Hyppää pääsisältöön

Tanssiva, tyttömäisellä äänellä puhuva poika räjähtävien traktoreiden maassa - Full Pull, Woyzeck! Teatteri Jurkassa

Näyttelijä Juho Uusitalo istuu autonromun ratissa sekaisessa autotallissa ja tuijottaa vakavana eteensä
Juho Uusitalo näyttelee Woyzeckiä ja näyttelijä Juho Uusitaloa. Näyttelijä Juho Uusitalo istuu autonromun ratissa sekaisessa autotallissa ja tuijottaa vakavana eteensä Kuva: Sami Roikola Teatteri Jurkka,Woyzeck,Juho Uusitalo

Full Pull, Woyzeck kertoo näyttelijä Juho Uusitalosta ja hänen kamppailustaan kohti omannäköistä mieheyttä ja elämää. Näyttelijän polku lomittuu Teatteri Jurkan näyttämöllä Georg Büchnerin klassikkonäytelmään Woyzeck.

Kun Juho Uusitalo alkaa puhua, hätkähdän hänen ääntään.

Mieli ja näyttämö täyttyvät moneen suuntaan lepattavista mielleyhtymistä, kun aikuinen mies työhaalarissaan puhuu korkealle kimahtavalla äänellä.

Tunnen pienoista helpotusta, kun Uusitalo myöhemmin vaihtaa rekisteriä ja alkaa puhua “normaalilla” matalalla miehenäänellä.

Ohjaaja Laura Mattila rakentaa yhdessä puolisonsa, näyttelijä Uusitalon kanssa kirpeästi vihlaisevan kertomuksen, joka kiteytyy juuri näyttelijän ääneen.

Kertomus saa minut häpeämään reaktioitani, ja häpeä taas saa minut vielä vahvemmin ymmärtämään niitä voimia, joita esitys käsittelee.

Näyttelijä Juho Uusitalo makaa lattialla ja pitää hehkulamppua kädessään kuin mikrofonia. Hänellä on työhaalari ja lippis.
Näyttelijä Juho Uusitalo makaa lattialla ja pitää hehkulamppua kädessään kuin mikrofonia. Hänellä on työhaalari ja lippis. Kuva: Eetu Laine Teatteri Jurkka,Woyzeck,Juho Uusitalo

Full Pull, Woyzeck! on erittäin hauska, se on täynnä ristiriitoja, julmuutta, epävarmuutta, kiihkoa, iloa, tanssia ja armottoman paljasta puhetta.

Esitys haparoi tietään eteenpäin, kertojanaan omaa itseään etsivä näyttelijä. Mitä pidemmälle esitys etenee, sitä paremmin se toimii.

Näytelmän alussa ohjaaja Mattila kertoo ääninauhalla ihastuksestaan Georg Büchnerin Woyzeck-näytelmään, unelmastaan ohjata se.

Ohjaustyö on jo käynnissä, kun Mattila tajuaa, ettei hänellä ole näytelmästä mitään sanottavaa. Se ei puhuttele häntä yhtään.

Sen sijaan hän haluaa kipeästi kertoa puolisonsa tarinan.

Sen sijaan hän haluaa kipeästi kertoa puolisonsa tarinan.

Ohjaaja ja näyttelijä lähtevät matkalle halki Suomen. He ajavat kohti Pohjois-Pohjanmaata ja kuvaavat näkemäänsä. Videokuva rullaa televisioruudulla näyttämön laidassa.

Tarina vie Jurkan näyttämöltä niin haapavetisen maatilan saviselle pihalle, yläkoulun liikuntatunnille, pitäjän ainoaan kapakkaan kuin teatterikouluunkin.

Näyttelijä Juho Uusitalo istuu lattialla työhaalarissaan, kuvassa on sininen valo, taustalla on televisio jossa näkyy kuva koulun poikien vessasta.
Näyttelijä Juho Uusitalo istuu lattialla työhaalarissaan, kuvassa on sininen valo, taustalla on televisio jossa näkyy kuva koulun poikien vessasta. Kuva: Eetu Laine Teatteri Jurkka,Woyzeck,Juho Uusitalo

Saksalainen Georg Büchner (1813-1837) ehti kirjoittaa vain kaksi kokonaista näytelmää, merkkiteokset Dantonin kuolema (1835) ja Leonce ja Lena (1836).

Büchner menehtyi lavantautiin 24-vuotiaana. Hänen jäämistöistään löytyi aineistoa näytelmästä, joka pohjautuu tositapahtumiin vuodelta 1821. Sotamies nimeltä Woyzeck oli surmannut puolisonsa, lapsensa äidin, ja teloitettu rikoksensa tähden.

Ajan oikeuslääketieteellisissä julkaisuissa pohdittiin miehen mielenterveyttä.

Keskeneräinen teksti on yhteiskunnallinen ja runollinen mustasukkaisuusdraama, jonka keskiössä ovat Woyzeck, hänen hehkuvasilmäinen naisensa, prostituoitu Marie ja uljas rykmentinrumpali. Woyzeck tienaa surkean elannon perheelleen alistumalla Tohtorin epämääräisiin kokeisiin. Lopussa hän surmaa veitsellä petollisen Marien.

Woyzeckiä nimitellään Büchnerin kirjoittamassa dialogissa harhaiseksi, kamalan tyhmäksi, omituiseksi ja kiusatuksi. Mikään perimiehekäs sankari hän ei totisesti ole.

