnefelt ja Matti Onnismaa.

Tarina Georg Otsin, aikansa supertähden, elämästä.
Anastasia Makejeva ja Marko Matvere elokuvan pääparina. Tarina Georg Otsin, aikansa supertähden, elämästä. yle tv1
  • Georg Ots – rakkaani (Georg, Suomi-Viro-Venäjä, 2007). Rooleissa Marko Matvere, Anastasia Makejeva, Renars Kaupers, Tõnu Kark, Elle Kull, Mirtel Pohla, Arvo Kukumägi, Jonna Järnefelt ja Matti Onnismaa. Käsikirjoitus: Mati Põldre ja Aleksandr Borodjanski. Ohjaus: Peeter Simm. Tuotanto Lege Artist Film, Allfilm ja Matila Röhr Productions.

.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa