Hyppää pääsisältöön

Prisma: Miljoonien syöpähoito – Mason-pojan aivokasvainta kutistetaan protonihiukkasilla

15-vuotiaan Masonin aivokasvainta kutistetaan uudella protonihoidolla. Millintarkan hoidon ajan hänellä on mittojen mukainen kasvomaski.
Mason-pojan aivokasvainta kutistetaan uudella protonihoidolla. Millintarkan hoidon ajan hänellä on mittojen mukainen kasvomaski. 15-vuotiaan Masonin aivokasvainta kutistetaan uudella protonihoidolla. Millintarkan hoidon ajan hänellä on mittojen mukainen kasvomaski. Kuva: BBC Yle TV1,Prisma: Miljoonien syöpähoito

TV1 keskiviikkona 5.2.2020 klo 19.00 - 19.55, uusinta lauantaina 8.2. klo 7.05 ja maanantaina 10.2. klo 23.05, Areenassa

Brittiläiseltä Mason-pojalta löydettiin syöpäkasvain, joka sijaitsee aivojen pohjalla. Jos harvinaista tyyppiä oleva kasvain leikattaisiin, 15-vuotias poika saattaisi menettää näkönsä. Kasvaimen sijainnin takia tavanomaiseen sädehoitoonkin liittyy riskejä.

Mason valmistautuu hoitoon, jonka toivotaan pelastavan hänen henkensä.

Julkisen terveydenhuollon ainutlaatuinen hanke

Vaikeiden syöpien taltuttamiseen on ryhdytty käyttämään uutta protonihoitoa. Siinä hyödynnetään monimutkaista hiukkasfysiikkaa ja potilasta pommitetaan enimmäismäärällä säteilyä, jonka elimistö kestää.

Kaksi 90 tonnia painavaa konetta sinkoaa hiukkasia kahdella kolmanneksella valonnopeutta. Syntyvä voimakas säteily kohdistetaan syöpäkasvaimeen.

Lontoossa ja Manchesterissa valmistaudutaan antamaan maailman edistyksellisimpiin ja kalleimpiin kuuluvaa syöpähoitoa, protonihoitoa. Hanke maksaa yli neljännesmiljardi puntaa, mutta pelastaa tuhansia ihmishenkiä.

Tässä Britannian julkisen terveydenhuollon ainutlaatuisessa hankkeessa kaikki on haasteellista. Millimetrin tarkkuudella annettava hoito toteutetaan bunkkerissa, jossa on neljä metriä paksut seinät ja radioaktiivisia laitteita.

Dokumentti seuraa protonihoitokeskusten rakentamista

BBC:n dokumentti Miljoonien syöpähoito on seurannut kahden vuoden ajan insinöörejä, lääkäreitä ja tutkijoita. Ammattilaiset tekevät työtä ympäri vuorokauden, jotta kaksi protonihoitokeskusta saadaan rakennettua valmiiksi.

Lontoossa on hoitokeskusta varten jouduttu kaivamaan yksi kaupungin syvimmistä ja laajimmista kuopista. Säteilyriskien välttämiseksi laitos rakennetaan maanpinnan alapuolelle.

Uraauurtavaa protonihoitoa saadakseen on brittien ollut tähän asti pakko matkustaa ulkomaille. Nyt lapset eri puolilla Britanniaa odottavat hoitoon pääsyä.

Mason on Manchesterin protonihoitokeskuksen ensimmäisiä potilaita. Miten hänen kuusi viikkoa kestävä hoitonsa sujuu? Lontoon protonihoitokeskuksen on määrä valmistua vuoden 2020 aikana.

The 250 Million Pound Cancer Cure. Tuotanto: BBC, Iso-Britannia, 2019. Lukijana on Jaana Pesonen.

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.