Hyppää pääsisältöön

F3M:in riehakas Bananas-biisi kannustaa bailaamaan omana itsenään

F3M-yhtyeen kappaleessa Bananas K-popin energia ja hulluus kohtaavat nykyaikaiset avoimet arvot. F3M kilpailee UMK-finaalissa 7. maaliskuuta.

Mitä tapahtuu, kun yhdistää R&B-henkisen Miaran, popprinsessa Baby O:n ja punk-rokkari Vivin? Syntyy räväkkä ja energinen tyttöbändi F3M, jonka kappale Bananas kilpailee vuoden 2020 UMK:ssa.

Kolmikko tutustui, kun Baby O:n, Rafael Elivuon ja Olli Äkrään kirjoittamalle Bananas-biisille pohdittiin esittäjää.

– Mulle tuli sellainen olo, että haluan tähän tyttöbändiin ja halusin ehdottomasti olla mukana siinä, Baby O kertoo.

Yhteisten musiikkialan tuttujen kautta mukaan löytyivät Miara ja Viv.

– Ensin syntyi biisi ja sitten bändi. Samalla huomattiin, että UMK olisi hyvä ponnahduslauta tällaiselle uudelle jutulle. Meidän ura voisi alkaa tästä. Emme siis lähteneet tähän projektiin laskelmoidusti, vaan fiiliksellä. On semmoinen olo, että oltais aina tunnettu, me sovitaan tosi hyvin yhteen. Ja UMK:n kautta tästä biisistä tulikin isompi juttu, Viv, Miara ja Baby O kommentoivat.

Kokeneiden esiintyjien uusi bändi

Vaikka bändi onkin uusi, sen jäsenillä on monipuolista musiikki- ja esiintymiskokemusta. Viv kilpaili Voice of Finlandissa vuonna 2018, Miara laulaa Cedric-nimisen tuoreen R&B-artistin kappaleella En oo luovuttanu ja Baby O on lukuisten eri bändien lisäksi opiskellut näyttelijäksi Tukholmassa.

Bändin nimessä haluttiin yhdistää K-popista tuttuja numeroyhdistelmiä ja lyhyttä ytimekkyyttä. Eri vaihtoehtojen pyörittelyn päätteeksi Elivuo ehdotti F3M:iä, joka viestii niin bändin jäsenten lukumäärästä kuin heidän feministisestä ajatusmaailmastaan. Leikkisyyttä unohtamatta: ruotsin viisi-numeroa tarkoittava fem saattaa hämätä, mutta samalla viisi on myös voimaantumisen ja vahvuuden symboli.

– Se oli meant to be, se kuvastaa hyvin meitä, meidän musiikkia ja kaikkea sitä me edustamme.

UMK-finalisti F3M-yhtye, eli Viv, Baby O ja Miara, Kämpin Peilisalissa.
F3M, eli Viv, Baby O ja Miara, löysi yhteisen sävelen Bananas-biisin riehakkuudesta ja erilaisuutta arvostavasta sanomasta. UMK-finalisti F3M-yhtye, eli Viv, Baby O ja Miara, Kämpin Peilisalissa. Kuva: Yle/Miikka Varila Uuden Musiikin Kilpailu,Uuden Musiikin Kilpailu 2020,musiikki,F3M

Bananas on tasa-arvoa korostava biisi juhlimisesta

Kolmen nuoren naisen musiikki on tarttuvaa ja nostattavaa poppia, josta tulee hyvä mieli. Biisin taustalla on myös yhtyeelle tärkeä sanoma tasa-arvosta. Suvaitsevaisuuden ja monimuotoisuuden arvostaminen on heille tärkeää. Bananas onkin energinen tyttöjen ilta -biisi, jossa on kuitenkin syvempikin sanoma kuin pelkkä halu juhlia.

– Ei tarvitse bailata missään yhdessä muotissa, vaan on ihan ok olla se kuka olet, Viv tiivistää.

Kappaleen idea syntyi biisinkirjoittaja Olli Äkrään kauppareissulla.

– Vähän tuiskumaiseen tyyliin mietin, että banaanit on sairaan siisti juttu, ja mulla lähti soimaan päässä sellainen torviriffi ja bananas-juttu, Äkräs sanoo.

