Hyppää pääsisältöön

Ranskalainen myöhäisromantiikka kunniaan!

1800-luvun lopulla myöhäisromantiikka Saksassa kävi harmonioiltaan ja väreiltään yhä suttuisemmaksi, kun taas Ranskassa se pelkistyi ennakoimaan uusklassismia ja kirkastui ennakoimaan impressionismia. Tämä kuuluu oivallisesti BIS-yhtiön uutuuslevyllä, jolla Loiren alueen kansallinen orkesteri soittaa Paul Dukas'n ja Albert Rousselin näyttämö- ja ohjelmamusiikkia.

Dukas & Roussel / ONPL
Dukas & Roussel / ONPL Uudet levyt

Rousselilta kuullaan balettipantomiimi Le Festin de l'Araignée (Hämähäkin juhla-ateria), jonka pikkuiset karaktäärikappaleet kuvailevat hyönteisten groteskejakin edesottamuksia. Musiikki tihkuu makuja, mutta pysyy napakasti eriteltynä kuin alkupalavalikoima ja jättää raikkaan olon, joka poikkeaa vaikkapa wagneriaanisesta ylensyönnistä.

Dukas'lta levylle on valittu alkusoitto Corneillen tragediaan Polyeucte, mutta tietysti myös Velhon oppipoika, jota ei nykyään muisteta Goethen runona vaan Disneyn koreografiana Mikki Hiirelle. Velhon oppipojan kriittinen kuuntelu on haastavaa, kun Mikki Hiiren kohellukset tunkevat muistumina etualalle. Kenties piirroselokuva on tehnyt tästä musiikista vaihtelevampaa kuin se onkaan, sen verran tylsästi Dukas kelailee nelisointuja edestakaisin.

Joka tapauksessa Loiren alueen orkesteri edistää kotimaisen myöhäisromantiikkaansa asiaa erinomaisesti. Pakoton ja rytmisesti tarkka ote ei tukota isojakaan orkesteritehoja, ja luonteva svengi säilyy sekä Rousselin pienipiirteisessä tunnelmamusiikissa että Dukas'n isommassa pyörteilyssä. Myös äänitys ja miksaus tukevat hyvää värierottelua, mutta kenties Disney-historian takia kaipaan äänikuvaan 60-luvun amerikkalaista täyteläisyyttä ja harmonista säröä, että metsän kuulisi puilta.

Paul Dukas: Polyeucte; Velhon oppipoika. Albert Roussel: Le Festin de l'Araignée. - Orchestre National des Pays de la Loire/Pascal Rophé. (BIS-2432)

Kuuntele Uudet levyt 28.1.2020, toimittajana Kare Eskola.

 • Pieni mutta taidokas kokoonpano korostaa vokaalipolyfonian herkkyyttä

  Levyarvostelu

  New York Polyphony on renessanssin vokaalipolyfoniaan erikoistunut mieskvartetti, joka pystyy esittämään neliäänistä, korkeaakin satsia musiikin vaatimalla kirkkaudella ja yhtenäisyydellä. Maailmanluokan osaaminen on tarpeen, koska paastonajan levyllään yhtye esittää Francisco de Peñalosan ja Pedro de Escobarin tunteikasta mutta äärimmäisen herkkää polyfoniaa.

 • Kotoisan hallittu perheduo

  Levyarvostelu

  Sopraano Vilja Riutamaa ja kitaristi Matti Riutamaa ovat sisaruksia musikaalisesta perheestä. Nuorilla taiteilijoilla on toki itsenäiset urat, mutta yhteinen Duo Hermanchito lienee heille tärkeä projekti, ja kuulostaa siltä kuin sisarukset viettäisivät yhteistä iltaa rakkaimman musiikkinsa parissa, sanattoman yhteisymmärryksen vallitessa, mutta korkealla ammattitaidolla.

 • Jablonski ymmärtää Skrjabinin masurkat

  Levyarvostelu

  Frédéric Chopin on kaikkien pianosäveltäjien esikuva, mutta hänen merkittävä masurkkatuotantonsa ei saanut juurikaan jatkajia. Syynä lienee lajityypin etnisyys - myös taidemusiikiksi tyylitellyn masurkan on säilytettävä yhteys puolalaisiin juuriin. Aleksandr Skrjabin sentään sävelsi CD-levyllisen masurkkoja, ja Ondinen uutuudella ruotsalainen pianisti Peter Jablonski tekee kauniisti kunniaa lajityypin perinteelle.

 • Kahdeksan tuntia sivistynyttä ITE-musiikkia?

  Levyarvostelu

  Kaikhosru Shapurji Sorabji oli brittiläinen säveltäjä, pianisti, kriitikko ja erakkoeksentrikko, joka 1900-luvun alkupuolella työsti valtavan määrän pianomusiikkia post-myöhäisromanttiseen mutta moninaiseen tyyliin. Monia Sorabjin teoksia on pidetty mahdottomina soittaa, ei vain teknisesti vaan myös keston takia. Esimerkiksi Dies irae -teemaan perustuva muunnelmateos Sequentia cyclica on joidenkin mielestä Sorabjin paras, mutta kestää yli kahdeksan tuntia. Ahkera Sorabji-urakoitsija Jonathan Powell on nyt saattanut senkin levylle, joten entistä laajempi perehtyminen Sorabjin taiteeseen on nyt mahdollista. Mutta onko se suositeltavaa?

Lue myös - yle.fi:stä poimittua