TV1 keskiviikkona 5.2.2020 klo 19.00 - 19.55, uusinta lauantaina 8.2. klo 7.05 ja maanantaina 10.2. klo 23.05, Areenassa
Brittiläiseltä Mason-pojalta löydettiin syöpäkasvain, joka sijaitsee aivojen pohjalla. Jos harvinaista tyyppiä oleva kasvain leikattaisiin, 15-vuotias poika saattaisi menettää näkönsä. Kasvaimen sijainnin takia tavanomaiseen sädehoitoonkin liittyy riskejä.
Mason valmistautuu hoitoon, jonka toivotaan pelastavan hänen henkensä.
Julkisen terveydenhuollon ainutlaatuinen hanke
Vaikeiden syöpien taltuttamiseen on ryhdytty käyttämään uutta protonihoitoa. Siinä hyödynnetään monimutkaista hiukkasfysiikkaa ja potilasta pommitetaan enimmäismäärällä säteilyä, jonka elimistö kestää.
Kaksi 90 tonnia painavaa konetta sinkoaa hiukkasia kahdella kolmanneksella valonnopeutta. Syntyvä voimakas säteily kohdistetaan syöpäkasvaimeen.
Lontoossa ja Manchesterissa valmistaudutaan antamaan maailman edistyksellisimpiin ja kalleimpiin kuuluvaa syöpähoitoa, protonihoitoa. Hanke maksaa yli neljännesmiljardi puntaa, mutta pelastaa tuhansia ihmishenkiä.
Tässä Britannian julkisen terveydenhuollon ainutlaatuisessa hankkeessa kaikki on haasteellista. Millimetrin tarkkuudella annettava hoito toteutetaan bunkkerissa, jossa on neljä metriä paksut seinät ja radioaktiivisia laitteita.
Dokumentti seuraa protonihoitokeskusten rakentamista
BBC:n dokumentti Miljoonien syöpähoito on seurannut kahden vuoden ajan insinöörejä, lääkäreitä ja tutkijoita. Ammattilaiset tekevät työtä ympäri vuorokauden, jotta kaksi protonihoitokeskusta saadaan rakennettua valmiiksi.
Lontoossa on hoitokeskusta varten jouduttu kaivamaan yksi kaupungin syvimmistä ja laajimmista kuopista. Säteilyriskien välttämiseksi laitos rakennetaan maanpinnan alapuolelle.
Uraauurtavaa protonihoitoa saadakseen on brittien ollut tähän asti pakko matkustaa ulkomaille. Nyt lapset eri puolilla Britanniaa odottavat hoitoon pääsyä.
Mason on Manchesterin protonihoitokeskuksen ensimmäisiä potilaita. Miten hänen kuusi viikkoa kestävä hoitonsa sujuu? Lontoon protonihoitokeskuksen on määrä valmistua vuoden 2020 aikana.
The 250 Million Pound Cancer Cure. Tuotanto: BBC, Iso-Britannia, 2019. Lukijana on Jaana Pesonen.