Laura Mattilan ja Juho Uusitalon Woyzeck-luennassa tartutaan juuri tähän: ulkopuolisuuden tunteisiin ja perinteisiin oletuksiin siitä, millainen miehen tulisi olla, mitä maskuliinisuus on – sekä Uusitalon omaan kamppailuun miehisyyden mielikuvien kanssa.

Näyttelijä Juho Uusitalo haalarissa ja hankkijan lippiksessä Haapaveden ainoassa baarissa, Marjuskassa. Pahvilaatikko toimittaa baaritiskin virkaa.
Marjuska on Haapaveden ainoa baari, kertoo Juho Uusitalo. Näyttelijä Juho Uusitalo haalarissa ja hankkijan lippiksessä Haapaveden ainoassa baarissa, Marjuskassa. Pahvilaatikko toimittaa baaritiskin virkaa. Kuva: Eetu Laine Teatteri Jurkka,Woyzeck,Juho Uusitalo

Esityksen fragmentaarinen kerronta sopii hienosti Woyzeckin rinnalle, koostuuhan sekin hiomattomista sirpaleista.

Uusitalo kasvoi Pohjois-Pohjanmaalla, haapavetisellä maatilalla. Hän ei ollut karski äijä kuten isoveljensä ja isänsä, jotka harrastavat lajia nimeltä tractor pulling. Tai pullinki, kuten Uusitalo sen murteella lausuu.

Tractor pullingissa eli traktorivedossa viritetyllä traktorilla hinataan maksimaalisen raskaaksi rakennettua jarruvaunua niin pitkään kuin ajopeli vain kestää. Usein se ei kestä.

“Traktorivetourheilussa on enemmän raakaa voimaa kuin missään muussa moottoriurheilun lajissa”, lukee alan sääntökirjassa.

Traktorit räjähtelevät, ja näyttelijä eläytyy kehollaan käsittämättömään rasitukseen pakotettujen moottoreiden tuskaan.

Kohtaus, jossa Uusitalo näyttää katsojille millaista pullinki on, on järisyttävän upea! Videolla traktorit räjähtelevät, ja näyttelijä eläytyy kehollaan käsittämättömään rasitukseen pakotettujen moottoreiden tuskaan ja ryskeeseen.

Minä katsomossa yhtäaikaa nauran ja haukon henkeäni.

Pohjoispohjalainen puheenparsi on itselle rakas ja läheinen, ja seudun mielenmaisema tuttu, sillä olen viettänyt lapsena paljon aikaa mummin maatilalla Sievissä. Sekin lisäsi tehoja katsomiskokemukseen.

Näyttelijä Juho Uusitalo istuu lattialla, piiloutuneena ison lampunvarjostimen alle.
Kaikkein henkilökohtaisimmat tarinat Juho Uusitalo kertoo piilossa. Näyttelijä Juho Uusitalo istuu lattialla, piiloutuneena ison lampunvarjostimen alle. Kuva: Eetu Laine Teatteri Jurkka,Woyzeck,Juho Uusitalo

Lapsena Uusitalo harrasti tanssia, viihtyi tyttöporukoissa ja, niin, tottui puhumaan korkealla äänellä. Hän kasvoi luullen, ettei hänellä muunlaista ääntä olekaan. Häntä on sen tähden kiusattu, nimitelty ja mitätöity.

Televisioruudulla näytetään vanhaa videota, jossa Uusitalo lapsena tanssii parrasvaloissa Tarja Turusen I walk alone -biisin tahdissa.

Every step I take, I walk alone, laulaa Turunen ja nuori poika tanssii, yksin, mustalla näyttämöllä.

Oman herkkyyden arvostaminen ei tarkoita sitä, etteikö voisi riemuita tractor pulling -kisojen katsomossa.

Myöhemmin Teatterikorkeakoulussa Uusitalo sai kuulla vanhemmilta mieskollegoiltaan, ettei hänestä voi tulla oikeaa näyttelijää, ei tuolla äänellä.

Jurkan lavalla hän hoilottaa Tarharyhmän Tyttömäisen tappopopin tahtiin ivallisesti “toksiliinisesta maskuliinisuudesta”. Se tekee hyvää!

Esityksen jälkipuoliskolla Uusitalo hylkää Woyzeckin roolin kokonaan ja alkaa puhua ihan vain omana itsenään. Hän hylkää myös ohjaaja Mattilan tekemän turhan kärjistetyn, yksinkertaistetun tulkinnan siitä, millaista on olla pohjoispohjalainen mies.

Oman herkkyyden arvostaminen ei tarkoita sitä, etteikö voisi riemuita pullinki-kisojen katsomossa, hurrata kun moottorit leimahtavat tuleen.

Esitys päättyy samaan lauluun, jonka tahdissa Uusitalo lapsena tanssi. Juho Uusitalo ei ole mikään suuri laulaja, mutta kun hän uskaltautuu laulamaan omana itsenään, niin hyvin kuin taitaa, katsojan sydän on pakahtua.

Full Pull, Woyzeck! on rohkea esitys ja suoraan sydämestä kumpuava puheenvuoro kaikin tavoin moniäänisemmän maailman ja taiteen puolesta.

Full pull, Woyzeck!
Ohjaus Laura Mattila. Äänisuunnittelu Markus Tapio. Valo-, video- ja lavastussuunnittelu Sami Roikola. Näyttämöllä Juho Uusitalo.
Esitys nähtiin alunperin Mattilan ja Uusitalon kodin olohuoneessa vuonna 2018. Ensi-ilta Teatteri Jurkassa oli 9.1.2020.

Penkkitaiteilija