Biisistä tuli valmis vasta kun F3M oli kasassa

Yhdessä Rafael Elivuon ja Baby O:n kanssa tehdyn kappaleen teema tyttöjen illasta tuntui hyvältä, ja biisi We Will Rock You -komppeineen asettui uomiinsa. Kuitenkin vasta kun laulajakolmikko saatiin kasaan, oli Bananas todella valmis.

– Oli huikeaa, miten se biisi avautui siitä kun siinä oli ensin Baby O:n laulu. Sitten kun saimme siihen Vivin räpit, Miaran ad libit ja stemmat kertsiin, niin se aukesi yhtäkkiä niin, että tämä on nyt se juttu mikä sen täytyy olla, Elivuo kertoo.

Bändi jatkaa yhdessä, kävi miten kävi

Viv, Baby O ja Miara uskovat, että heidän erilaiset laulutyylinsä tekevät heistä vahvan ja mielenkiintoisen kolmikon. Kävi kilpailussa miten kävi, UMK:n jälkeen F3M aikoo jatkaa yhdessä. Luotto UMK:ssa ja koko Euroviisuissa pärjäämiseen on silti kova:

– Biisi tulee voittamaan Euroviisut, koska siinä on pirun hyvä meininki ja tärkeä sanoma. Se on paras, me ollaan parhaita ja myös söpöjä ja ihania. Ja vähän vaarallisia!

Bananasin takaa löytyvät Hanna Ollikainen eli Baby O, Olli Äkräs ja Rafael Elivuo. Äkräs on tuottanut ja kirjoittanut biisejä muun muassa Tuure Boeliukselle, Nelli Matulalle ja Jukka Pojalle. Lisäksi hän on Roope Salminen ja koirat -yhtyeen jäsen. Elivuo puolestaan on tehnyt kappaleita esimerkiksi Abreulle, Lukas Leonille, Aleksanteri Hakaniemelle ja Isac Elliotille.

Näin seuraat Uuden Musiikin Kilpailua 2020

Suomen euroviisuedustaja selviää lauantaina 7.3.2020 suorassa UMK-lähetyksessä. UMK-finaalissa kilpailevat Catharina Zühlke, Erika Vikman, Aksel Kankaanranta, F3M, Sansa ja Tika.

Finaali järjestetään Tampereen Mediapoliksessa ja se näytetään suorana Yle TV1:llä, Yle Areenassa sekä kuullaan Yle Radio Suomi ja Yle X3M-radiokanavilta klo 21 alkaen.

TV-lähetyksen juontavat Krista Siegfrids ja Mikko Silvennoinen. Green Room -haastatteluista vastaavat YleX Aamun juontajat Ville “Viki” Eerikkilä ja Juuso “Köpi” Kallio. Ruotsinkielisestä selostuksesta tuttuun tapaan vastaavat Johan Lindroos ja Eva Frantz.

UMK20-suosikkibiisisi äänestys tapahtuu lähetyksen aikana heti finaalistien esitysten jälkeen. Voit äänestää la 7.3. maksutta yle.fi-sovelluksella sekä maksullisesti tekstiviestillä tai soittamalla äänestysnumeroon. Puhelinäänestyksen tuotot lahjoitetaan Nenäpäivälle maailman lasten auttamiseksi. Äänestyksen lisäksi myös kansainvälinen raati pisteyttää biisit ja esitykset. Voittajabiisin määrittävät finaalissa annetut yleisöäänet ja kansainvälisen raadin antamat pisteet.

Keskustele lähetyksen aikana UMK-chatissa. Chatin keskustelua ylläpitää Yle Kioskin Constantinos ”Gogi” Mavromichalis, Essi Lamppu ja Aleksi Rantamaa. Lataa Yle.fi -sovellus ja keskustele klo 20.50 alkaen koko lähetyksen ajan.

Ruotsin euroviisuedustaja selviää samana lauantaina 7.3.2020 ja sitä voi seurata suorana Yle Areenasta klo 21 tai viivästettynä lähetyksenä Yle TV1:llä klo 22.50 alkaen. Lähetyksen juontaa suomeksi Christian Bertell.