Hyppää pääsisältöön

Erika Vikmanin Cicciolina on voimalaulu pelottomuudesta ja rohkeasta riettaudesta

Erika Vikman edustaa tämän vuoden UMK:n rohkeinta linjaa. Vikman kilpailee UMK-finaalissa 7. maaliskuuta.

Suomenkielistä viihdepoppia esittävän Erika Vikmanin kappaleet tehdään pilke silmäkulmassa, mutta syvyyttäkin löytyy.

– Teimme laulun, josta tuli vahva olo, että tämä sopisi Euroviisuihin. Kuin tilauksesta kuulin, että UMK:n avoin haku palaa taas. Ajatus tuntui aluksi hullulta, mutta toisaalta tajusimme, että näin tämän kuuluukin mennä, Vikman kertoo.

Britney Spearsin videosta inspiraatiota

Erika on rakastanut esiintymistä jo kouluikäisestä asti. Kaikki alkoi kitaran ja pianon soittamisella, mutta pian halu laulaa ja olla esillä ajoivat soittamisesta ohi.

– Näin Britney Spearsin musiikkivideon Oops I Did It Again ja päätin, että tuota haluan tehdä. Olla tuossa asussa, näyttää upealta ja laulaa upeasti.

Vikmanin nauttii raja-aitojen kaatamisesta niin musiikissaan kuin muillakin elämänalueillaan. Hänen UMK-biisinsä Cicciolina on reipasta suomidiskoa, jossa seksuaalista vapautta ei piilotella. Musiikissa kuuluu sekä menneiden vuosikymmenten että Kikan vaikutus.

UMK-finalisti Erika Vikman hymyilee Mikko Silvennoisen haastattelussa. Vikman on pukeutunut punaiseen paljettiasuun ja Silvennoinen ruskeaan pukuun.
Erika Vikman kertoi UMK-kommentaattori Mikko Silvennoisen haastattelussa Cicciolina-biisin taustoista. UMK-finalisti Erika Vikman hymyilee Mikko Silvennoisen haastattelussa. Vikman on pukeutunut punaiseen paljettiasuun ja Silvennoinen ruskeaan pukuun. Kuva: Yle/Miikka Varila Erika Vikman,Uuden Musiikin Kilpailu 2020,Uuden Musiikin Kilpailu,musiikki,Euroviisut,Mikko Silvennoinen

Kappaleella halutaan muistuttaa, etteivät rohkea naisellisuus ja feminismi sulje toisiaan pois. Sataprosenttisesti biisin viestin takana seisova Vikman itse toivoo, että sen sanoma voimauttaisi ja herättäisi kuulijoissaan ajatuksia.

– Cicciolina symboloi mulle rohkeutta, vapautta ja omaehtoisuutta, ja ne ovat sellaisia asioita, joihin haluan elämässä pyrkiä, Vikman sanoo.

Cicciolinan kiehtova persoona synnytti biisi-idean

Idea Cicciolinaan syntyi Vikmanin nähtyä dokumentin italialaisesta pornonäyttelijästä ja poliitikosta IlonaCicciolinaStallerista. Kappale on tehty yhdessä Janne Rintalan ja Mika Laakkosen kanssa, jotka innostuivat heti Cicciolinan tunteita herättävästä hahmosta.

Cicciolina on ollut koko uransa aikana ihastuttava ja vihastuttava henkilö, joka aloitti uransa pelottomasti ja muiden mielipiteistä välittämättä 70-luvun katolisessa ja konservatiivisessa Italiassa. Hänen pelottomuutensa kuuluu niin biisin sanoissa kuin sävellyksessä.

– Biisin introhan on sellainen elämää suurempi, joka sopii tietenkin myös euroviisuihin tosi hyvin. Kun Cicciolina astuu huoneeseen, kaikki kääntyvät katsomaan, että nyt on tullut joku erikoishahmo tähän tilaan, Rintala kuvailee.

“Mitä makeampi, sen makeampi!”

Kappaleen kirjoitusprosessi oli erityisen mielenkiintoinen niin artistille kuin muulle tekijätiimille, koska toisin kuin suuressa osassa nykymusiikkia, Cicciolinassa ei pyritty minimalistisuuteen.

– Tässä on kinuskit ja mansikat ja kermavaahdot ja viinirypäleet ja kaikki. Mitä makeampi, sen makeampi, Rintala sanoo.

Vikman uskoo oman kappaleensa voittomahdollisuuksiin erityisesti sen ajankohtaisuuden vuoksi.

– Se kannustaa ihmisiä olemaan vapaita ja riettaita ja sitä kautta nauttimaan elämästään. Siihen, ettei eletä tätä elämää pelkojen ohjaamana, vaan ollaan ylpeästi sitä mitä ollaan!

Cicciolina on Erika Vikmanin, säveltäjä-sanoittaja Janne Rintalan ja tuottaja Mika Laakkosen käsilaa. Rintala ja Laakkonen ovat osa Mökkitie Recordsia, joka tunnetaan erityisesti Arttu Wiskarin levy-yhtiönä. Biisin sanoitukseen on osallistunut myös Saskia Vanhalakka, joka on mukana kirjoittamassa myös Vikmanin muuta tuotantoa.

Näin seuraat Uuden Musiikin Kilpailua 2020

Suomen euroviisuedustaja selviää lauantaina 7.3.2020 suorassa UMK-lähetyksessä. UMK-finaalissa kilpailevat Catharina Zühlke, Erika Vikman, Aksel Kankaanranta, F3M, Sansa ja Tika.

Finaali järjestetään Tampereen Mediapoliksessa ja se näytetään suorana Yle TV1:llä, Yle Areenassa sekä kuullaan Yle Radio Suomi ja Yle X3M-radiokanavilta klo 21 alkaen.

TV-lähetyksen juontavat Krista Siegfrids ja Mikko Silvennoinen. Green Room -haastatteluista vastaavat YleX Aamun juontajat Ville “Viki” Eerikkilä ja Juuso “Köpi” Kallio. Ruotsinkielisestä selostuksesta tuttuun tapaan vastaavat Johan Lindroos ja Eva Frantz.

UMK20-suosikkibiisisi äänestys tapahtuu lähetyksen aikana heti finaalistien esitysten jälkeen. Voit äänestää la 7.3. maksutta yle.fi-sovelluksella sekä maksullisesti tekstiviestillä tai soittamalla äänestysnumeroon. Puhelinäänestyksen tuotot lahjoitetaan Nenäpäivälle maailman lasten auttamiseksi. Äänestyksen lisäksi myös kansainvälinen raati pisteyttää biisit ja esitykset. Voittajabiisin määrittävät finaalissa annetut yleisöäänet ja kansainvälisen raadin antamat pisteet.

Keskustele lähetyksen aikana UMK-chatissa. Chatin keskustelua ylläpitää Yle Kioskin Constantinos ”Gogi” Mavromichalis, Essi Lamppu ja Aleksi Rantamaa. Lataa Yle.fi -sovellus ja keskustele klo 20.50 alkaen koko lähetyksen ajan.

Ruotsin euroviisuedustaja selviää samana lauantaina 7.3.2020 ja sitä voi seurata suorana Yle Areenasta klo 21 tai viivästettynä lähetyksenä Yle TV1:llä klo 22.50 alkaen. Lähetyksen juontaa suomeksi Christian Bertell.