Hyppää pääsisältöön

Historia: Auschwitzin oikeudenkäynti

Entiset SS-sotilaat joutuivat oikeuden eteen syytettynä Auschwitz-Birkenaun keskitysleirillä tapahtuneista rikoksista.
Entiset SS-sotilaat joutuivat oikeuden eteen syytettynä Auschwitz-Birkenaun keskitysleirillä tapahtuneista rikoksista. Kuva: Windfall Films/Alibi Entertainment/CBC/France TV/Science Channel Yle TV1

TV1 maanantaina 3.2.2020 klo 19.00 - 19.55, uusinta lauantaina 8.2. klo 8.05, Areenassa

Auschwitzin keskitysleirin vapauttamisesta tuli 27. tammikuuta kuluneeksi 75-vuotta.

Auschwitz-Birkenaun keskitysleirin entisiä SS-sotilaita ja virkailijoita joutui vastuuseen rikoksistaan. Länsi-Saksan oikeuslaitos valmistautui vuoden 1963 joulukuussa 22 entisen natsisotilaan oikeudenkäyntiin. Miehiä syytettiin keskitysleirillä tapahtuneista rikoksista: massamurhasta ja kidutuksesta.

Alkoi ennennäkemätön oikeudenkäyntien sarja, joka pakotti saksalaiset kohtaamaan menneisyytensä. Oikeudenkäynnit paljastivat koko maailmalle nimen, josta tuli vertauskuva natsien julmuuksille ja Euroopan juutalaisten tuhoamiselle.

Auschwitz.

Sota oli loppuunkäsitelty Nürnbergissä?

Auschwitz-oikeudenkäynnin alkaessa toisen maailmansodan loppumisesta oli kulunut 18 vuotta.

1960-luvun Saksassa sota oli jäänyt jo kauas taakse. Kansalaiset jälleenrakensivat maataan tarmolla ja olivat innostuneempia uusista kulutustavaroista kuin kolmannen valtakunnan rikoksista.

Länsi-Saksaa vaivasi kollektiivinen unohtaminen. Sodan jälkeinen hallituskin halusi keskittyä hallinnon rakentamiseen, eikä entisten natsien etsimiseen.

Maan ensimmäinen sodan jälkeinen liittokansleri Konrad Adenauer oli sallinut entisten natsien palkkaamisen julkisiin virkoihin. Kanslerinviraston johtaja Hans Kupke oli työskennellyt sisäministeriössä lakimiehenä Hitlerin hallinnon aikana.

Maassa ajateltiin yleisesti, että sota oli loppuunkäsitelty liittolaisten vuonna 1946 järjestämien Nürnbergin oikeudenkäyntien jälkeen. Oikeudenkäynnissä tuomittiin natsihallinnon korkeimpia johtajia kuten Hermann Göring, Rudolf Hess ja Joachim von Ribbentrop.

Tunnistaminen ja todisteet valtava työ

Kaikki saksalaiset eivät suostuneet unohtamaan natsien toimintaa. Yksi heistä oli juutalaissyntyinen Fritz Bauer, Hessenin osavaltion syyttäjänviraston johtaja.

Auschwitz-Birkenaun keskitysleirillä työskennelleiden entisten SS-sotilaiden tunnistaminen ja todisteiden kerääminen heitä vastaan oli valtava työ. Suurimmaksi osaksi syyttäjien oli tukeuduttava silminnäkijöiden, keskitysleiriltä selvinneiden todistuksiin.

Ranskalainen historiadokumentti Auschwitzin oikeudenkäynti käy lävitse 1960-luvun ilmapiiriä Saksassa. Minkälaisten vaiheiden jälkeen natsirikolliset päätyivät Auschwitz-oikeudenkäyntiin? Keitä oikeuteen joutui? Dokumentissa haastatellaan muun oikeudenkäynnin syyttäjää Gerhard Wieseä.

Natsit murhasivat vuonna 1940 perustetulla Auschwitzin keskitysleirillä noin 1,1 miljoonaa ihmistä. Suurin osa uhreista oli juutalaisia. Leirillä tapettiin myös muun muassa romaneja, venäläisiä sotavankeja, puolalaisia ja seksuaalivähemmistöjen edustajia.

Le Procès d’Auschwitz, la fin du silence. Auschwitz Trial, the End of Silence. Ohjaus: Barbara Necek. Tuotanto: 13 Productions/France Télévisions, Ranska, 2017. Lukijana on Inari Tiili.

Tosipohjainen elokuva saksalaisesta syyttäjästä: Valtio vastaan Fritz Bauer

Tosipohjainen elokuva Valtio vastaan Fritz Bauer (7) kertoo saksalaisesta piirisyyttäjästä Fritz Bauerista. Bauer yritti 1950-luvun lopulla saada Länsi-Saksan oikeuteen ulkomaille paenneita natsirikollisia kuten Adolf Eichmannia. Juutalaissyntyisen Bauerin toimia sabotoitiin.

Vuonna 2015 valmistuneen elokuvan on ohjannut Lars Kraume. Elokuva on esitetty Yle Teemalla perjantaina 24.1.2020. Der Staat gegen Fritz Bauer, Saksa, 2015.

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.